Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
VLADO66 - майстор
chapara - майстор
LazarGanev написа:
Някак си особено интересно ми става, когато трябва да споря с плочкаджия по инженерни въпроси. :

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Право на висше образование имат само каналджиите ли :goodman: Лазко, нито си ми на годините , нито на опита, най -малко пък на образованието. Като си толкова инжинер, с каква специалност си, вероятно ВиК? Никогане съм искал да си ги мериме (ПГС), но при думата плочкаЖия, а не облицовчици или монтажници на трайни твърди облицовки, няма как да те нарека освен каналджия. Та почивката свърши-потапяйте се :toimonster:
LazarGanev - "Велик майстор"
Съжалявам, не съм искал да обидя никой с понятието "плочкаджия", не съм смятал, че някой ще се обиди от професията си, не мисля че има обидни професии. Да ме извиняваш chapara, не знам как е по Вас, ама при нас такова понятие "монтажник на трайни твърди облицовки" не съм чул някой да ползва. Употребява се "фаянсаджия", "каменар", "плочкаджия", ама ако тези названия са ти обидни - няма проблеми да се обръщам със "монтажник на трайни твърди облицовки" или "облицовчик". Преди дни както казах четох лекция по Топлотехника от друг "монтажник на трайни твърди облицовки", който си беше избрал ник plochkatabg (или нещо подобно), та затова си позволих този израз. Както и да е. За висшето нищо не съм казал, ти сам си го тълкувал, познавам доста висшисти фаянсаджии, шпакловчици. Може и 3 висши да има човек и пак да не е изучавал Съпротивление на материалите, а със доктор, адвокат или филолог ми е странно да споря по инженерни теми. Както ми е странно да споря с доктор по медицински или с адвокат по правни теми. Странно ми е и да поучавам строител по въпроси строителни смеси и технологии в строителството. Странно ми е и облицовчик, или доктор, или адвокат или да ми каже да млъкна и да не се ебавам, защото аз не се ебавам като давам съвети, а давам съвети само в области от които имам понятие :)
За да не съм голословен - ЕТО линк към дискусията с колегата "монтажник на трайни твърди облицовки":
chapara - майстор
За "плочката" не знам, но знам колко градуса трябва да поддържа подовото отопление, като настилката се темперира бавно и с постоянно поддържане на температурата. Знам и с какво и как се поставят настилки върху такова, знам и доста други неща късаещи ме. В случая въпроса е за замазване на тръби, а не за направа на водопроводна система! Разликата в температурните разширения на облицовката е рязка и скоростна. Температурата на топлата вода? И тогава поразсъждавай в/у съпромата. Нека абстрактно фаянса е студена чаша с вода. Залей я с вряла вода или обратното -топла чаша-студена вода. Това е баня и стените се обливат!!! Аз когато изпълнявам като фирма или било сам такива обекти го правя(дооправям) нещата така. Това че ти си издаваш обектите на шлаух или без нищо , защото така си решил не винаги значи че нещата остават в този им вид! Казвам как е редно да се направи, защо се произвежда тази изолация, или на нас в Булгаристан не ни е необходима просто ей така. Имам наблюдения в/у така изпълнени обекти както ти казваш и положението е трагично, просто се вижда с просто око къде минава водопровода. Кондензи и напукани плочи на местата на топлия водопровод. Принуждавам се да пиша по дълго от колкото е неоходимо за да не остане заблуден питащия и всички останали читатели. Оставям питащия да реши как да постъпи, а с теб Лазаре няма да споря, получава се нещо като между "плочката" и теб :cool:
chapara написа:
Казвам как е редно да се направи, защо се произвежда тази изолация, или на нас в Булгаристан не ни е необходима просто ей така.
Тази изолация изобщо не е измислена за да се слага под плочките, повярвай ми :) . Какво да правим с панелните бани, където дебелината на панела е 5-6см - колкото дебелината на тръбата с изолацията? Как ли да нанижем изолация на УКБ? Колко градуса се поддържа в подовото и колко във водопровода? Само факта, че поставяш тези въпроси означава че не са ти ясни :) . При подовото отопление замазката и настилката е много по-натоварена. Температурата е уж е до 50*С, но в много случаи не се изпълнява по правилата и градусите са повече. Работата е продължителна, като обикновено се редува с продължителни почивки, а настилката се загрява до 30*С, после спада до 20*С - тази температурна разлика изобщо не е фатална. Битовата вода с какви градуси е - максимум 60, в повечето случаи по-малко - тоест колкото в тръбите на подовото, но работата е много по-кратка и плочките в никакъв случай не успяват да се загреят като при подовото. Само че ние сега изместихме спора, че плочките се загрявали и изстивали, разширявали и свивали. А въпроса беше за линейно разширение и свиване на тръбите и дали те ще изкъртят плочките. Намесиха се трима професионални настилчици, като тримата дадоха различни съвети и обяснения, като най-близо до истината е отговора на jekasus:
jekasus написа:
Тръбите изискват изолация, а не топлоизолация :-D Така че и обикновена гофра ще свърши работа.
Ако тръбите са пуснати само по една стена, демек 2 метра приблизително, линейни разширения са пренебрежително малки, по-точно няма изобщо. Но това се отнася само за тръби в мазилка, открити участъци в "куфара" ти покрий със топлоизолация(тръбна изолация) за да няма конденс по тази част от тръбите.
Това говори че няма единно мнение сред гилдията, а всеки си бае, както си знае. То не бяха аквапанели, гипсокартони -зелени, не червени и не знам какво. Къде го пише това? В куфари и открити места да - задължително топлоизолация, но в стените не само че не е задължително, но в повечето случаи няма възможност. А и нужда. Може да се сложи, но чак пък :
tanosliven написа:
Не подлъгвайте хората с непрофесионални изказвания които в бъдеще струват пари ,време и нерви.
- Айде холан! :cool:
chapara - майстор
Въпроса опира в това че ти отговаряш по гаранцията за тръбите, които са невидимите в случая :-D , а облицовчиците за крайния продукт барабар с гаранциите му(мин5 год)Работи си както си знаеш, твое право е. При панелките като няма разстояние се маже приятелю. Едно нещо като е недомислено, защо трябва да остава така. На всичко му се намира колая. Аз имам водопроводчици, които работят пред мен както аз им кажа, без свободни съчинения, носиме гаранциите взаимно и до сега да чукна на дърво за толкова години работа няма една рекламация относно настилки и облицовки. А обратното-преправяници колкото щеш, именно от такива изпълнения. Виждал съм и свит паркет на пода , там където минават тръби, да паркет супер скъп-баровски , с цена баровска, залепен и се вижда съсъхването. Та тука не е професионален форум, аз казах каквото имаше, от там нататъка всеки си решава. :)
chapara написа:
Въпроса опира в това че ти отговаряш по гаранцията за тръбите, които са невидимите в случая :-D , а облицовчиците за крайния продукт барабар с гаранциите му(мин5 год)Работи си както си знаеш, твое право е. При панелките като няма разстояние се маже приятелю. Едно нещо като е недомислено, защо трябва да остава така. На всичко му се намира колая. Аз имам водопроводчици, които работят пред мен както аз им кажа, без свободни съчинения, носиме гаранциите взаимно и до сега да чукна на дърво за толкова години работа няма една рекламация относно настилки и облицовки. А обратното-преправяници колкото щеш, именно от такива изпълнения. Виждал съм и свит паркет на пода , там където минават тръби, да паркет супер скъп-баровски , с цена баровска, залепен и се вижда съсъхването. Та тука не е професионален форум, аз казах каквото имаше, от там нататъка всеки си решава. :)
"Свит паркет по пода" - пак изместваш темата както ти е удобно :) . Къде видя да съм отричал изобщо топлоизолацията? Напротив, добре е да се монтира навсякъде, където е възможно, особено на тръби от отоплителна инсталация, каквито са явно тези под визирания от тебе паркет. Но автора на темата е дялкал в бетона за полагане на тръбите в банята - съвсем нормално е да ги замаже без изолация, айде сега. Пък твоите водопроводчици е нормално да работят както искаш, щом им плащаш и ги осигуряваш. Аз не съм казал, че поставянето на изолация е грешно и ще имате проблеми с гаранцията. Въпроса беше за ебаването :wink: . И пак не ми отговори как твоите водопрочодчици слагат изолация на УКБ - предполагам, че имаш някоя снимчица на такова творение? :)
chapara - майстор
:? :-D
Последна промяна от chapara на съб фев 22, 2014 4:54 pm, променено общо 1 път.
Благодаря, нямам повече въпроси.

Тема "Замазване на тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: