Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Клокоченето, най- вероятно се наблюдава при близко разположени до котела радиатори, освен това помпата е доста мощна-остави я на първа скорост.Бавно притвори секретните вентили на клокочещите радиатори, ако се подобрят нещата, значи е много висока скоростта на водата в системата.Ако има наличие на въздух, ще се познае по неработеща крайна част на радиатора(горе в края е студен) и шум по тръбите в близост до помпата.Ако можеш снимай разположението на помпата и разширителния съд или провери дали е той е привързан откъм смукателната страна на помпата ( стрелката на тялото на помпата ще те ориентира).Успех!
gamencerista - специалист
Днес котела вдигна 70+ градуса и налягането стана 2.0 ... после звънях на майстора по-друга причина и му обясних и каза че утре ще дойде да погледне. Каза че при студен котел налягането трявало да е 1.2 а за клокочането го чакам да видя какво ще ме излъже.
Svezar - специалист
Питай го майстора за какво е сложена тази червената стрелка в манометъра :-D
Ами не дойде ... на мен ще ми кажеш ли да си го направя преди той да дойде, и какво в системата зависи от налягането :)
tmitko - напреднал
Освен на радиаторите други обезвъздушители имаш ли ?
Не само на радиаторите са.
ПламенМ - специалист
Автоматичен обезвъздушител при налягане под 1,5 бар неработи коректно.Балона на разширителя трябва да бъде с налягане равно на 90% от работното налягане на помпата.Неразбирам защо майстора ти казва да работи с 1,2бар.Аз бех надул системата на студено на 2бара, да изчакам 15-20мин. и тагава, ако има пад на налягане да дапълня, и пусна помпата.Това за въздуха в системата а за шуменето-секретния вентил.
idunno - специалист
Горното твърдение не е от най- верните.Минималното налягане на работа на автоматичните обезвъдушители е 0,1 bar, т.е. ако налягането в системата е с една десета над околното ( атмосфврното), то обезвъздушителят ще работи.Колкото до налягането на разширителния съд (затворен),има си формули, но с достатъчна точност може да се използва = Patm+0,3 bar.
Има производители като WATTS SPIRAX и други, които са описали подробно работата на обезвъздушителите...само трябва да се прочете. :)
И пак не съм наясно какво да направя :cry:

В момента радиаторите са отворени докрай. Клокоченето спира само когато крана е навит докрай. Дори при средно положението клокоченето е като теч от бойлер или стар улук на къща :)
Svezar - специалист
gamencerista написа:
И пак не съм наясно какво да направя :cry:
Кое от това не разбра:
Виж къде ти е кранчето за допълване на системата и щом е загряла пусни вода докато стигне 2 атмосфери,после обезвъздуши радиаторите и пак виж колко е налягането /би трябвало да е паднало след пускане на въздуха/ направи го пак на 2 и после кажи резултата !

Тема "Въпрос за помпа Грунфос - локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: