• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Dino Kirov - помощник
Добре,приемам го като градивна критика,а не като отчаяно монотонно повтаряне на едно и също. Казах ,че не съм толкова добре запознат. Изчетох почти всички теми (включително и голямата с 35стр. относно интериорното осветление) свързани с диоди,но явно не съм разбрал добре. И все пак,някой може ли да помогне със схема за съответен драйвер,който да ми върши работа?
sstefanov - майстор
Драйвери има хиляди, въпросът е кои ще можеш да си купиш.
Всеки драйвер си има datasheet, в който е показано типичното му приложение.

Съветът ми е:
намираш си най-подходящия магазин за компоненти и търсиш там какво има. Ако не намериш - отиваш в следващия магазин и така докато си намериш драйвер.
Dino Kirov - помощник
sstefanov написа:
Драйвери има хиляди, въпросът е кои ще можеш да си купиш.
Всеки драйвер си има datasheet, в който е показано типичното му приложение.

Съветът ми е:
намираш си най-подходящия магазин за компоненти и търсиш там какво има. Ако не намериш - отиваш в следващия магазин и така докато си намериш драйвер.
Благодаря,sstefanov,така ще направя. Хем сега има и малко повече свободно време. :)
Здравейте, ще кача темата нагоре, т.к. проблемите ми касаят диоди за 24 волта.
Става въпрос за апаратута с множество светлинни индикации, които се за захранват с 24V променливо напрежение и лампички на цокъл BA7s/1.2W или 2W/. Част от лампичките са подменени със светодиоди (червени и жълти) като същите са запоени към цокъла, а гасящото съпортивление е поместено в самия цокъл. Всичко хубаво, докато се захванах да подменям лампичките със зелени светиоди LED525-R5-20'000mcd-A15. За 5 дни имам 3 изгорели, като захранващото напрежение е около 21V, ~, а гасящия резистор е със стойност 3,9ком. След като се разрових и натъкнах на V-A характеристиките на LED се оказа /може би, ако правилно съм ги разчел/, че зелените светодиоди за разлика от червените и жълите са с много по-малко обратно напрежение - около 20 В (докато за червени и жълти е около 40В).
1-вия ми въпрос е, поради това, че светодиода е включен в мрежа с променливо напрежение и явно работи само в единия полупериод, означава ли, че в другия полупериод се подава обратно напрежение в/у диода? И дефакто това обратно напрежение да уврежда в случая зелените ми светодиоди.
На второ място, поради горните ми съмнения, вързах паралелно на светодиода (в обратна посока) диод, който уж да обере напрежението във втория полупериод, но това донесе нова изненада за мен изразяваща се в следното:
След като успях да побера и диода в цокъла дойде момента да го поставя на мястото му на апаратурата. За мое нещастие се оказа, че диода свети много слабо, когато не трябва да свети. :shock: Последваха замервания на апаратурата и се оказа, че в гнездото има едни 5-5,5Волта, променливо напрежение, което го отдавам на индукции, отчеки и т.н. от другите лампички по апаратурата /десетки светят - LED и такива с нажежаема жичка/ отделно апаратурата, както и захранващите й кабели /въпреки, че са екранирани/ са в близост до сложна мрежа с напрежение 30 кВ. Та индукции навярно не липсват.
Защо подяволите свети слабо светодиода, към който има вързан предпазен диод, а светодиод без предпазен диод на същото гнездо - не свети? Очаквам вашите предположения и предложения за решения. Ще съм ви много благодарен.
fox_vt - майстор
Защо слагаш диода паралелно на светодиода? Сложи го последователно за да спре а не да обере обратното напрежение.Ще трябва да си смениш гасящия резистор заради съпротивлението на диода.И последно няма ли вариант да ползваш бели светодиоди но да монтираш на съответните бутони и лампи зелена бленда?Повечето бутони и лампи за табло са разглобяеми отгоре.
Диода го сложих паралелно, щото така прочетох някъде, че обирали пренапрежения и като кон с капаци, без въобще да се замисля го лепнах така. В действителност върши работа и по този начин на свързване, т.к. напрежението във втория полупериод върху диода, респективно и светодиода е минимално, т.к. действа като шунт.
Днес преместих предпазния диод, като вече е последователно свързан, предстои да се разбере близките ден-два дали ще има някави грижи.
На следващо място.. да, мислил съм и за варианта с бели светодиоди, т.к. си има стационарни зелени филтри на тези места, но се притеснявам да не се получи същият ефект като със зелените, понеже гледам, че имат сходни V-A характеристики.
Благодаря Ви за отговора, ако проблемите продължават и след смяната мястото на диода ще търсим други варианти.
  • 1
  • 2

Тема "Светодиод на 12 и 24 волта." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: