Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Изгаси котела и помпите ги спри,не ги разкачай,източи системата и премери налягането на разширителния съд с манометър за въздух.Вентила трябва да се намира отторе или отдолу на РС и е същия като на автомобилните гми.Напомпваш до 1.4-1.5 бар. и пълниш системата до 1.2 бара.
unamar - напреднал
VLADO66 написа:
Помпите ги спри,не ги разкачай,източи системата и премери налягането на разширителния съд с манометър за въздух.Вентила трябва да се намира отторе или отдолу на РС и е същия като на автомобилните гми.Напомпваш до 1.4-1.5 бар. и пълниш системата до 1.2 бара.
Помпите смятам да спра от предпазителя, който е за котелното помещение.
Измерването на налягането - става ли с помпата за автомобилни гуми или трябва манометър?
Напомпването на системата до 1.4-1.5 бара е по показанията на манометъра от снимката ли? И защо има две стрелки?

Прикачен файл

2.jpg
Тани - модератор
За да премериш налягането в разширителния съд е необходимо само ... да го премериш в случая! Това става от вентил, подобен на тези от автомобилните гуми. Ако е спукана мембраната, като натиснеш игличката ще протече вода. Ако е изпуснал въздуха, нищо няма да се случи или ще изсъска за кратко. Ако излезе силна струя въздух, тогава вече ще е необходим манометър за да провериш и регулираш налягането. Това може да стане и без да източваш системата. Първия непрепоръчителен начин е, да си го напомпиш без да пипаш нищо по системата, така или иначе ѝ е паднало налягането! Втория начин е продължение на първия. Помпиш до стойност по-голяма от тази на системата, да речем 1 бар, за да избуташ всичката вода от разширителния съд към системата. За целта развий и някой обезвъздушител на третия етаж . След като избуташ всичката вода от разширителния съд в системата, спри крана над разширителния съд и бавно и внимателно развий холендровата гайка, за да спадне налягането напълно. Тогава вече си напомпи разширителния съд на препоръчителното налягане, все едно си източил системата! :wink:

ПП Налягането се мери от страната на въздуха! Провери дали някъде по разширителния съд нямаш манометър! По-големите съдове обикновено имат!
VLADO66 - майстор
Трябва ти помпа или компресор за въздух с верен манометър които да закачиш за вентила и да следиш него за налягането в разширителния съд.Този манометър който си показал мери налягането на водата в системата.Червената стрелка показва каква максимална стойност е достигала системата-т.е. на нея има едно краче което е избутвано от черната стрелка която ти показва моментното налягане на системата.
tretre - специалист
Трябва му някой да му каже как да я напълни тая система от автоматичната пълначка...
Регулира ли се това чудо...хайде де знаещите!
filmatoplo - майстор
Към собствениците на котли , господа това са жизнено важни неща научете ги още при монтажа , както и да е , при спрян изстинал котел , пусни малко вода докато стрелката падне до нула , провери с манометър за гуми налягането в червения мембранен съд , има вентил под черното капаче , ако е с налягане под 1 бар -напомпи съда от вентила с помпа за кола до 1,1-1,2 бара , след това развий капачката на пълначката , под нея има болт който като натягаш леко пуща вода , крана под самата пълначка трябва да е отворен също ,напълни инсталацията при студен котел до 1,4-1,5 бара , гледай черната стрелка . :wink:
Тани - модератор
Щеше ми се да караме стъпка по стъпка! Първо да се открие проблема, да се провери и евентуално напомпи разширителния съд, а пълненето накрая, за да не се наложи изпразване евентуално! Или бъркам?
Christo - майстор
Филма даже много дипломатично се е изказал...Аз имам термометър на изходящата вода, на входящата след Ладдомата и на бойлера. Нямам автоматична пълначка. Пълня през обикновен сферичен кран. До него имам манометър, имам манометър на изхода на котела и два предпазни вентила на системата и два на бойлера. Ако единия откаже, дано да се задейства другия.... И като сляза при котела гледам всичко наред. По-добре малко параноични, отколкото много безгрижни. Щото това си е една бомба в мазето, кой каквото ще да ми разправя. И след всяка зима-проверка на налягането в разширителния съд с качествен манометър.
LazarGanev - "Велик майстор"
Последно 3 етажа + маза ли е къщата? Ако е така - това са 12 метра или 1.2 бара. За да има на;лягане и на третия етаж, налягането в системата трябва да е 1,5 до 1,8 бара, а налягането на въздуха в съда - 3-5 десети по-малко
filmatoplo - майстор
:) Проблема предполагам е този , пълначката след изравняване на налягането спира , иглата и седи в покой с дни и месеци , започват микротечове от обезвъздушители , но пълначката не може да сработи за 100-200 грама вода , капка по капка налягането пада , междувременно пада и въздуха в мембранния съд (падат ми гумите и на колата) :wink: Та така на кратко .А относно защо говоря така -по добре някой да се засегне но да му остане като урок да си поглежда инсталацията , защото другия път налягането може да е 3-5 бара , или температурата 120 градуса . :)

Тема "Въздух в отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: