• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
MIRO_073 =D>
Изпреварил си ме =D> за безконтактния Fluke LVD2 Non-contact AC voltage detector and LED flashlight combined into one easy to use pen-style design.
Дали ще го наричаме "фазомер" или фазоуказетел поколения го знаят като фазомер и като такъв им е вършил работа вкъщи за да определят кой от двата проводника е "фаза"
Изведнъж някой учЕн се сеща,че правилно е "фазомер" да се нарича уреда,който измерва и следи фактора на мощността за да замести трудното наименование "косинусфимер", без да му пука,че този уред има съвсем ограничено приложение сравнено с наименованието "фаз
омер" придобило широко гражданско приложение и като такъв относително прост инструмент,неизмервателен уред го има почти във всяко домакинство.
Даже и на руски под "фазоуказатель" се разбира измервателен уред,определящ поредността на фазите,както писах по-горе.
И сега ние като по голями католици ще ограмотяваме всеки, в този форум "Направи си сам",че не се нарича "фазомер", както са го наричали дядо му и баща му и като такъв е стоял в чекмеджето .И не само това, ами че трябва да го изхвърлят от там защото вече е забранен, незнайно от кой но е "забранен".-
Това мое мнение е на човек, през който са минали съветски мултицети,след това италиански, три броя Fluke, веригопроверители,тестери за напрежения но винаги съм имал под ръка обикновен фазомер, даже освен и немски с дигитален дисплей.
Последна промяна от fikata на нед фев 09, 2014 1:18 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Ами - честито! Дано те изкара дълго време! И като се стопли си тегли и един душ заради нас. :cool:
MIRO_073 написа:
Юнак поясни защо да го махна?
П.П. Да прав си. Като се замислих. Махнах го.
:? То това не беше на Юнака. Аз го написах по-горе а той само ме цитира. Това на снимката беше ELMARK а не FLUKE.
А това с пеещите щанги си е съвсем друга бира. :-D
И за фазоуказтелите с глимка - говоря от личен опит и неволя. Два пъти съм купувал от магазина не работещи такива. Не светят! Третия случай беше най-фрапиращ. както си работеше - така и отказа при поредната проверка. Резултат - БАМ !!!
Никой вече не може да ме накара да се доверя на такъв "фазомер" и да разчитам само на него за ОТСЪСТВИЕ на напрежение.
:partyman:
MIRO_073 - майстор
fikata написа:
MIRO_073 =D>
Изпреварил си ме =D> за безконтактния Fluke LVD2 Non-contact AC voltage detector and LED flashlight combined into one easy to use pen-style design.
Дали ще го наричаме "фазомер" или фазоуказетел поколения го знаят като фазомер и като такъв им е вършил работа вкъщи за да определят кой от двата проводника е "фаза"
Изведнъж някой учЕн се сеща,че правилно е "фазомер" да се нарича уреда,който измерва и следи фактора на мощността за да замести трудното наименование "косинусфимер", без да му пука,че този уред има съвсем ограничено приложение сравнено с наименованието "фаз
омер" придобило широко гражданско приложение и като такъв относително прост инструмент,неизмервателен уред го има почти във всяко домакинство.
Дажи и на руски под "фазоуказатель" се разбира измервателен уред,определящ поредността на фазите,както писах по-горе.
И сега ние като по голями католици ще ограмотяваме всеки, в този форум "Направи си сам",че не се нарича "фазомер", както са го наричали дядо му и баща му и като такъв е стоял в чекмеджето .И не само това, ами че трябва да го изхвърлят от там защото вече е забранен, незнайно от кой но е "забранен".-
fikata

Аз не се надпреварвам с никой

и още
MIRO_073 написа:
Разбира се, че и аз имам фазомер в куфара :-D
П.П. hidra не видях, че си редактирал поста си може би имайки в предвид марката, която изобщо не отразих. Показах го като вид.
Последна промяна от MIRO_073 на нед фев 09, 2014 1:16 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
fikata

Аз не се надпреварвам с никой
Не се засягай като за надпревара. Това,че си го написал преди мене,нещо ,което съм съм обмислял,че трябва да го напиша ме радва,че мислим в една посока.
Лично мое е мнение,че във всеки дом покрай две-три отверки и изолирани клещи трябва да има и един фазомер/ фазоуказател, с извинение/ А това,кой,как и къде ще го ползва/даже и като чуплива отверка/ си е за негова сметка.
Написаното от hidrazin като отговор към мене
У вас за да определиш фазата може да бръкнеш в контакта с пирон и аз не мога да ти забраня.
го приемам като несполучлив опит за хумор. Меко казано.
Последна промяна от fikata на нед фев 09, 2014 4:23 pm, променено общо 4 пъти.
DMN - майстор
Та нали темата е за бойлера и бушона, ще разкажа какво ми се случи на мен преди около два-три месеца.
Бях си отворил капака на таблото на бойлера ми, който е с електронно управление да видя какво е състоянието връзките(откакто съм с този бойлер, винаги си имам едно на ум, щото я патих от слаби връзки – така проектирани от завода). В банята имам вентилатор и за него съм взел захранване директно от бойлера. Хвърлих едно око на връзките и видях, че не са прегорели като предния път(щото вече си ги бях преработил и сега са много по-сигурни). Започвам да слагам капака, който е с два винта, и по законите на Мърфи, кабела за вентилатора се е наместил точно на пътя на единия винт. Винта минал през него и окъсил двете жила(това си е по моя вина). Вдигам си аз автоматичния предпазител(отделен за бойлера) и следва пукот в таблото на бойлера. Аз се стреснах и рефлексно изключих надолу лостчето на авт. предпазител. Вече с мисълта – „отворих си работа и какво стана“ подсъзнателно обувам сухите гумени джапанки в банята и свалям отново капака на бойлера. Виждам къде е проблема и опушеното място. В съзнанието ми - предпазителя е смъкнат т.е. изключен и то е така…така ама друг път. Взимам влажно парцалче и започвам да чистя опушеното, веднага усетих как през мен минава ток(добре, че по инстинкт преди това бях обул гумените чехли). Веднага под въздействието на тока ми светна лампата в главата какво е станало – контактите на предпазителя бяха залепнали, въпреки че лостчето е в положение „изкл“. Винаги колкото и да съм сигурен, че всичко е изключено си проверявам с фазомера, но този път не… Та какво искам да кажа – ако предпазителя беше стопяем това нямаше да се случи – щеше или да прекъсне, или най-малкото – щях да го извадя от мястото му след аварията и така със сигурност щеше да бъде изключен. Не бива да се подценяват такива ситуации и трябва много да се внимава и мисли за всяко нещо – особено пък за бойлерите, които според мен са едни от най-опасните уреди вкъщи.
gogo7777 - майстор
Веднага под въздействието на тока ми светна лампата в главата какво е станало – контактите на предпазителя бяха залепнали, въпреки че лостчето е в положение „изкл“.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XyVYL0ViU08[/youtube]

На скоро в една тема се коментираше надеждноста на АП-тата. И за мен фазомера си е необходим за домашния майстор. Не всички подхождаме професионално и имаме уреди за сума ти пари. Имам навика преди да го ползвам да го забуча в някой работещ контакт за да го проверя.
8180 - майстор
Понеже е малко вероятно тук да забраним ползването на "фазомер", ще споделя как аз го правя:

- Първо трябва дя се намери сравнително читав.
- Винаги да се проверява изправността преди ползване (писа се). Ще добявя, че "изправността" зависи и от околните условия - дебели изолиращи подметки/настилки, примерно, дървена стълба, околна влажност, осветеност и т.н.
Та, ПРОВЕРЯВАМЕ ДАЛИ И КАКВО ВИЖДАМЕ в условията на работа.
- После търся фазата по предполагаемите точки. "Светкам" 2-3 пъти фазомера да се ориентирам за надеждност на връзката.
- Задържам, а помощникът изключва веригата също 2-3 пъти за сигурност и я оставя изключена.

Безконтактните са супер за любители, ако могат да си го позволят. Имах някакъв "ментак" и го хвърлих. И с тях обаче не е лошо да се ползва горното за сигурност. Ако са със зумер може и от сам човек.
Junak - майстор
DMN написа:
Та нали темата е за бойлера и бушона, ще разкажа какво ми се случи на мен преди около два-три месеца.
....................
Не бива да се подценяват такива ситуации и трябва много да се внимава и мисли за всяко нещо – особено пък за бойлерите, които според мен са едни от най-опасните уреди вкъщи.
Винаги имай едно на ум. При мен "залепването" е често явление, затова при подмяна търся такива с механична индикация. Но при хубавите, като залепне, не можеш да фиксираш палеца в долно положение.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с бойлера и бушона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: