Най - вълнуващия въпрос зимно време.
florans - помощник
Здравейте,предстои ми изграждане на инсталация за парно отопление с котел на твърдо гориво и имам няколко въпроса към специялистите.Предварително ще ви помоля за компетентно мнение.Става дума за сграда в която с семейството ми имаме 3 апартамента един под друг. първия се намира на втори етаж, втория се намира на четвърти етаж, третия на петия етаж.В момента имам изградени вертикали с ППР 1 цол и на всеки етаж влизат тръби 3/4 цола.А към всеки радиатор 1/2 цола. На всеки етаж съм предвидил по четири алуминиеви радиатора с по 12 ребра по един бойлер 120 литра с серпентина (6.8 кв.-дипломат)и по една лира 300 вата(баните са по 4,5 квадрата. апартаментите са по 90 квадрата с южно изложение с добра външна изолация и много добра дограма с стъклопакет. Котелното помещение съм решил да е в мазето.
Ето и въпросите ми
1- мисля да заложа на чешки котел Виадрус модел Атмос 40 киловата с пълно изгаряне .мислите ли че е подходящ?
2-помпата да е Grundfos UPS 25/80 заради височината на последния етаж- подходяща ли е ?
3-мисля да заложа на затворена система
4-разширителния съд да е 50 литра
5-какво ще кажете за полипропиленовите тръби(чешки за топла вода)с които съм изградил инсталацията?
6-радиаторита на височина 500 или 600 да бъдат?
7-имам ли нужда от предпазен клапън за температура, предпазен клапън за налягане,възвратна клапа?
илко илиев - специалист
според мен е добре.но прави ако искаш отворена система.разширителя се вързва на студената вода която влиза в котела и по този начин ако спре тока няма да имаш ядове.но все пак се консултирай с хора които са правили
ironlady - модератор
florans написа:
Здравейте,предстои ми изграждане на инсталация за парно отопление с котел на твърдо гориво и имам няколко въпроса към специялистите.Предварително ще ви помоля за компетентно мнение.Става дума за сграда в която с семейството ми имаме 3 апартамента един под друг. първия се намира на втори етаж, втория се намира на четвърти етаж, третия на петия етаж.В момента имам изградени вертикали с ППР 1 цол и на всеки етаж влизат тръби 3/4 цола.А към всеки радиатор 1/2 цола. На всеки етаж съм предвидил по четири алуминиеви радиатора с по 12 ребра по един бойлер 120 литра с серпентина (6.8 кв.-дипломат)и по една лира 300 вата(баните са по 4,5 квадрата. апартаментите са по 90 квадрата с южно изложение с добра външна изолация и много добра дограма с стъклопакет. Котелното помещение съм решил да е в мазето.
Ето и въпросите ми
1- мисля да заложа на чешки котел Виадрус или модел Атмос 40 киловата с пълно изгаряне .мислите ли че е подходящ?
кой от двата котела?

2-помпата да е Grundfos UPS 25/80 заради височината на последния етаж- подходяща ли е ? никъде не видях височината до последния етаж?
3-мисля да заложа на затворена система
4-разширителния съд да е 50 литра -нищо че ще е голям за тази инсталация можеш да го монтираш или 35 литра е напълно достатъчно
5-какво ще кажете за полипропиленовите тръби(чешки за топла вода)с които съм изградил инсталацията?Малко е късно за мнения,при условие че вече си я монтирал
6-радиаторита на височина 500 или 600 да бъдат? - Това е изцяло твой избор и наличието или липсата на свободно пространство ще окажат важна роля
7-имам ли нужда от предпазен клапън за температура, предпазен клапън за налягане,възвратна клапа?Предпазният клапан за налягане е задължителен при затворената система :!: , клапана по температура е желателен при котел Атмос, а възвратният клапан до помпата моето мнение е че може и да го има може и да го няма

Тема "помогнете да избера добър вариянт за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: