• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nikibol - специалист
Здравейте.
Захванах се с изграждането на водопровод от полипропилен със заваряване. Всичко върви ОК. Изпитвам трудности при залепването на колена и кранове под 90/180 градуса.Бихте ли споделили... има ли някакви тънкости? Колко време държите тръбите в машината.. за Ф 20 става въпрос. Благодаря Ви предварително.
Става въпрос, не за градуси/температура, а за градуси/ъгъл. Как да направя например на една тръба от двете и страни колена, а тези колена за са на 90 градуса едно към друго.
Последна промяна от nikibol на съб фев 08, 2014 2:45 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Лепенето се прави при 250гр,не при 180 или 90! Времето за за загряване - аз го правя на око ,но е към 10-на секунди ми се струва. да не дърпам дявола за опашката,но до сега съм нямал прокапала връзка.е,наистина съм любител ,но съм направил 4 слънчеви системи за БГВ ,една за камина и 3 системи за вода.
radius - майстор
Fv Plast дават 5 сек. за ф20. Кое точно ти е трудно при колената- да стане право или...
kretio74 - специалист
Внимавай при нагряването на фитингите. Аз също съм аматьор (направил съм си ВиК и парната инсталация вкъщи сам) при Ф20 при пренагряване и недоглеждане може да се получи тапа, което е малко неприятно при пробите :-D . Следя на око да се получи около 0.5мм гънка отвън на камъка, след това бързо лепиш и оставяш да истине поне 5мин.
Успех и не се отказвай никой се не е родил научен.
stiv1961 - майстор
Тук специалисти няма да се изкажат пък и не могат да те научат от дистанция :) Според мен всичко зависи от температурата на лепачката и времето. Аз също съм любител ,, водопроводчик" :-D и поддържам мненията на Andri01, особено на kretio74 с тази разлика, че не чакам пет минути да изстине а една- две.
Johny - майстор
Чети:

Прикачен файл

Залепване на тръби.JPG
Залепване на тръби.JPG (71.19 KиБ) Видяна 2061 пъти
MamaMy - майстор
nikibol написа:
Здравейте.
Захванах се с изграждането на водопровод от полипропилен със заваряване. Всичко върви ОК. Изпитвам трудности при залепването на колена и кранове под 90/180 градуса.Бихте ли споделили... има ли някакви тънкости? Колко време държите тръбите в машината.. за Ф 20 става въпрос. Благодаря Ви предварително.
Никой май не разбра, че това не са температурни градуси :-D
Johny - майстор
Броиш от 101 до 105 и лепиш. Ако беше добавил и 45 градуса щеше да имаш проблем въобще с лепенето.
kretio74 - специалист
MamaMy написа:
nikibol написа:
Здравейте.
Никой май не разбра, че това не са температурни градуси :-D
обясни де че не разбрах
LazarGanev - "Велик майстор"
На мене най- ми лепне на 45*
  • 1
  • 2

Тема "Има ли тънкост при лепенето на тръбите на 90/180 градуса." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: