• 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
dragozow написа:
В Енина правят профи машините, тези от 1000 лв нагоре. Всичко друго е готово или полуготово от Китай.
Не правят само профи машините от 1000 лв нагоре!
Правят зарядни устройства ,улични осветители,дросели и трансформатори - абсолютно собствено производство. Трансформаторите им се ползват в заваръчните машини на Редко и Харко ако се не лъжа.
dragozow написа:
Преди време бях сложил няколко снимки на същите машини с други лепенки на руски. Да не се заблуждаваме, правят се в Китай независимо кой какво твърди. И това много отдавна не е лошо.
Аз мога ди ти показвам снимки на машини с идентичен вид в различни цветове и надписи….:
Изображение
Това случайно да ти изглежда като Argo TIG AC/DC ……!? :-D
koveslav - майстор
Много благодаря за инфото.Аз работя със стандартни профили и правя парапетчета,врати и т.н.Ясно ми е,че това е бюджетна машинка,но се надявам да е по-надеждна от "оригиналните" китайци на пазара.Да изгориш два електорода 3.25 без прекъсване за мен е рядкост,но имам следния въпрос: Полезно ли е да се използва такава машинка на максиум-проблем ли е да работи на 130A?Поне по предписания ПВ при 20 градуса е 45%,но ако ги достигам често това вреди ли на машината? Аз не случайно се спрях на този клас машина-тя е по-компактна от другите,слагаш я на рамо и работиш и на стълба и на маса и при това положение дългите кабели дори пречат.А колкото до ПВ-то,докато фиксирам следващата сглобка минават минути,не секунди и тя се охлажда.Ако пък всичко е подготвено и се работи по-дълго,т.е. сглобяваме изделието,то тогава не се използват дебели електроди-максимума е 2.5.Нормално ли е инвертор да се използва на максимума на възможностите си по отношение на ток,а не на време,съкращава ли се живота му?
dragozow - майстор
Трансформаторите им се ползват в заваръчните машини на Редко и Харко ако се не лъжа.
Не само, тези с японските климатици на 100 V също ползват трафове от там. Зарядните им са непродаваеми или поне повечето.
Това случайно да ти изглежда като Argo TIG AC/DC ……!?

То си е произведено в Китай, пише го. Тези ги има от поне 30 различни завода с всякакво качество, цветове и окомплектовка.

Телоподаващите им са на добри цени в сравнение с други български.
agj - майстор
koveslav написа:
Много благодаря за инфото.Аз работя със стандартни профили и правя парапетчета,врати и т.н.Ясно ми е,че това е бюджетна машинка,но се надявам да е по-надеждна от "оригиналните" китайци на пазара.Да изгориш два електорода 3.25 без прекъсване за мен е рядкост,но имам следния въпрос: Полезно ли е да се използва такава машинка на максиум-проблем ли е да работи на 130A?Поне по предписания ПВ при 20 градуса е 45%,но ако ги достигам често това вреди ли на машината? Аз не случайно се спрях на този клас машина-тя е по-компактна от другите,слагаш я на рамо и работиш и на стълба и на маса и при това положение дългите кабели дори пречат.А колкото до ПВ-то,докато фиксирам следващата сглобка минават минути,не секунди и тя се охлажда.Ако пък всичко е подготвено и се работи по-дълго,т.е. сглобяваме изделието,то тогава не се използват дебели електроди-максимума е 2.5.Нормално ли е инвертор да се използва на максимума на възможностите си по отношение на ток,а не на време,съкращава ли се живота му?
Не, не е проблем да използваш една машина на максимален ток ,ако не я прегряваш често!Но явно при теб това не се случва ,затова можеш да бъдеш спокоен за надеждността на машината!Според мен ,най оптималното при теб е използването на електроди 2,5мм., така машинката ще работи на 100% от възможностите си ,няма да прегрява и ще ти е максимално полезна.
Щом досега не си прегрявал машината значи избора ти е добър!
Имах един колега който не беше преценил при избора си ,вида и възможностите на машината и при честа работа на максимален ток машината (макар че беше Кемппи) прегряваше постоянно.И не му беше полезна!След известно време се принуди да купи машина която да отговаря на нуждите му .
След първото прегряване ако не дадеш достатъчно време на машината да се охлади,тя продължава да прегрява и да изключва вече много по често ,дори през няколко минути което пък може да наруши качеството на работа на самата машина , а може да се получи и най неприятното -излизане на машината от строя!
dragozow - майстор
Хубаво е да има запас както е в случая с 2.5 мм.
koveslav - майстор
Според написаното от вас не съм сгрешил,ок,успокоихте ме! А какво е фатално да гръмне в апарат от типа на моя.Знае ли някой,кой е най-скъпия или дефицитен детайл,който ако се повреди,ремонта на апарата се обезсмисля?
dragozow - майстор
Не си сгрешил. Не го мисли да гръмне.
pansim - майстор
Не, не съм само аз. Преди мен има в Шумен български заваръчни инвертори. Фирмата е ПОЛИ

Обяснявам пак специално за колегата agj - работа на максимум, във всички китайски машини които досега са ми попадали в ръцете, НЕ се препоръчва! Може и да има и такива , но при мен не са попадали
Обяснението е простичко - нямат запас, изтискани са на максимум силовите елементи.
Как ви звучат например - надпис 200А на кутията и на потенциометъра за регулиране на тока на заваряване, а вътре изправителните диоди са два /2/ броя по 60А :)

Хайде приятна вечер, и си пазете инверторите :partyman:
koveslav - майстор
Сега вече нагазваме в кофти води.Излиза,че всички предписания и информации на производителите и търговците са доста пресилени.Аз не твърдя,просто ползвам,но ако ми беше обяснено от производителя в брошурата или от търговеца в магазина,че не е добре използването на максималния ток на тази техника,то щях да отложа купуването поне докато си отделя средства за нещо по-сериозно.Но-пишат 45% ПВ.Как се тълкува това-можеш да работиш на макс,но за половината от времето 10 мин.,което значи 4.5 мин.Да не говорим,че в момента в страницата на производителя пв-то стана 60%.....Оказва се,че ако за половината от тези пари си бях купил 200A китайче и го ползвам до 120-130A,хем щях да си щадя техниката,хем и пари да спестя.Няма логика,далаверата ми изглежда прекалено нагла.Основната ми работа е сервиз на стартери и генератори.Не съм велик спец по електроника,но примерно изправителя на един 55A генератор е изграден от шест броя диоди,които в най-лошия случай са 30 амперови.И това е така и при руснака и при немеца и при китаеца.Качеството на работа се обуславя от съвсем други неща.Как по дяволите се прави инвертор,и толкова ли са скъпи и невъзможни коректните неща в този бизнес....Мисля,че някой някъде бърка,но кой?!Французите произвеждат и 80A инвертори-техните пък сигурно са само за украшения!Има смисъл от евтина техника,определено.Защото основното правило при покупката на една веш или машина е тя да е рентабилна.И аз мога да купя марков електрожен за 2-3000 лева,но каква ще е ползата ми.Да знам,че го имам.Наистина съм объркан,знае ли някой къде е истината.
dragozow - майстор
Истината е в зависимост от производителя. Ако е китайски от пазара с надпис 200А от които няма и 120 е проблем да работиш на максимума. Ако е истински 200А и 60% на 40 градуса машината е презапасена. Умишлено не споменавам марки, защото се тълкува грешно. Важно е да е ремонтно пригоден, защото повечето готини маркови машини не са за хора без пари. Тук във този форум повечето нямат пари, не случайно най-много се коментират машините в Lidl.
  • 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: