Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Balabanov - специалист
Колега не се засягай хора всякакви ако тук има 10, 20 колеги които се държат зле има хиляди които биха помогнали визирам форума като цяло. Големите асинхрони мотори пак са с два лагера и пак работят на 25 000, 30 000 оборота в общи линии всичко е с лагери съответно би следвало да има такива които да носят на екстремно натоварване. Аз в понеделник ще мина направо през магазинчето на комшията той продава Фак лагери би следвало да е информиран и като му обясня да предложи нещо добро.
alien - специалист
лагери има, не казвам че няма лагери които да носят на екстремно натоварване, казвам, че има много детайли които трябва да се спазят за да оцелеят тези лагери, в инструментите предвидени за кратковременно ползване това е спестено
и когато в каталога за конкретния лагер пише 30 - 40 хил оборота, се има в предвид, че всички нужни условия са спазени, по големите марки дори си дават документация с предписания за различните крайности на екстремно натоварване, дори силно се изненадах, че има изисквания и за ниските обороти...
STEPER - специалист
alien написа:
STEPER написа:
Че халюцинации имаш,то е ясно,и очевадно.защото аз нямам спомени някъде с нещо да съм те цитирал /копирал/
за да не кажете че съм го редактирал ето линк
viewtopic.php?f=18&t=36813&p=395381#p395402
храни куче да те лае му се казва на това....
що всеки тарикат си мисли че 10 пъти казана лъжа става истина
наистина нямам за цел да задълбавам, ама на десетия път лъжата ако не стане истина започва да дразни

33 000 оборота са на ръба дори за маркови лагери, на оберфрезите карат щото малко се ползват, за постоянна работа трябва да се спазят някои неща след няколко изхвърлени лагера разбрах какво трябва да се прави за да издържат на екстремни обороти, но след обвиненията за "бла бла" и тем подобни глупости ще отложа за някой друг път
:lol: :weedman:
alien написа:
лагери има, не казвам че няма лагери които да носят на екстремно натоварване, казвам, че има много детайли които трябва да се спазят за да оцелеят тези лагери, в инструментите предвидени за кратковременно ползване това е спестено
и когато в каталога за конкретния лагер пише 30 - 40 хил оборота, се има в предвид, че всички нужни условия са спазени, по големите марки дори си дават документация с предписания за различните крайности на екстремно натоварване, дори силно се изненадах, че има изисквания и за ниските обороти...
:?: :?: :-D :-D
Balabanov - специалист
Според мен си е екстра какво има да му мислят и да вложат чак толкоз като части ротор с ос и два лагера и статор, даже според мен много са вложили защото има една камара карантийка, абе фрезичката си е супер според мен. При положение че Елтос са се доказали в това, че няма ядове със статора и ротора възнамерявам да си побръмча дълго време с нея след като заменя лагерите с качествени.

П. П.
Колега STEPER на никому не е нужно излишен спам от цитати и мод иконки ако имскаш нещо да пишеш просто го напиши неадекватно е :weedman: !!!
Последна промяна от Balabanov на съб фев 08, 2014 10:18 pm, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
@Балабанов,
лагерите са най-обикновени съчмени радиални с дълбок канал. Не са радиално-аксиални, там е съвсем друга бира и трябва да се вземат мерки за осигуряване срещу пренатягане.
Опасявам се, че ще бъдеш разочарован откъм дълга и безпроблемна работа.
Balabanov - специалист
Защо да бъда разочарован от безпроблемна работа ако се охлажда добре и не се разбиват лагерите единственото което би давало ядове са четките и медната част в която упират (не знам как и се казва 8-[ ) а цялата камбана (ротора, оста, лагерите и перката) струва 35лв нова. :mrgreen:
alien - специалист
много зависи колко и за какво го ползваш, ако е бръм за малко и после да го гледаш и да му се радваш до другия месец - нямаш грижи

преди да взема асинхронния смених няколко колекторни шпиндела, лагери и четки редовно сменях, един някак успяваше да засмуква прах и стружки през уплътнението на лагера, други 2 шпиндела ги купих еднакви за да мога бързо да ги сменям без да спирам работа докато сменям четки, постепенно хванах цаката на лагерите и спряха да правят проблеми обаче вече им изтъняха колекторите и реших, че е време да мина на асинхронен, от тогава не съм го свалял даже за нужната профилактика...

за това говорим, че колекторен колкото и да е качествен не е съвсем без проблеми, но всичко зависи от работата
постоянно на макс обороти също скъсява живота, оберфрезите просто са предвидени за кратка работа, а цнц-то понякога бръмчи с часове
като за начало си супер с този мотор, много хора започват и с по лоши варианти :) времето ще покаже от какво има нужда
провери го за всеки случай да няма биене, срещал съм до 0.1мм
Balabanov - специалист
И аз се притеснявам от биене защото това което държи цангата (дорника) е тръба набита директно на оста на ротора с лагерите видимо нямаше биене преди да я разглобя просто се надявам биенето да е минимално а и след употреба ще се понамести стига да е малко. Относно дългата употреба един от колегите в работата си реже матрици вкъщи и изкара с такава фрезичка 5 години а си режеше стабилно, само сменя четки това съвсем сериозно.
Асинхронния ще ми дойде в повечко на тоя етап а не е и те да не дават ядове особено китайските.
dobrev - специалист
Balabanov написа:
И аз се притеснявам от биене защото това което държи цангата (дорника) е тръба набита директно на оста на ротора с лагерите видимо нямаше биене преди да я разглобя просто се надявам биенето да е минимално а и след употреба ще се понамести стига да е малко. Относно дългата употреба един от колегите в работата си реже матрици вкъщи и изкара с такава фрезичка 5 години а си режеше стабилно, само сменя четки това съвсем сериозно.
Асинхронния ще ми дойде в повечко на тоя етап а не е и те да не дават ядове особено китайските.
Специално за тези, на които шпиндел и управлението му им идват скъпи е измислен KRESS-а. Направен за продължителна работа и с декларация за малко биене. Железен преден капак и монтирани в него два лагера. Добро регулиране на оборотите със запазване на мощноста.
Ако е само за хоби - Спарки, ако е за по сериозна работа, като начало - KRESS!

Прикачен файл

16122012546.jpg
Balabanov - специалист
Крес е много прехвален, а ако трябва да бъдем точни тези инструменти не са подходящи за тази цел също така при положение че имам Елтоса няма смисъл да набивам пари в Крес. За начало ще си копая с Елтосчето и по на там ще взема един инвертор с хубав шпиндел. А да не забравяме че Елтоса ще е "къстъм DIY ултра про тул" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: