Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angel_ov - специалист
thinkpad написа:
angel_ov написа:
0,96 лв ми беше цената на кабела с отстъпка. Относно полагането по дървета не е проблем той за това е създаден (самоносещ)
Къде си видял Електроразпределение да ползва дървета за електрически стълбове?
gogo7777 написа:
Ужас.....калкулатора не писка........следователно е развален.
Следователно - предпочитам да си го изчисля сам. Тия калкулатори са много общи и по-скоро информативни. :)
Не ми се спори.

Al/R
Стандарт: NF C 33-209
Описание:
Al жила • XLPE изолация
Приложение:
Силовите кабели с изолация от омрежен полиетилен (XLPE) за въздушно окачване са предназначени за електрически инсталации в променливотокови мрежи за ном.напрежение Uo/U 0.6/1 kV или в постояннотокови мрежи с максимално напрежение спрямо земя 0.9 кV.
Кабелите с носещ нулев проводник изграждат мрежи в градски и селски зони, а кабелите самоносещ тип изграждат разклонителите мрежи в тези зони.
Кабелите за въздушно окачване може да се използуват в различни видове инсталации: по фасади свободно висящи; между стълбове; по фасади неподвижно фиксирани; към дървета и мачти. Допуска се пресичане на горски площи без изсичане и поддържане на просеки.
-При кабелите с носещо нулево жило целият сноп се окачва и носи от носещия проводник, който е от алуминиева сплав.
- При самоносещите конструкции окачването и носенето на целия сноп се осъществява от фазните изолирани проводници.
В сноповете мoже да бъдат включени един или два допълнителни проводника за обществено осветление и контролна двойка.
hidrazin - майстор
angel_ov написа:
...0,96 лв ми беше цената на кабела с отстъпка...
Имам някакви спомени по случая с твоя кабел. :? Даже се почудих на тоя 1 лев и грешно предположих че е за полагане. Тогава май ти си го слага?
В този случай такъв кабел няма да му свърши работа. Вилата е извън населено място и вероятно няма къде да го закачи. Той затова и иска да го полага в земята. Само че кабела ще е по-скъп в този случай. Пък и другите работи - канал, пясъчна възглавница ....
:partyman:
angel_ov - специалист
hidrazin написа:
angel_ov написа:
...0,96 лв ми беше цената на кабела с отстъпка...
Имам някакви спомени по случая с твоя кабел. :? Даже се почудих на тоя 1 лев и грешно предположих че е за полагане. Тогава май ти си го слага?
В този случай такъв кабел няма да му свърши работа. Вилата е извън населено място и вероятно няма къде да го закачи. Той затова и иска да го полага в земята. Само че кабела ще е по-скъп в този случай. Пък и другите работи - канал, пясъчна възглавница ....
М-мм да. Голям филм беше. Ама сега кеф. В пустошта тока е голяма екстра.
Здравейте!Извинявам се че не писах веднага,но работа,работа . . . и пак . . .
Благодаря на всички отзовали се.
Разгледах калкулатора които ми изпратихте,посмятах малко с него(ако е верен) стигнах до извода,че 50 квадрата алуминии май ще стане(ако някой мисли нещо друго да предлага).
Вярно е че ще излезе скъпичко ама кво да се прави като сам се хванал на хорото ще требва да го играя(па макар и да не мога).
Разбрах за разрешителното,че требва да копам ми е ясно,пясък требва да подложа под кабелака(горе долу колко санта требва да е),кабел че требва да купя колкото и да не ми се иска ще купя . . .
и на края ако успея да се мушна и в графата 15-тина бона ще е 6+
Иначе за генератора благодаря,имам харчи ми почти кило на час при тия цени на бензина. . .не ми се ще да продължавам с него.
Чета за тия вятърно-фотоволтаични(или там както се казват)системи ама те като им гледам цените за 5-6 киловата 15-те ми бона въобще нема да им замирисът,па и ква е гаранцията че ще имам ток 24 часа :?
Още веднъж благодаря на всички отзовали се !
И все пак ако някой има идеи по въпроса ще се радвам да сподели . . .
vk - специалист
Човеко bari, толкова ли е ценен този имот (вила) че точно него пожела да вземеш, та сега да наливаш още 15 бона, захранвайки се от твоята къща. Нямаше ли имот, който е захранен с електричесто. И бог знае каква е тази вила, дето досега не е имало ток.
angel_ov - специалист
vk написа:
Човеко bari, толкова ли е ценен този имот (вила) че точно него пожела да вземеш, та сега да наливаш още 15 бона, захранвайки се от твоята къща. Нямаше ли имот, който е захранен с електричесто. И бог знае каква е тази вила, дето досега не е имало ток.
Може да му е легнала на сърцето на човека. И аз като намерих мойта и казах "това е", ни ток ни път, че и посъборена. Всичко беше обрасло. Прочистване мястото, пътя, прокарване на ток и ремонти които и сега си продължават, че и джипка си взех за да мога да ходя до там зимата и в лошо време. Ама си ми е гот.
Ето от днешната разходка моята "Спа колиба" :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна от angel_ov на пон фев 10, 2014 10:49 am, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Хубава къщурка-браво!
vk написа:
ангел_ов го е описал много точно,понякога просто усещаш че требва да го направиш.
Понякога 100кв. апартамент в града струва по малко от вилата без ток на село.
А и както са казали хората "кефа цена няма" :partyman:
За разлика от прекарването на ток до вилата :)
Че ще се прекарва ток,ще се прекарва затова се обърнах към вас за съвети :prost:

иии ангел_ов определено си е заслужавало да я окабелиш браво :2thumbs:
sts - специалист
Показаният калкулатор не върши никаква работа.По качествен калкулатор е този "Cable V1.1" и може да се изтегли от руски сайт.На калкулатора се задават:
- Захранване/ монофазно,трифазно /
- Кабел /проводник
- Мед /алуминий
- Начин на полагане
- Дължина на кабел/проводник
- Пад на напрежение %
-Мощност / ток
Избира сечение по нагряване и по пад на напрежение.

Предлагам две формули за проверка на избраните сечения по пад на U на двупроводна линия

∆U=200*1000*P*L / Ƴ*S*Uф* Uф = %
∆U – пад на U в % ; P – мощност в кW ; L- дължина на кабела;
Ƴ – сп.проводимост : Cu – 57; Al – 33; S – сечение ; Uф – 230V

За опростено изчисление се ползва съкратена формула:

∆U = P*L / c*S = %
c - коеф : Cu – 12.8; Al – 7.7;
sinbor - специалист
А ако някой ром се понапъне леко и откопае кабела.Както е дебеличък нямаш си представа каква ще е радостта му. Днес чух, че са крали кабели от БДЖ-то между Карлово и Пловдив.

Тема "Помощ ток до вилата!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: