От мобилни телефони до цифрови камери
Добър вечер! Значи преди няколко дни във форума ми казаха, че мога да вържа диоди като използвам зарядно за телефон. Намерих много зарядни, на тях пише 5V/ 700 mA. Диодите са червени, работят на 2V/ 15-20 mA. Въпроса е какви резистори да ползвам, защото не знам какво да я правя тази разлика в тока?
thinkpad - майстор
В интернет има безбройни калкулатори, които без да знаеш някакви формули ти позволяват да изчислиш. Ето един - http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.re ... calculator
Да, но тока на самия диод е 15-20 mA обикновено, докато на зарядното пише, че е 700 mA. Затова питах какво да го правя, защото и по тези калкулатори задавам напрежението, напрежението на диода и тока на диода. Извинете ме, ако питам нещо, което е ясно, просто нямам представа.
thinkpad - майстор
Стойността на тока, дадена на корпуса дава информация за това консуматор с каква максимална мощност може да се захранва. Простичко да ти го кажа - диода си черпи толкова ток, колкото му трябва. Теб те вълнува само напрежението.
Разбрах, благодаря ти много !!!!
hidrazin - майстор
Само не забравяй резистора, че ще останеш без диод. :-D
:partyman:
didoni_ - специалист
zmii4oka написа:
Добър вечер! Значи преди няколко дни във форума ми казаха, че мога да вържа диоди като използвам зарядно за телефон. Намерих много зарядни, на тях пише 5V/ 700 mA. Диодите са червени, работят на 2V/ 15-20 mA. Въпроса е какви резистори да ползвам, защото не знам какво да я правя тази разлика в тока?
Аз съм си правил LED лампа на 220волта от зарядно на телефон,а диодите ги взех от стар
фенер подредени на платка,който не се използваше, и основата на изгоряла енергоспестяваща
крушка,където събрах платката на зарядното и диодите.Но светеха много повече,от колкото на прожектора и се наложи да свържа последователно на платката някакво съпротивление,но не разполагах с такова и свързах крушка 12V за габарит последователно и стана екстра,вече свети повече от година.

Честит Празник :partyman:
nv952 - майстор
В интернет има безбройни калкулатори, които без да знаеш някакви формули ти позволяват да изчислиш.
Има даже и приложение за андроид. https://play.google.com/store/apps/deta ... lettronica
Намерих адапторче 10V. Ако свържа 5 диода по 2V трябва ли да слагам резистор ?
Честит празник на патерици и на теб :)

Тема "Диоди със зарядно за телефон??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: