• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolonal - специалист
Може би ще купя една къща, ново строителство, но проектът е много зле. Пълно е с недомислици. Още не са взели акт 16, на груб строеж е и промените, ако ги направя преди акта, естествено, ще доведат до сериозни проблеми. Имам няколко въпроса, моля знаещите за консултация:
1. Трудно ли е да се направят промени във вече готов и започнат проект?
2. За фирмените строежи знам, че ако няма акт 16 токът и водата са на промишлена тарифа. За частните същото ли е?
3. Задължително ли е да взема акт 16?
ivanj - специалист
2. да същото е.
3.след завършването на грубия строеж няма указан срок за въвеждане в експлоатация така мисля че беше,но може нещо да се е променило.
barborino - специалист
Аз,като взех разрешение за строеж отидох в ЧЕЗ и си подадох документи за пускане на ток(15КW трифазен). Минаха процедурите (проучване,договори и т.н.)и ми откриха партида(битов ток). Не съм дал и 1-на ст. извън регламентираните такси :shock:
Tsilkov - майстор
1. Не е трудно ама все пак си е допълнителна занимавка - ако промените са смислени не би трябвало това да те спре.
2.Да
3. Без удостоверение за ползване тока ти е промишлена тарифа и има опасност "добросъвестен съсед" да ти натресе 5000 (пос помен) лева голба за "самонастаняване".
tretre - специалист
Ако къщата е проектирана от проектант, при промяната на нещо може да оплескаш сериозно нещата.
Хората са учили 5 години разни златни правила и не е шега работа да променяш нещо.
По-добре дай проекта и кажи какво искаш да промениш за да не стане белята по-голяма.
Tsilkov - майстор
То искаш ли да узакониш промените се иска "Проект за промяна на инвестиционнот намерение по време на строителство по чл..... от ЗУТ" - няма как да стане само с деклариране на промяната.
kolonal - специалист
Ами ако стане да я вземам ще се наложат наистина промените, поради непрактично проектиране и строене. Тоалетната е в ъгъла на дневната, но няма врата там, а за да стигнеш до нея трябва да минеш през едната спалня, през другата, която забележете е преходна и тогава влизаш в тоалетната. На проектанта трябва да се счупят ръчичките, а и инвеститора къде е гледал, нямам си идея! Но да я довърша така и да взема акт 16, а после да бутам и строя наново, не ми се иска. На втория етаж, който е с външен достъп, няма баня и тоалетна. Пак трябва да слезеш до първия етаж, да минеш през двете спални и ...
Tsilkov - майстор
kolonal написа:
На проектанта трябва да се счупят ръчичките, а и инвеститора къде е гледал, нямам си идея!
То вярно всякакви малоумни колеги има, ама подобни простотии които описваш могат да се случат само по искане на тоя дето е строил (уж за себе си) - какви болни мисли е имал един бог знае.
kolonal написа:
Но да я довърша така и да взема акт 16, а после да бутам и строя наново, не ми се иска.
Подобен сценарии на практика е абсурд. Можеш обаче да се разбереш с техническия и проектантите че ще смениш стените а те да ти се подпишат по актовете че нищо не е сменено и сградата да си влезне в експлоатация. Ако не се съгласят влизаш в една досадна процедура - прехвърляне на проектантски права, проект за изменение, одобряването му в общината, описване в актовете.
tretre - специалист
Метни един чертеж де, заинтригува ни определено...!
kolonal - специалист
tretre написа:
Метни един чертеж де, заинтригува ни определено...!
Все още не съм решил дали я вземам и нямам чертежа, но тези дни ще стане ясно и ако стане сделката ще кача снимки.
  • 1
  • 2

Тема "Промяна проект на къща-въпроси!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: