• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
edesign написа:
браво STEPER :)
Но все пак имайте впредвид, че засега технологията има ред недостатъци
- много бавна - за дори дребно производство ми се струва невъзможна - кутия за мрежов адаптер с размери 120х70х30 ми направи за 8 часа само единият капак;
- малка точност - ако правите кутийки от две части то те няма да се сглобят 100% както искате;
- едноцветни детайли (е може и да наслагвате но не знам здравината как е)
- малка гладкост на повърхнината, а и материалът е гаден и после почти не се шкури.
Не съм съвсем съгласен :)
Всичко е много относително и зависи най вече от изработката и конструкцията на самата машина.
Последната трябва да бъде наистина здрава за да може да поеме всички странични сили от движение на екструдера
на висока скорост а това не е лесно.Виждал съм клипове където принтера се клати наляво, надясно,напред и назад :-D
Не случайно MakerBot правят своите принтери с метална конструкция и се считат като еталон в този клас.
edesign - специалист
точността не идва само от конструкцията. Най-вече идва от режима на подграяване, подаване на нишката и т.н. Един мастиленоструен принтер не е от метал но пак печата.
Въпросът е че макс точност и то теоретична е 0,1мм - практическата точност рядко е по-добра от 0,2мм е това при една кутийка от две части, които трябва да легнат добре ще се вижда няма как.
Между другото там, където правих кутийката е една голяма фирма, която се занимава основно с изработка на пластмасови детайли и хората макс си разбират от работата плюс това са мой познати и не се съмнявам, че е направено макс добре.
STEPER - специалист
Препоръчвам Ви да изгледате тези два филма за изложенията на 3Д принтери в Лондон 2012 и 2013 и Чикаго през 2013 година.
Вярвам,че ще Ви достави удоволствие.

http://www.youtube.com/watch?v=S-E6vRfnijw
http://www.youtube.com/watch?v=1mOeEUf59Ls
http://www.youtube.com/watch?annotation ... ADoHv6dBrk
Приятно гледане :)
Последна промяна от STEPER на вт фев 18, 2014 9:36 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Някои от принтерите може и да не са прецизни, но онзи с който правиха действащо копие на пистолет направо си беше чудовище :shock:

http://www.youtube.com/watch?v=w1nSaSyFFJM
STEPER - специалист
edesign написа:
точността не идва само от конструкцията. Най-вече идва от режима на подграяване, подаване на нишката и т.н. Един мастиленоструен принтер не е от метал но пак печата.
Въпросът е че макс точност и то теоретична е 0,1мм - практическата точност рядко е по-добра от 0,2мм е това при една кутийка от две части, които трябва да легнат добре ще се вижда няма как.
Между другото там, където правих кутийката е една голяма фирма, която се занимава основно с изработка на пластмасови детайли и хората макс си разбират от работата плюс това са мой познати и не се съмнявам, че е направено макс добре.
Не зная,не мога да коментирам защото нямам практически опит и резултати.
Но възможно е и при подготовката на 3Д модела в софтуера да са допуснати неточности и след това пренесени и при печата.
Но все пак 0.1 мм не е лоша точност при тази техология и принцип на работа при много детайли :)
При изготвянето и тестването на моя екструдер аз сам се убедих колко прецизна
и отнемаща време може да бъде настройката му.Много фактори имат отношение към точността на печат.
Дори много фирми са стигнали дотам ,че да свалят двигателя за подаване
на материала от остта X и да го изнасят отстрани на принтера с цел да се намалят вибрациите
и свали напрежението от печатещата глава.
От септември миналата година заопочнах да събирам материали,да чета и да се ровя в Интернет по този въпрос.Изгледах
и много филми докато се определя какво и как да го направя съобразно възможностите ми.При мен резолюцията на механиката
на принтера се получи 12 микрона.Но с каква точност ще печати не знам /още не съм го пробвал като цяло/но се надявам
и разчитам да си направя някои добри детайли за следващия модел. :)
Поздрави
STEPER - специалист
MamaMy написа:
Някои от принтерите може и да не са прецизни, но онзи с който правиха действащо копие на пистолет направо си беше чудовище :shock:

http://www.youtube.com/watch?v=w1nSaSyFFJM
Доколкото не ме лъже паметта съществуват7 вида технологи за 3D печат,но те или са високотехнологични и скъпи или
се използват само за професионални цели.
FDM (fused deposition modeling) /моделиране при постапено отлагане на материала на слоеве /дано съм го превел правилно/ е технологията достъпна
най-вече за нас и въпреки недостатъците си не се отрича а продължава да се развива.
edesign - специалист
масово на моделите в ибей гледам, че моторът за подаване на нишката е върху екструдиращата глава.
Този принтер, на който аз работих моторът е разположен на гърба на принтера и няма общо с главата. Обаче ако е на главата то ми се струва по-добре би подавал нишката отколкото ако я прибутва отдалеч. Обаче за вибрациите не знам колко са и как биха се отразили.
Относно точност при чертането - програмата искаше stl файл, гладкост не знам да се задава.
STEPER - специалист
edesign написа:
масово на моделите в ибей гледам, че моторът за подаване на нишката е върху екструдиращата глава.
Този принтер, на който аз работих моторът е разположен на гърба на принтера и няма общо с главата. Обаче ако е на главата то ми се струва по-добре би подавал нишката отколкото ако я прибутва отдалеч. Обаче за вибрациите не знам колко са и как биха се отразили.
Относно точност при чертането - програмата искаше stl файл, гладкост не знам да се задава.
По-добрия вариант и за мен е двигателя да е отделен от печатещата глава.Не забравяй,че двигателите са стъпкови и се
получават тласъци от тяхната работа при пускане и спиране.Колкото до подаването /прибутването/ оста на двигателя е с накатка и материала се притиска
към остта посредством регулируема притискаща ролка /обикновено лагер/.
Почти всеки 3D софтуер записва в STL файл,след което от него слайсера изработва G-Kod-а за принтера.
Възможно е неточността да идва и от работата на слайсера.Защо не пробваш с някой друг за да видиш резултата?
Има принт софт с вграден слайсер което за мен е по недопустим вариант.Бих предпочел да бъде отделен.
hygro - майстор
STEPER написа:
По-добрия вариант и за мен е двигателя да е отделен от печатещата глава.Не забравяй,че двигателите са стъпкови и се
получават тласъци от тяхната работа при пускане и спиране.
На мен пък ми се струва, че обратното е вярно - вибрациите на самия мотор са пренебрежими. Колкото по близо е ролката на мотора до дюзата, толкова по-прецизно е подаването - няма хлабини, вибрации и огъване на бронята, съответно по-малко е и неравномерността на изтласкването на материала.

Причината да не монтират мотора на главата е масата му. Вибрации в конструкцията се получават от рязкото ускорение на тежката глава и облекчаването й позволява да се увеличи бързодействието.
STEPER - специалист
hygro написа:
STEPER написа:
получават тласъци от тяхната работа при пускане и спиране.
На мен пък ми се струва, че обратното е вярно - вибрациите на самия мотор са пренебрежими. Колкото по близо е ролката на мотора до дюзата, толкова по-прецизно е подаването - няма хлабини, вибрации и огъване на бронята, съответно по-малко е и неравномерността на изтласкването на материала.

Причината да не монтират мотора на главата е масата му. Вибрации в конструкцията се получават от рязкото ускорение на тежката глава и облекчаването й позволява да се увеличи бързодействието.
Не си ме разбрал правилно.Това не е обратното.
В поста си визирам работата на мотора в старт-стоп режим и получаваните "тласъци от тяхната работа при пускане и спиране" вследствие което се получават нежелани отклонения и което ти
визираш като "Вибрации в конструкцията се получават от рязкото ускорение" и де факто е едно и също и мненията се покриват.
Но да отбележа и това,че освен старт-стоп режима в софтуера има и режим за реверс който също се настройва и е също много динамичен. Тъй като разтопената нишка има добър вискозитет /и сама изтича от дюзата/,
когато печатещата глава трябва да се премести от едно място на друго без да печати, двигателя реверсира и дърпа нишката навън и
по този начин намалява налягането.Освен това в този момент се отделя и детайла като остта Z се сваля надолу /обикновено е 0.1 мм.настройва се софтуерно/
за да не размаже главата последния положен слой. Във всяко едно филмче в тубата ще видите този ефект.Така че нещата не са еднозначни.
Искам да отбележа и една интересна подробност,че е измерена силата с която се подава нишката в термето и която е около 5 кгр.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: