• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
vrangelov написа:
Здравей, rosso666
Тук казват от 50 до 150W/глидер. Мисля, че производителят на твоите радиатори трябва да даде точните данни, но грубо и тези ще ти свършат работа. В таблицата от линка ∆T 50 K означава (входяща вода + изходяща)/2 - температура на стаята = 50. Или (80+60)/2-20=50. Нямам идея защо е по Келвин.
Наскоро имаше една тема, в която един колега беше предоставил екселска таблица за изчисляване на радиатори.

Поздрави
Благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
rosso666 написа:
Ясно ми е колега просто искам да видя тези настройки(щом казваш че са добри) как ще се държат на студено време .
Не съм си и мислил да правя постоянно настройки.
Това Дт си го настроих малко по-различно.P3>15*C
P2>10*C
P1>0
При положение че съм настроил температурата на котела на 69*C
За дТ да речем го остави, но вдигни температурата на котела. Каква мощност бяха радиаторите?
rosso666 - специалист
Колега аз ги смятам така:38глидера(500мм)*115вата=4370вата
40глидера(300мм)*90вата =3600вата
2лири за баня =1000вата(грубо казано)
1 бойлер =2700вата
общо-11600вата
Правилно ли смятам ?
rosso666 написа:
1 бойлер =2700вата
общо-11600вата
Правилно ли смятам ?
Не, неправилно. В твоя случай поради ниския сет, който си задал котелът спира работа при 69*С, тоест максималната температура на входа на радиаторите е 60*С, на изхода 40*С или средната температура на радиатора е 50*С. При положение че имаш стайна температура 20*С, то трябва да гледаш мощностите на глидерите при дТ=30 - виж линка на vrangelov.
Правилно е да ги смяташ така:38глидера(500мм)*63вата=2394вата
40глидера(300мм)*48вата =1920вата
2лири за баня =500вата(грубо казано)
1 бойлер =0вата (него не го брой, той за 20 минути е готов)
общо-4814вата

Тоест минималната мощност на горелката ти е 6.9кВт, както сам си я премерил, а мощността на радиаторите при тази котелна температура е 4.8кВт - имаш несъответствие между двете мощности, радиаторите не могат да го охлаждат, затова той изключва по температура на водата преди да е поработил и да е стоплил къщата. Затова ти казах няколко пъти да вдигнеш зададената температура на котела - по този начин ще се вдигнат мощностите на радиаторите и котелът няма да изключва по температура на водата. Дано сега си ме разбрал :) .
rosso666 - специалист
LazarGanev написа:
rosso666 написа:
1 бойлер =2700вата
общо-11600вата
Правилно ли смятам ?
Не, неправилно. В твоя случай поради ниския сет, който си задал котелът спира работа при 69*С, тоест максималната температура на входа на радиаторите е 60*С, на изхода 40*С или средната температура на радиатора е 50*С. При положение че имаш стайна температура 20*С, то трябва да гледаш мощностите на глидерите при дТ=30 - виж линка на vrangelov.
Правилно е да ги смяташ така:38глидера(500мм)*63вата=2394вата
40глидера(300мм)*48вата =1920вата
2лири за баня =500вата(грубо казано)
1 бойлер =0вата (него не го брой, той за 20 минути е готов)
общо-4814вата

Тоест минималната мощност на горелката ти е 6.9кВт, както сам си я премерил, а мощността на радиаторите при тази котелна температура е 4.8кВт - имаш несъответствие между двете мощности, радиаторите не могат да го охлаждат, затова той изключва по температура на водата преди да е поработил и да е стоплил къщата. Затова ти казах няколко пъти да вдигнеш зададената температура на котела - по този начин ще се вдигнат мощностите на радиаторите и котелът няма да изключва по температура на водата. Дано сега си ме разбрал :) .
РАзбрано колега.БЛАГОДАРЯ.
поправих малко настройките:
1-140г./2-160г.
Искам да попитам за съспенда.На каква скоррост настройвате вентилатора, и работата на шнека и паузата му какви парамети им задавате??
По-добре ли е при съспенда вентилатора почти да не работи или трябва да има обдухване?
corropt - напреднал
LazarGanev написа:
горелката минава на мощност 1. Ако и при тази мощност температурата продължава да се вдига и достигне до зададената температура - тогава горелката минава в режим suspend, при което се подава много малко гориво, колкото да не изгасне. В този режим тя остава определено време, което може да настройва. При правилно оразмерена горелка и правилни настройки - тя не би трябвало да изключи преди да е достигната стайната температура. Според мен ти трябва да вдигнеш зададената температура на 80*С, тъй като не е нормално горелката да влиза в suspend при 65*С
rosso666 написа:
КОлега като казваш че горелката ти спира .... ле минава ли в режим "0"(тоест модулация)???или директно си гаси огъня и продухва??На колко градуса ти е настроена работната температура на котела (при мен е 65)Също голямо значение при превключването между трите програми са зададените градуси за превключване (стъпките на трите програми->10/>=5/и 0-5)Коя версия ти е софтуера?
При мен след мощност 1 и достигане на зададената температурна на котелна вода горелката продухва и изгася. Нямам режим suspend. Най вероятно е от софтуерната версия на модула. По спомен моя е 2.3, а гледам че има 2.5. Някой има ли идея каква е разликата и какви са подобренията при различните софтуерни версии на изпълнителният и индикаторният модул???
Инсталатора+ техиците които идваха за настройка ми оставиха макс. котелна вода да е 65, аз го промених на 70градуса след четене на мненията на по знаещите тук.
Юлиян Петров - помощник
Здравейте на всички отопляващи се с пелетни горелки. Нов съм във форума и от скоро се отоплявам на пелети. Отоплявам 1 етаж от къща около 110 кв, имам 105 бр алуминеви глидера на 600 + 250л, бойлер котел Виадрус 40,7 киловата и горелка GP 32+ 4 поколение на Ерато след котела има четирипътем винтил с ел задвижка и контролер на Интел мисля че беше температура на водата я държа на 60 гр. Разход на пелети за 24 часа горене около 60кг според вас този разход нормален ли е? Само да спомена че къщата е мазана без изолация и с хубава ПВС дограма. Горелката работи в модулация като първоначално работи на 20 кв. и като достигне 58гр. смъква на 10 кв. така работи около 1,5 часа и спира след което след 15 мин се пали отново и всичко се повтаря. Техниците от Ерато 3 пъти я настройваха но разхода си остана същия. Далеч съм от мисълта че на пелети ще излезе по евтино но за сравнение с преди 4 тона въглища и 10 куб. дърва. Моля колегите ползващи същия котел и горелка да споделят как докарват нормален разход или да ми препоръчат техник разбиращ от работата си от Костинброд съм. Забравих да спомена че нямам стаен термостат горелката се регулира от температура на водата в стаите съм с термовинтили и се мъча да подържам около 21 гр. Мисля си ако променя наклона на шнека по съвет на Лазар Ганев дали ще се отрази на разхода сътветно и на мощтността?
Юлиян Петров - помощник
Да спомена само че ползвам от скравенските пелети
Юлиян Петров, нямам думи, насадили са те на пачи яйца. За 110м2 - 32кВт горелка с минимална мощност 10кВт - това е пълно безхаберие. Това, което веднага трябва да направиш е да сложиш стаен термостат, а в дългосрочен план или смяна на горелката, или монтаж на буфер. Мисля че първия вариант ще ти излезе доста по-евтин.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: