• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
Какъв е ъгъла на светене? Щото не е ли 140* все ще ти тъмно като в курник. Повечетео са със 60*. Ако всичко свети само в пода, а той в момента е черна дупка за светлината, пък и винаги ще е така, няма да имаш комфорт.
fox_vt написа:
Наистина 180 вата си е доста светлина за 25 квадрата,аз си мисля 10 кв да ги осветя със 3 * 10вата луни :? и друго помещение съвсем малко по голямо със 8*5 вата и очаквам на макс да мога да видя бълха в стаята :lol:
Аз на коридора 7м2 си сложих 5х7W 90Lm/W, смятай луксовете и ми е добре. Е една по-малко пак е комфортно.
В бокса на кухнята съм сложил май 6х3W пак същите лумени, но ще има още осветление по шкафчетата.

Имай те в предвид че търговеца ти казва лумените на тялото и вече трябва сам да видиш колко лукса ще получиш и най важното КЪДЕ!!!!!
Тани - модератор
А не можеш ли да ги смениш тези тела?
zimel - специалист
Не. Но пък си купих 6 кристала + 6 нови захранвания, ама още не съм ги монтирал. Ще кача снимки с новите. :)
Lisko - майстор
boqn_zara написа:
...
Другите светлинни величини са Интензитет на светлината,яркост,светимост.
Излъчвания цвят на светлината зависи само от цветната температура!
То ако си говорим, понятието цветна температура е изнасилено когато се прилага към такива източници, защото техния спектър няма нищо общо със спектъра на абсолютно черно тяло (за разлика от жичковата лампа например)
Мерил съм спектъра на бели диоди многократно и съм пускал по други форуми. Общо взето - състои се от един по-остър максимум в синьото (там е основния излъчвател) след това як минимум около синьо-зелено и после един по-широк максимум обхващаш зелено, жълто и червено (от флуоресценция).
При живачните тръби нещата изглеждат по-гадни защото има мощни тесни емисионни спектрални линии.
hidrazin - майстор
Lisko написа:
То ако си говорим, понятието цветна температура е изнасилено когато се прилага към такива източници, защото техния спектър няма нищо общо със спектъра на абсолютно черно тяло (за разлика от жичковата лампа например)
Мерил съм спектъра на бели диоди многократно и съм пускал по други форуми. Общо взето - състои се от един по-остър максимум в синьото (там е основния излъчвател) след това як минимум около синьо-зелено и после един по-широк максимум обхващаш зелено, жълто и червено (от флуоресценция).
При живачните тръби нещата изглеждат по-гадни защото има мощни тесни емисионни спектрални линии.
+1
На светодиодите все още им липсва малко зелено (белите). Жичката за сега няма напълно достоен заместник. Някой ден ...
:partyman:
zimel - специалист
Новите са със същата цветна температура но са само 15 вата. Ще намеря време днес да ги монтирам и довечера ще кача снимки.
Тани - модератор
Това е истината! Трябват повече източници с по-малка мощност. Реално сумарната мощност може да е по малка, но помещението да изглежда много по-осветено. Целта е да се премахнат сенките и ярко осветените обекти, които натоварват зрението. Колкото по равномерно е осветено на всякъде, толкова по естествено ще изглежда и няма да товари очите.
hidrazin - майстор
Дааа... И тъпанарите се опитаха да забранят матовите ламби. Ама аз пак си купувам. :-D
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
Дааа... И тъпанарите се опитаха да забранят матовите ламби. Ама аз пак си купувам. :-D

Те матовите лампи ги забраниха първи със 100 ватовите - 2009 г. Ама се намират :) Някои вкара един контейнер по тъча...
drastar - специалист
Здравейте,
то..., и аз трябва до правя осветление на хола(50кв м) :? :?
Ще правя двоен висящ таван.
Давайте идеи за вид осветление, лед спотове, лед ленти, неон или обикновена жичка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Болят ме очите от светодиодни луни с топлобяла светлина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: