Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
VLADO66 написа:
...Да,ама джама е 3 кила а телевизоро е от петнаесе нагоре :)
:? Машинка от джам на бронирана кола? :-D Само като идея. Може да се използва принципа на автомобилните крикове. Ето един електрифициран на 12 волта. За съжаление височината на повдигане е малка а и цената ...

Изображение

:partyman:
Тани - модератор
Ако се използва противотежест, необходимите усилия(мощности) няма да са чак толкова големи . Може да се ползва пясък или вода, като количеството им зависи от модела на телевизора. По този начин и теглото при транспорт ще се редуцира :idea:
MamaMy - майстор
Не знам дали тежи 3 кила джама, но ако го вдигаш ти докато аз завия болтовете за други кила ще говорим. Машинката за прозорците на колите когато е с ел. има компенсаторна пружина. При сваляне на стъклото тя се натяга и осигурява същото усилие което е при вдигане. Тогава тя помага на мотора. Спокойно може да се сложат две или три такива. Така системата е много по-проста без излишни макари или други пресипващи механизми.
Тани - модератор
С пружина може да се осигури баланс само в една точка от хода на механизма. Колкото повече се отдалечаваш от тази точка, толкова по-голяма мощност ще ти е необходима, а следователно и по-тежък и скъп двигател , а и застопоряващ механизъм в горно и долно положение, ако не използваш червячен механизъм. Ако се използва добре балансирана противотежест, системата се опростява максимално и дори без двигател с единия пръст можеш да повдигнеш телевизора и да го оставиш в което искаш положение , а той ще си остане там! Въпрос на гледна точка спрямо приложението - дали ще се разнася много, кой ще работи със системата, изисквания за дуракоустойчивост. И двете системи си имат и предимства и недостатъци!
MamaMy - майстор
Да прав си. Колегата обаче иска мобилно устройство за презентации. Иска да си го вози в асансьора и да го разнася лесно. За това наблегнах на опростяването на механизма при запазване на функционалността.
Ако ме питат мен никога не бих си затворил телевизора в шкафа. Особено сегашните супер слим телевизори. От какво го предпазваш? Не е ли по-лесно да го ковнеш на стената като картина и да се кефиш целодневно на инвестицията?
Тани - модератор
Не ми се рови назад, но май каза че ще са няколко броя за презентации. За разнасяне не съм сигурен да е споменал! Има вероятност да са в конферентни зали и телевизора да се изкарва само за тези, които си платят :wink: Докато не знаем всички подробности, само може да нахвърляме идеи, без да знаем коя е по-подходяща за конкретния случай! От това обаче темата печели - даваме повече идеи за голям кръг от проблеми, чиито решения ще търсят четящите темата след време!

Тема "Повдигащ механизъм за плосък телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: