Мечтата на всяка домакиня
Emerald - модератор
крум написа:
Emerald, и аз търсих една седмица и оглеждах каменните плотове.
Почти съм взел решение и не-изборът на камък не е продиктувано само от финансовата страна.
Антония много помогна. Информацията, която е събрала ми помогна доста бързо да достигна до нейното мнение.
В общи линии всеки плюе чуждия труд и материал.
Реално не разбрах какво трябва да си купя. Единственото неоплюто струва 5 пъти цената на останалата част на кухнята (инженерен камък).
Аз не те разбрах много какво искаш да кажеш. Не знам какво "плюене" споменаваш...Няма мой и не мой материал. Аз съм краен потребител и преценявам качествата на материала по естетични и практични показатели.
Качествена хубава кухня не може да е с плот от мдф. Просто не може. Евтиното си е евтино. Компромисите са хубаво нещо, но не винаги си заслужават.
Антония - специалист
Emerald, покажи твоята кухня, моля те :)
крум - специалист
Ами да ти поясня.
... За да не оставаш с погрешно впечатление и лоши чувства.
Просто не става дума за тебе нито за твой/не-твой матерал.
А за нашите "приятели" продавачите на камък и изделия от него.
Точно 3 дни бях в съприкосновение с тях. Ей, богу. Толкова противоречиви мнения изсулшах и толкова плювания един срещу друг....

А това с преценката ти може и да го правиш - не знам какъв ти е опита с камък, но човек като мен, който трябва да вземе решение до другиден, а преди това не е виждал такова нещо, не може да разчита на правилна преценка.
Още повече, че от всичките тия "плювни" се наслушах и за полиране на камък с химия и ронливи камъни и какво ли не. Е, не съм специалист. Не искам и да съм.

И като заговорихме за компромиси и качествено - всеки избира сам за себе си.
Някак си не мога да си представя да дам 1000 лв. САМО за труд за един плот 1.6 квадратни метра, като цялата ми кухня ще излезе 600!!!И дори няма да го направят, както аз го искам...
Благодаря.

П.С. пак да кажа, че започнатата дискусия за плотовете не е ИЗОБЩО на място. Ще е добре темата да се раздели.
Emerald - модератор
Ок, разделих темата. :wink:

Моята кухня не е образец Антония, защото не е моя. Живея под наем, а такива жилища се дават обикновенно с кухненски шкафове. :-D И слава Богу, защото прилична кухня би ми излязла колкото новичък апартамент в София. :lol:
Ти обаче не правиш апартамент за даване под наем доколкото разбирам?

Круме, разговора беше за изкуствен камък. Той има вида на естествения (а често и по-добър) и без евентуалните недостатъци на естествения камък.
крум - специалист
Emerald написа:
Круме, разговора беше за изкуствен камък. Той има вида на естествения (а често и по-добър) и без евентуалните недостатъци на естествения камък.
:lol: :?

Да споделя малко информация, че да разбереш в какво заблуждение се намираш.
Камък номер 1:
Изкуствен технически камък. Много добре изглеждащ. Бял, с леки сиви точки - точно като за нашата кухня (въпросният с цена за труд 1000 лв.).
Въпрос: А петна поема ли?
Отговор: Е, ще тябва да го импрегнирате поне веднъж годишно....
(Първо несъвършенство).
Въпрос: А това, дето го искам без снадки ще стане ли?
Отговор: Ееее, не можем - ще трябва да има една-две.
(За информация фасата е по-голяма от 1.70х1.40. Аз си плащам за материала - що не могат да го направят? Второ несъвършенство).

Втори изкуствен камък. Опал - страхотно изглеждащ, бял като порцелан, твърд като порцелан - абе направо ми потекоха лигите. Сънувах го!
Въпрос: Ще стане ли както го искам?
Отговор: Абе... ще стане, ама не точно.... Една снадка тук, фаската не можем да я докараме както искате, а и гаранция няма да ви дадем - много е нов тоя камък и е много твърд, та се цепи и челото му не можем да оправим.
(До тук със съвършенните изкуствени камъни).

Трети камък - полимер-мрамор. Както казаха тук във форума, драска се че и избелява отвреме навреме. При това неравномерно.
Благодаря за съвършенството...

Четвърти камък - Кристалан.
Можеш, дето се вика, да си го дялаш с длетото, за да получиш нужната форма. Само че цената му наистина е колкото един малък апартамент в провинцията.

И какво излиза?
Че няма такова нещо като "Най-съвършенния материал". Т.е. каквото и да правиш, все ще е някакъв компромис.

Аз моя компромис го направих - дъбов слепен плот. Повече с камъни няма да се занимавам. Дето се вика - за двестата лева, които съм дал за материала досега, ако не стане от първия път мога да пробвам поне още няколко. Да не говорим, че всичко ми е на риск - кухнята вече беше поръчана и е съвсем възможно да се наложи да изхвърля горния ред вратички... Дето се вика - не е малък компромис.

Но да твърдиш, че видиш ли, изкуствения камък е единствения материал, от който трябва и е задължително да се направи плото, щото видиш ли, той е без никакви кусури и недостатъци е леко казано наивно. Да не говорим, че за повечето хора дори цена от 1000 лв. за труд е вече един МНОГО ГОЛЯМ недостатък.
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 3:56 am, променено общо 1 път.
крум - специалист
Аз пък досега не съм споменал нито една цена на материал.
Говоря само за предлагане, качество и цена на обслужване.
Тя и Антония за това говореше - разходка през целия град, евентуално за да разбере, че не това са цените, които би искала да плати.

Рзбирам, че някъде обслужват клиентите и по-добре.
Само че ние не сме в това някъде.

Знам аз какво бих могъл да направя с няколко плочи камък и подходящ инструмент. Няколко, защото има голям риск да не успея от първия път. Така че съвсем съгласен съм с тебе - снадката, която никой не може да избегне, не би трябвало да е никакъв проблем.

А за тази поговорка - тя не е приложима към 90% от българите. Те не са стиснати, а просто нямат възможност да си позволят такъв разход. Или не го считат за приоритет. За това и няма да платят по 2 пъти. Ще си карат следващите 20 години с ПДЧ плота си и в най-лошия случай ще го сменят с някой друг на сходна цена. Или още по-вероятно ще сменят цялата кухня с друга модулна от някой голям магазин.

П.С. Без лоши чувства. Следващата ми кухня е много вероятно да е с каменен плот - изкуствен или естествен.
emo_peev - специалист
В крайна сметка отиди и си поръчай плот от гранит.
За предпочитане да е дребнозърнеста структура. Най твърди и износоустойчиви са.

Всички тия изкуствени камънаци са с неясно бъдеще. "на какво ще прилича след 5 години употреба?"
кака Лара - специалист
Дайте някаква идея колко струва линеен (или може би квадратен :? ) метър мрамор. Така като гледам из нета единствения избор за Варна е Булстоун...Някакви впечатления от тях?
Цени на естествени скални материали:
Мрамор от 35 до 115 лв на м2,
Гранит от 35 до 185 лв на м2, средно около 50 лв за Китайски и 110 лв за Бразилски, Индийски, Финландски и други по-луксозни,
За изкуствени:
Технически камък от 80 до 125 лв на м2
Без ДДС
Инфото е от Булгранит АД на www.bulgranit.com
За кухненски плот горе-долу умножете по 2 /рязане, фира, профилиране и др/, цени без монтаж!
Надявам се информацията да ви е полезна.

Тема "Плот от естествен и изкуствен камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: