• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ibogdanov - специалист
gechev написа:
Като гледам на Пирин голф постройката е навес някакъв. И от моите блокчета са си правили ограда, ама не препоръчвам. По ми е драго като ги продавам на месните хора за курници и обори. :lol:
:) че е навес така е ама няма смисъл да правиш такава изолация на навес.
Зад навеса в дъното се вижда някаква постройка. Може да затварят помещението с някакви сандвич панели после.. не знам.
В цялата магария с този материал ми хареса идеята да дръпна границата топло/студено по към керемидите.

В постановка с паропропускливите фолиа под керемидите не ми е яснно какво се случва с мембраната при положение че са изложени на вятъра и прахта. Колкото и да са плътно положени керемидите винаги минава въздух. Аз живея до София и въздуха е доста прашен. Колко време е нужно на мембраната да се набие с прахта и да не пропуска нищо.
dolli - специалист
ibogdanov написа:

Не ми е ясно защо над гипскартона фолиото не е паропропускливо? Така влагата няма ли да си я затворя в тавана ???
В тази тема е коментирано точно това. viewtopic.php?t=6453
Според мен на границата топло/студено трябва да има движение на парата в едната посока - на вънка. Ако затворя помещението - непропускливо фолио след гипскартона и остава само да се вентилира ватата, тогава би следвало да задържам влагата в гипскартона и да си мухлясам здраво.
Няма да я затвориш в тавана, защото няма да я пуснеш в него. Целта на паронепропускливото фолио е да не пуснеш парите отвътре да влязат във ватата. Значи то няма да ги спре на абсолютни 100 %, все ще има някакъв минимален процент, който ще мине в нея и тук вече влиза в роля пародифузната мебрана, от другата страна, чиято задача е да изпусне този процент навън. Отделно имаш и две вентилируеми пространства. Веднъж напоена с вода / конденз ватата съхне бавно и вече не е изолатор. Стиропорът пък развива един "приятен" черно-сив цвят от развищата се в него фауна/флора. Доста се интересувах от проблема с конденза, макар и по линия на строителството на къща с дървена конструкция /планувана за ... ъ-ъ-ъ, вече и аз не знам за кое бъдеще :cry: /. Това е сандвича, който правят руснаците, а при тях температурните разлики отвън-отвътре са от порядъка на 40 градуса, това е и което ме посъветваха двама български инженери, работили в този тип строителство.
ibogdanov - специалист
dolli написа:
ibogdanov написа:

Не ми е ясно защо над гипскартона фолиото не е паропропускливо? Така влагата няма ли да си я затворя в тавана ???
В тази тема е коментирано точно това. viewtopic.php?t=6453
Според мен на границата топло/студено трябва да има движение на парата в едната посока - на вънка. Ако затворя помещението - непропускливо фолио след гипскартона и остава само да се вентилира ватата, тогава би следвало да задържам влагата в гипскартона и да си мухлясам здраво.
Няма да я затвориш в тавана, защото няма да я пуснеш в него. Целта на паронепропускливото фолио е да не пуснеш парите отвътре да влязат във ватата. Значи то няма да ги спре на абсолютни 100 %, все ще има някакъв минимален процент, който ще мине в нея и тук вече влиза в роля пародифузната мебрана, от другата страна, чиято задача е да изпусне този процент навън. Отделно имаш и две вентилируеми пространства. Веднъж напоена с вода / конденз ватата съхне бавно и вече не е изолатор. Стиропорът пък развива един "приятен" черно-сив цвят от развищата се в него фауна/флора. Доста се интересувах от проблема с конденза, макар и по линия на строителството на къща с дървена конструкция /планувана за ... ъ-ъ-ъ, вече и аз не знам за кое бъдеще :cry: /. Това е сандвича, който правят руснаците, а при тях температурните разлики отвън-отвътре са от порядъка на 40 градуса, това е и което ме посъветваха двама български инженери, работили в този тип строителство.

така... да обощя:

забравям за макенодските номера.

от помещението към керемидите -
1. гипскартон/осб
2. каширано фолио с алуминиева подложка. алуминия гледа към помещението.
3. празно - около 2-3 см.

4. вата - вече поставена
5. фолио - вече поставено - пропуска на вънка
6. греди - съществуващ таван
7. дъски - съществуващ таван
8. Фолио - пропуска от ватата на вънка.
9. напречни гредички носещи керемидите. разтоянието между фолиото и керемидите за вентилация.

ново - предстой
dolli - специалист
Размени местата на позиции 2 и 3.
Вентилируемото да е зад картона.

Щом ще ползваш от тия плочите с алЮмин :mrgreen: трябва да залепиш много старателно фугите между тях със съответната алуминиева лента. Иначе пАрите ще си минават през снадките у ватата. Що си се спрял на тях :? , малко скъпичко идват, ама ти си знеш, де.

Вентилируемо пространство над 5 см снижава топлоизолацията. Под 2 см. пък снижава ефекта от проветрението, ама, предполагам, тия неща си ги знаеш.

Тия тавански помещения за какво ще ги ползваш :? Има разлика в пароотделянато при спалня и при кухня. Ако ще правиш в таванското кухня и баня, сложи си и една принудителна вентилация да ти е спокойно.
ibogdanov - специалист
dolli написа:
Размени местата на позиции 2 и 3.
Вентилируемото да е зад картона.

Щом ще ползваш от тия плочите с алЮмин :mrgreen: трябва да залепиш много старателно фугите между тях със съответната алуминиева лента. Иначе пАрите ще си минават през снадките у ватата. Що си се спрял на тях :? , малко скъпичко идват, ама ти си знеш, де.

Вентилируемо пространство над 5 см снижава топлоизолацията. Под 2 см. пък снижава ефекта от проветрението, ама, предполагам, тия неща си ги знаеш.

Тия тавански помещения за какво ще ги ползваш :? Има разлика в пароотделянато при спалня и при кухня. Ако ще правиш в таванското кухня и баня, сложи си и една принудителна вентилация да ти е спокойно.
тавана ще се ползва за спалня.
Паната с алюмина са за изолация на камини ;) това е фолио на руло с алуминиев слой, дават го за директно полагане над гипскартона. Лепи се с двойно лепяща лента за профилите.
Вентилацията ще е толкова колкото оставя между носачите и профилите, другото е вата(просранството между гредите). Отделно ще има отваряеми прозорци и климатик (най-вероятно). Малко сложно ще ми дойде да преправям инсталацията и да тегля линия за радиатори.
Tsilkov - майстор
ibogdanov написа:
Наистина е притеснително, но като вземем в предвид, че цялата къща е облицована с 8 см стиропор :) палне ли се от някъде ще изгори като факла.
Практическата ралзика е огромна и идва от три фактора:
1. Фасадния стиропор има защитно покритие от 1 см мазилка и шпкаловка
2. На фасадата няма дървени носещи елементи а тухли
3. (Най-важно) - като (ако) се палне стиропора на фасадата не ти се стича върху главата!

Фибрана е прекрасна покривна топлоизолация, но за плосък покрив над стоманобетонна плоча :)
8180 - майстор
ibogdanov,
Не си чел внимателно онази тема и затова се чудиш. Там почти единственото смислено е:
viewtopic.php?p=39978#p39978

В текущият проект слой 2 е лишен от смисъл - не помага, а може да навреди.
В "Саниране" вървеше тези дни на тема подобни въздушни междини.

Ако между фолио 8 и фолио 5 са само греди и дъски, 8 може да отпадне, евентуално - пази само 6 и 7. Не пречи да остане с тази си функция.
Нормалното е 5 до отпадне, а 8 до го има.
Фитилчо - майстор
[quote="dolli"]Вариантът, за който хората са установили най-малко недостатъци /не казвам никакви/ по отношение на задържането на конденз в отопляеми подпокривни пространства - сандвича отвътре навън:

- гипсокартон
- вентилируемо пространство мин. 2 см.
- паронепропускливо фолио
- вата между гредите
- ветро и хидро защитна паропропусклива мембрана /пишат я с най-различни термини/
- вентилируемо пространство мин. 2 см.
- керемиди

Освен изолация на студа, целта е да не допуснеш набирането на конденз във ватата, тъй като веднъж овлажнена, тя губи изолационните си свойства, почват да се развиват разни зловредни живинки по дървенията и т.н.

/quote]

:prayer: :prayer: :prayer:

Много благодаря ! За систематизираното обяснение.
Да попитам:

Аз като ще имам горни(дървени дистанционни за вата) и долни(желязни от контрукцията) греди разделени от слой кофражни дъски, има ли смисъл да правя два слоя вада отгоре и отдолу или е достатъчен само отгоре?
kuuuuuul - майстор
Яаа,тази система май е идеална за бетонен покрив с не много голям наклон :? (какъвто е моя случай)
  • 1
  • 2

Тема "ТЕРМОРУУФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: