• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
vasilevn - специалист
Интересувам се с това нещо дали ще мога да завивам видии в стари греди? http://tomika.bg/index.php/detail/view/656 Виждам че го дават че е гайковерт но на снимката е даден с накрайник за видии. Има високи обороти и висок момент на завиване 100NM, което е важно за навиването на видии в стари греди защото тези които са със слаб момент на завиване направо умират. Проблем ли ще е това че е ударен? Дали няма да къса видиите? Може ли да се регулира момента на завиване и как?
ZEDYCUS - майстор
Ако са хубави видиите(китайски) няма да ги къса. На приятел преди време купих такава от продавалника и и направих проба, завих дълги 150мм ф5 винтове без водещ отвор в греда чам, без да скъса главата. Води се ударен винтоверт, но завива и гайки с подходящ накрайник. Той завива къси видии в букова конструкция на стар фургон, не се е оплаквал от винтовете.
Единственото което не ми хареса е, че няма ел. спирачка и върти по инерция след спиране. Иначе е лека и компактна. За мен не е лош избор. :partyman:
mitko64 - майстор
Нищо не споменаваш какви са гредите, защото ако са примерно дъб или акация, с натрисане или не, без предварително разпробиване, просто ще изпокъсаш винтовете. Случвало ми се е в дъбова греда и то с пилотни отвори 2мм. по- тесни от винтовете. В последствие за презастраховка минах само на 0,5 мм стеснение, да си довърша. Иначе машинката изглежда супер, а и не се притесняваш колко батерия ти е останало. Вземаш си винтове с torx и ако е чамова гредата праскай директно без притеснения, само чвор да не уцелиш.
anabolicbeast - специалист
Това, че е ударен е по-скоро предимство за този вид работа и затова моментът е толкова голям! Ако не е ударен с този въртящ момент, който мисля, че не се регулира ще ти извива ръцете всеки път. Колкото до винтовете, както колегата каза да са с ТОРКС глави, защото с кръстатите ще е почти невъзможно..
Ето и принципа на ударния винтоверт/гайковерт, ако те интересува!
https://www.youtube.com/watch?v=f0gSJa3L_7c :partyman:
ESPACE - майстор
anabolicbeast написа:
Колкото до винтовете, както колегата каза да са с ТОРКС глави, защото с кръстатите ще е почти невъзможно..
Кое ще е невъзможно? Стига да си с правилния бит няма никакъв проблем. А и 100Nm са съвсем в долната граница на импакт драйверите. Не че ако е упорит няма да къса глави.
А винтовертите с въртящ момент над 70Nm обикновено имат допълнителна дръжка.
rolls - специалист
vasilevn написа:
Интересувам се с това нещо дали ще мога да завивам видии в стари греди? http://tomika.bg/index.php/detail/view/656 Виждам че го дават че е гайковерт но на снимката е даден с накрайник за видии. Има високи обороти и висок момент на завиване 100NM, което е важно за навиването на видии в стари греди защото тези които са със слаб момент на завиване направо умират. Проблем ли ще е това че е ударен? Дали няма да къса видиите? Може ли да се регулира момента на завиване и как?
Точно така си изглежда и на живо както и е на снимката. Захвата е вътрешен шестостен 1/4" - тоест точно тоя за битове.
Да споделя от опит. Имам машинката и съм доста доволен от нея. Самопробивни покривни винтове фи 6,3 mm (с вложка 10) си навива в 6 мм профил без проблем, но ми се е случвало и да ги късам с нея. Но това е ставало когато се пробвам да завивам в по-дебел профил с тия винтове с по-късия резец отпред. Има подобни с резец 12 или 14 mm дължина.
Та по темата. Наистина е важно и гредите какви са, и винтовете какви са. Аз лично ползувам SPAX - доста по-скъпи са от китайските, ама поне има защо.
Машинката има светодиодно осветление на работната повърхност, разположено в долния край на дръжката, но осветява върха когато сложиш накрайник 150 mm дълъг, иначе свети малко по-надолу.
Аз лично не съжалявам, че съм я взел. Доста работа ми е свършила. Верно че 100 Nm са в долния край на импакт-драйвърите, но за 190 лв (тогава де) си е супер. Само като недостатък - кабела е доста със - 2 m.
tanosliven - специалист
В момента в Гърция го намирам за 100Е, бях се навил да го вземам но на батериите ми е по-удобно.Без рзпробиване видите ги нагрява и се късат 6х180 .
За над 8мм аз имам друга макита .
vasilevn - специалист
Не знам какви са гредите. Гредоред на къща от преди 100 години а може и повече да е.
Kumay - майстор
Машината наистина е добра! Реално 100Nm ги няма, но е компактна и удобна за работа.
Важно е какви винтове ще навиваш като дебелина и дължина! Има и други варианти, но цената е по-висока...
vasilevn - специалист
Видиите са ф5 -ф 6мм. и дължина не повече от 80мм.
  • 1
  • 2

Тема "MAKITA TD0101F" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: