• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tretre - специалист
Газовото котле е шумно малко и забрави да спиш в помещението където е монтирано. Всеки път като се включи горелката се чува. При готова инсталация за газ е грехота да не сложиш котле. Просто като избираш, гледай да е с ниска минимална мощност /3000вата примерно/. Ако се ръснеш и за кондензно увеличаваш КПД с около 20%. Ако не ти се дават кинти има в продавалника двуконтурни под 500 лева. При теб сметките ще са под 100 лева така че губиш по 20 лева на месец, или 100 на сезон. За разликата сега в цената 1500 конвеционален и 3000 лева за кондензен- сам си прецени.
От 8 години съм на газ с един Моратоп 23кВ, отоплявам 130 кв. За януари платих 240 лева. Комшията със същата площ има Имергаз около 40кВ и сметката му е 200 кинта.
В Италия повечето газови котли са на терасата, в едни метални сандъци, като нашите за електромерите. Явно така са решили проблема със шумът!
marqn - помощник
Благодаря ви за отговорите.
Газов конвктор го отписвам като вариант, защото е изградено за котле и не искам да прокарвам допълнително тръба за газови конвектори , иначе ...аз не казах, но преди 5,6 години работих в Софиягаз ,но във фронтофис и съм продавал продукта без да знам всъщност какви са отзивите след това:) Но знам , че клиентите с газови конвектори бяха най-доволни.
Хм тези кондезните котли двойно по-скъпи ли са? Ужас. Относно Моратоп 23 КВт май минималната мощност е 8 , не знам за мен това не е удачно. Сега вече има ли такива с минамлна мощност 3 КВт? А максималната колко е тогава? За БГВ ако е по малко максималната не знам дали ще сколаса....
lov - майстор
tretre написа:
........
В Италия повечето газови котли са на терасата, в едни метални сандъци, като нашите за електромерите. Явно така са решили проблема със шумът!
Да но там температурите под 0 градуса са изключение да не кажа събитие за много кратко време.
tretre - специалист
Гледам на Бош кондензните има един с 3,7 киловата минимална и 15,6 максимална мощност- 2999лева с ддс.
Аз в такъв съм се огледал само ме е страх да не ми е малък за 130 квадрата.
lov написа:
tretre написа:
........
Да но там температурите под 0 градуса са изключение да не кажа събитие за много кратко време.
Наистина ли мислиш че котлето ще замръзне навън?
2v6 - майстор
tretre написа:
lov написа:
tretre написа:
Наистина ли мислиш че котлето ще замръзне навън?
Ако в котлето има вода (а не антифриз) има опасност да замръзне, когато е навън :idea:
kuuuuuul - майстор
Естествено че може да замръзне,ако по някаква причина не работи за известно време(включително и цирк.помпа).
2v6 - майстор
tretre написа:
Сериозен ли си?
В България има ли температури под 0 градуса навън?
Тока има ли опасност да спре?
Газта до котела има ли възможност да се затвори?
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
tretre написа:
Сериозен ли си?
В България има ли температури под 0 градуса навън?
Тока има ли опасност да спре?
Газта до котела има ли възможност да се затвори?
Тази година зимата беше 10 дни, но имаше поне една седмица беше непроходимо заради лед и сняг. И точно тогава отказа един пелетен котел, който бях пуснал 20 дни преди това. Семейство с 2 малки деца в снежната пустиня. Малко като отпусна мъкнахме с клиента куфара с инструменти по едни хлъзгави баири, на връщане падах 2 пъти.Мисълта ми е - техника е, поврежда се, а ако не се отремонтира за няколко часа - трябва да му с духа :wink:
tretre - специалист
И в Италия вали сняг. Казах че ги слагат в някакви кутии метални, въпреки че имаше и директно монтирани на терасата. Що се отнася до спирането на газта, не ми се е случвало за 8 години. Разбира се като спре тока спира котлето, но мисля че UPS решава проблема. Според мен по-скоро въпросът е дали има повече топлинни загуби котлето на терасата, от колкото дали би могло да замръзне. Разбира се има вариант да се шумоизолира, но според ситуацията.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: