Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Iliev Labs - специалист
Здравейте, имам трансформатор 220В към 17,5В. Сечението на магнитопровода е 50кв.см.
По старите таблици го дават 1650 ВА.
Как да пренавия първичната, с цел да вдигна мощността?

Питам, защото на един английски от 220в на 110В, му дават 3300 ВА. Сечението на магнитопровода му е 40кв.см.
5 минути работа и 15 минути почивка. Даже си има и термозащита.

Та, и аз ако си сложа термозащита, не може ли да изцедя повечко от моя?
Искам да го ползвам за точково заваряване.
MamaMy - майстор
То зависи много и от материала на сърцевината. Що не си намериш един траф от микровълнова и да си решиш проблема кардинално без да го разваляш този. viewtopic.php?p=440582#p440582
Iliev Labs - специалист
Аз със траф от микровълнова вече го правих. Малък ми е.
Трябва ми с дълги (55см) рамена. И на 2,5 или 3,55 волта на пазен ход.
Трябва си 2,5 КВА или повече.
Тоя траф го имам от повече от 10 години, още не ми е потрябвал.
Матеряла му, трябва де е добър, щото е от огромен марков ЮПС.
Вече е при бобиньор, да го развива :-D
На колко да го напъна? 4 КВА?
Как се смятат трафове, които не работят постянно(като на микровълновата)?
pipilica - майстор
Не знам точно тоя режим как се смята но може да направиш изводи на първичната сметнати примерно на 240, 220, 200, 180 волта и да пробваш. Един познат има правена машина за точково и на трафа вторичната е от дебелостенна медна тръба по която циркулира вода за охлаждане.
Iliev Labs - специалист
И трансформатора ли охлажда?
Не ми се експериментира, то има и някакво насищане на магнитопровода. Това не мога да разбера.
MamaMy - майстор
Не можеш да сметнеш нещо което не го знаеш какво е. Сърцевината е със специфични параметри. Ти не знаеш марка. Това с тръбата също е интересно. Може да ползваш два от микровълнова свързани с последователна вторична и паралелна първична. Охлаждане на сърцевината също е необходима.
Iliev Labs - специалист
MamaMy написа:
Не можеш да сметнеш нещо което не го знаеш какво е. Сърцевината е със специфични параметри. Ти не знаеш марка.
MamaMy , чета,чета,.. повече от 40 часа четене навъртех. Оказа се доста сложа материя за мен. Нищо не разбрах...
Трансформацията била ефективна, когато напрегнатостта на магнитното поле, е далече от точката на насищане на магнитопровода. Ама аз не търся ефективност, а по-голяма мощност. Да не стане, че от траф 13 килограма имам същото като от траф от микровълнова :? До сега, не намерих формулки, как се смятат за кратковременна работа.
Не се сещам и как да експериментирам.

Охлаждането, ако има нужда от него, мисля да го направя по класическия метод - маслена баня.

За трафовете от микровълнова - бих го направил и от 4 и от 8. Но трябва да са еднакви. Къде да ги търся и колко ще ми струват? Този поне го имам.
MamaMy - майстор
По сервизите няма начин да няма
Птай за някой гаранционен сервиз!
pipilica - майстор
Ти тая тема чете ли я http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=3130
Не каза какво ще заваряваш може и трафа от микровелето да ти свърши работа.

Тема "Трансформатор за точково - пренавиване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: