Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
marian2784 - напреднал
Във сърцевината на 1киловат траф от микровълнова влизат спокойно 3 навивки 5*16 квадрата (с зор 3,5) при 3 прави 2.4 волта
топи всичко под милиметър и половина, 3мм пирон светва като крушка
Iliev Labs - специалист
Изчетох всичко на български и английски, че и на руски почетох.

Искам да заварявам поцинкована ламарина, със 55см дължина на раменете. Те това се оказва най-трудното нещо, за апарат за точково. Поцинкованата ламарина иска много ток. Дългите рамене искат по-високо напрежение.
Трансформатор от микровълнова, със 60 см кабели, лепи само 1мм пирони както трябва. При 3 мм пирони трябва много време (около 2 секунди). Като е много дълго времето на заварка, прегрява матеряла и електродите. Всичко трябва да се случва много бързо, за части от секундата. За това си трябва мощност.

1 киловат траф от микровълнова я има, я няма 15 см магнитопровод. Утре ще го премеря.
Моя е с 50см магнитопровод и по таблица е 1650ва, което пък е 1320вата. Все си мисля, че има възможност да го напъна. Само се чудя, по две или на квадрат :-D
pipilica - майстор
Мен ако питаш не махай първичната на трафа, тя е сметната за желязото, сложи яка вторична. От какъв материал са раменете, тока по тях ли минава или с кабел до електродите. Има и друго цинка е гаден и може за това да ти прави проблем на заварката. Може също и силата на притискане да не е достатъчна, може и кабелите да са лабави и да ти правят много пад. 1320 вата на 3 волта 440 ампера дали си турил подходящ кабел.
Iliev Labs - специалист
Още съм на фаза проектиране.
Трафа е при бобиньор и вече е разглобен.
И аз си мислех да си оставя първичната, но ще я махам. Този траф е от ЮПС. Смятан е да не грее, да няма загуби. В общи линйи е смятан да си дреме и от време на време да поработва. Утре сутринта трябва да имам решение.
За това се хващам като удавник за сламка, за някакъв калкулатор, който така и не разбрах как работи и кво точно смята :)
Ще го приложа, в случаи че някои се интересува.
Та този калкулатор ми дава максимум 2500вата. Интерсното е че за 15см сечение дава 225вата. Горе-долу такъв е на микровълновата. Но калкулатора не отчита матеряла на сърцевината, пък и аз не го знам за моя.
Та, ако не усъмна с друга идея, ще го навивам на 2200, за да си остана в границите на 10 ампера на първичната. Че после идват таймери, солид стеит релета. Все скъпотйи.

Кабела за вторичната ще се определи от прозореца, който остава. За това го занесох на бобиньор (да го сглоби, разглабянето и аз го мога :-D ). Като е извадена бобината, ще набутам повече жица.
До раменете не съм стигнал още.
И така, скоро ще ви кажа какъв е резултата.
pipilica - майстор
Я дай да фърлим едно око на тоя калкулатор.
Iliev Labs - специалист
Фаила много голям, не мога да го кача. 1,24мб зип фаил.
http://xtronic.org/download/transformer-calculator/
la4o - помощник
първичната на едното рамо ли е или е разделена ?
Iliev Labs - специалист
Ш образен, намотките в центъра, една върху друга. Сега има опция, да ги навия една до друга.
pipilica - майстор
На Ш магнитопровод намотките са винаги на средата, ако ги направиш една до друга ползваш по-малко сърцевина.
MamaMy - майстор
Моя траф е по-як от стандартен за микровеле. Ламарините ги прави на дреб, но поцинкована не може да заварява. Проблема е следния. При нагряване цинка изгаря от ламарината и става на прах. Този прах обаче пречи на спояването на ламарината. Правих сигурно поне 200 опита и дори поцинкована със всякакви други и ефекта е същия. Обаче в момента в който махна цинка и стават трепач заварки. Е да, но после пак трябва да се обработва против корозия.

Тема "Трансформатор за точково - пренавиване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: