Ще е достатъчна, но камината си е хамалогия с ниско КПД.Да не се окаже че климатика ще бичи постоянно
Ето ти един подходящ бюджетен модел със седмичен програматор http://vimax.bg/productv/5868/invertore ... -2013.html

VLADO66 написа:Ще е достатъчна, но камината си е хамалогия с ниско КПД.Да не се окаже че климатика ще бичи постоянноНе съм привърженик на отопление с климатик, просто не ме кефи. Изсушава въздуха, но това си е мое мнение.Ето ти един подходящ бюджетен модел със седмичен програматор http://vimax.bg/productv/5868/invertore ... -2013.html
man_un написа:Днес измерих кубатурата на къщата и излезе 280 м3. Преди 2 год. като купувах радиатори за радиатори за друго жилище ми сметнаха кубатурата по 50 и се получават необходимите киловати за отопление. По тази сметка излиза, че ще ми трябва 14 KW камина. Мисля да си взема 21-22 KW да има резерв, но дали ще е достатъчна. Къщата е 150 кв2, с изолация и 5 камерна дограма. Правилни ли са сметките, които си правя.Не исках да пускам нова тема за това писах тук - отоплението ще бъде камина с водна риза, но когато ходих да оглеждам за камини всичките продавачи ми казваха, че ми трябва камина с мощност 25KW и на горе. Днес като изчислих кубатурата и умножено по 50(нямам представа защо) излезна 14 КВ. И да си оставя резерв 2,3 или 5 KW излизат 20. А всички казват 25 минимум, та даже чух и 35 за по - сигурно. Кое е истината.
ZMeyGorianin написа:От този точно таймер не съм доволен-два върнах на Технополис, защото отказаха, а не съм ги товарил повече от 2000 Вата. Накрая доплатих малко и взех подобен - сив на цвят, който досега си работи.Дал съм го само като пример, важното е да има батерия за да си помни настройките при спиране на тока.А дали си заслужава инвертора-да заслужава си.Като пари разликата от този който съм го дал не е голяма и се избива за една-две години.
VLADO66 написа:Тогава взимаш ето това http://elektronikabg.com/product/651/di ... vreme.html и качествена духалка 2400W Аз ползвам такава от няколко години http://get.bg/product_info.php?products_id=100362
man_un написа:man_un написа:Днес измерих кубатурата на къщата и излезе 280 м3. Преди 2 год. като купувах радиатори за радиатори за друго жилище ми сметнаха кубатурата по 50 и се получават необходимите киловати за отопление. По тази сметка излиза, че ще ми трябва 14 KW камина. Мисля да си взема 21-22 KW да има резерв, но дали ще е достатъчна. Къщата е 150 кв2, с изолация и 5 камерна дограма. Правилни ли са сметките, които си правя.Не исках да пускам нова тема за това писах тук - отоплението ще бъде камина с водна риза, но когато ходих да оглеждам за камини всичките продавачи ми казваха, че ми трябва камина с мощност 25KW и на горе. Днес като изчислих кубатурата и умножено по 50(нямам представа защо) излезна 14 КВ. И да си оставя резерв 2,3 или 5 KW излизат 20. А всички казват 25 минимум, та даже чух и 35 за по - сигурно. Кое е истината.
AntonBM написа:Благодаря за подробният отговор. Интересно е, че след като попитам продавачите за същата къща, но за кубатура мощността на камината се намалява с едни 10 kw минимум. Вчера бях в Амиго след като има дадох размерите на стаите една по една, изчислиха 20 kw на водната риза - в т.ч. бойлер 2 kw и достатъчен резерв според тях. А за красотата си прав, затова се спрях на ъглова.man_un написа:man_un написа:Днес измерих кубатурата на къщата и излезе 280 м3. Преди 2 год. като купувах радиатори за радиатори за друго жилище ми сметнаха кубатурата по 50 и се получават необходимите киловати за отопление. По тази сметка излиза, че ще ми трябва 14 KW камина. Мисля да си взема 21-22 KW да има резерв, но дали ще е достатъчна. Къщата е 150 кв2, с изолация и 5 камерна дограма. Правилни ли са сметките, които си правя.Не исках да пускам нова тема за това писах тук - отоплението ще бъде камина с водна риза, но когато ходих да оглеждам за камини всичките продавачи ми казваха, че ми трябва камина с мощност 25KW и на горе. Днес като изчислих кубатурата и умножено по 50(нямам представа защо) излезна 14 КВ. И да си оставя резерв 2,3 или 5 KW излизат 20. А всички казват 25 минимум, та даже чух и 35 за по - сигурно. Кое е истината.
Първо тези 50 са с мерна единица W/m³ и са грубо число отговарящо на средно изолирана къща в северен район на България и се отнася за най-студените дни в годината. Не е грешно да смяташ по него особено, когато става въпрос за камина. Т.е. правилно си получил, че с около 14 kW ще поддържаш температурата на къщата. Само, че понеже ти ще топлиш къщата с прекъсване (ако не си сложиш климатик), това число трябва да се завиши с около 30%. Трябва ти по-голяма мощност, за да затоплиш изстинала къща от тази, която би ти трябвала, ако къщата стои с постоянна температура. Казано по-просто, продавачите на камини малко се изхвърлят с тези 25 kW, но тази мощност по принцип за мен не е критерий, когато се отнася за камини.
Аз винаги съветвам хората да купуват камините си не по топлинна мощност, а по красота. Камината се монтира обикновено в най-представителното помещение и трябва да ти харесва. За мен това е критерия. Ще я гледаш най-малко 10 години, така че избирай я заедно с жена си, за да няма после мрънкане...
Ако е по-мощна няма страшно, ще слагаш по-малко дърва... По-мощните обикновено имат и по-голяма горивна камера, а това е от значение за честотата на зареждане.
Има и уловка. Мощността на радиаторите на инсталация с камина с водна риза трябва да е близка до тази на водната риза (за предпочитане по-висока). Това е необходимо за да не завира водата в нея. Това обаче води до оскъпяване. Първо купуваш по-мощна камина, а после трябва да слагаш и по-мощни радиатори, но след като си решил, че ще си на камина, това ти препоръчвам. Избор по красота и мощни радиатори. С един вентилаторен конектор, може да намалиш малко стойността на радиаторите. Те излизат по-евтини за големи мощности. Конвектор за 500 лв. може да отдава топлина, колкото радиатор за 1000 лв. (грубо).
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: