• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
dadko - майстор
Оребрих плочата. Получи се това, което се очакваше- уякчи се и сега не провисва от собствената си тежест като е закрепена в края за планките на механизмите.
Остава да поразпробия отвори да "диша" матрака и да закрепя останалите плочи.

Прикачен файл

108_0992.JPG
108_0992.JPG (106.12 KиБ) Видяна 2495 пъти

Прикачен файл

108_0991.JPG
108_0991.JPG (95.64 KиБ) Видяна 2495 пъти

Прикачен файл

108_0990.JPG
Тани - модератор
Добре би било, да захванеш механизмите за рамката, а не за плоскостта! Сега пак ще има вероятност да се откърти, като сложиш и матрака отгоре! Ако ще правиш отвори с боркороната, съвсем ще намалиш здравината и ще са необходими и греди в другото направление, за да не се огъне и счупи по средата от тежестта на матрака. Ако има повече отвори, няма да е лошо да сложиш и още прегради на "долапите" , за да поемат тежестта като легнете! Много несериозно си подходил като конструкция и избор на материали!
dadko - майстор
Благодаря, Тани за критиката- напълно основателна е. Аз също си намирам кусури и смятам, че е редно да се показват и несполучливите творения, за да могат другите да се учат от нашите грешки. Спокойно можех и да не поствам снимки, а да сложа една в затворено положение с матрак отгоре...
Избора ми на материал за плоча наистина не се оказа удачен. Ако плочата се оребри по краищата- да стане като рамка ще е най-добре и нямаше да се налага да правя тези изрязвания в преградите, но така щеше всичко да се повдигне с още 60мм, а това беше основната дилема- колко висока да направя спалнята.
Подматрачна рамка все още не искам да слагам, защото искам матрака да ляга на твърда основа, а не на ламели.
Тани - модератор
Ако наистина се счупи талашита, замени го с шперплат! Значително по-здрав е и следователно, може да вземеш дори по-тънък. Но гледай да не е много тънък, че ще вземе да пружинира! Нали искаш да избегнеш този ефект, а точно от шперплат - около 10 мм се правят ламелите на подматрачните рамки. Другото му предимство е, че не се рони.
kalpev - специалист
Може и да греша, от снимките не мога да преценя добре, но тази плоча не отива ли много близко до таблата в отворено положение? Като се сложи и матрак върху нея с 15 см височина, дали няма да опира в таблата?
dadko - майстор
Няма да опира в таблата. Моделирал съм го в 3D, за да видя къде да бъде точното местоположение на механизма. Малко матрака опира в едно положение, но той се смачква.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=koICJ7m6cmg[/youtube]
Последна промяна от dadko на пет фев 21, 2014 11:32 am, променено общо 5 пъти.
tretre - специалист
Извинявам се за спама, но малко се подхлъзнах с моята кралска спалня.
Дали може с готови плоскости от Бриколаж да се направи.
Не зная колко са скъпи, но не вярвам да е фатално. А и въпроса с кантовете на плоскостите не зная как се решава.
Та размерите са следните:
табла задна 180/140
табла предна 180/100
табли странични 2* 20/200
една по средата да държи подматрачната рамка 80/200
две странични за видимата част на раклите 2* 80/200
дъното на раклите пак дебели плоскости 2* 100/200
От долу с колелца от фотьойли 4 или 6 на ракла.
Все пак това е бутафорния вариант, обмислям някакъв със стари талпи или нещо подобно.Проблема е самите табли на леглото които са с големи размери 180/140, няма как да има евтин вариант. В Трявна могат да ми ги изработят само таблите и видимата част на раклите, но ще е над 3 бона. А и варианта с талпи исциклени и боядисани бели по ми харесва...
Та въпроса ми е дали конструктивно спалнята ще се получи, и дали някой няма идея за масив с големи размери ефтиничък. или пък за съединяване и обработка на няколко талпи.

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (13.89 KиБ) Видяна 2504 пъти
Svetoslavoff1 - майстор
Дадко, бих ти препоръчал всички детайли от голото ПДЧ да боядисаш/грундираш/ с нещо. Ако ги оставиш така почва да се отделя фин прах и жена ти ще мърмори. За всеки случай я предупреди да слага всичко в кутии или торби.
Аз обикновено на ниво идея или начална фаза на проект се презапасявам, а при реализацията почвам да оптимизирам. Ти си тръгнал по обратния път. Но важното е да постигнеш резултат, който ще те радва.
Успех!
dadko - майстор
Колко неудачен е избора ми на материал се убедих като почнах да пробивам с боркорона отворите в плочата. Е, рони се, та пушек се вдига.
Ама така поне я заздравих. Както знаете- българската тоалетна хартия никога не се късаше в мястото на перфорацията ;-)
Трябваше да сложа шперплат. Даже от този, който ползват за кофраж- хидрофобен ли се води...не знам точно ама е джелезен. То и сега не е късно, ама вече я надупчих...
Ако някой реши да прави подобно изпълнение- в никакъв случай да не ползва голо ПДЧ. Резултата е отчайващ. Поне с това ще е полезна темата ми- да знаят какво НЕ трябва да правят.
Lisko - майстор
Поздравления за успешно завършилият проект ! Всеки да иска да мине без корекции и да предвиди всичко, но в крайна сметка имаш добър резултат, така че това е важното!

По повод височината - спал съм 2 години дибидюс на земята и над 10 години на повече от 1.2м и потвърждавам - докат спиш ти е все тая. Високата спалня беше собствено производство но за съжаление не откривам снимки на които да се вижда добре. Конструкцията беше в общи линии следната - шкафчета и ракла служат за подпори откъм двете къси страни. Върху тях са сложени рамки от бивши единични легла, върху тях плоскости а върху тях дунапренени дюшеци.
Гледано от към краката: първо ракла около 27 см висока с горен капак - служи за стъпало от което се качваш на леглото, следва ракла (опорна част от конструкцията на леглото) с преден капак, за одеала, възглавници и др.
Отляво е стена, откъм главите - повечето стена, до половината на десния човек - прозорец. От дясната страна се влиза под леглото и имаш достъп до шкафчетата. В тези които бяха по-навътре се държаха неща които много рядко трябват, поради което под вътрешното легло имаше кашони с разни неща. Кашоните възпрепятстваха удобното ползване на вътрешните шкафчета, но както казах въпросните се ползваха много рядко и в такива случаи първо се издърпваха кашоните навън.
Имаше и малко място върху шкафчетата, между тях и плоскостите на които стъпват дюшеците, благодарение на дебелината на правоъгълните рамки. Това място ставаше перфектно за документи, стари (но ценни) вестници и списания и др.

Цялата галимация беше продиктувана от теснотията в апартамента и убедеността ми, че когато спиш няма особено предимство дали до тавана ти остават над два метра или само един и педесе. Ако можех щях да го направя и по-високо, но тогава нямах възможност нито да правя нито да купувам по-високи шкафчета, така че ползвах каквото имаше под ръка.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Колко да е висока спалнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: