Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
Тани, я виж какво се получава, когато се използва допълнителната опция "Търсене в резултатите" след първоначален резултат. Винтоверт Parkside, разделено по описания начин дава 91 резултата, като може да продължи търсенето до свеждане на точно това, което ти трябва.
Проблемът не е в търсачката, нито в индексирането, а в ТОЗИ, КОЙТО ТЪРСИ! Ако този, който търси, не може да си намери задника дори с фенерче, и един резултат да извади търсачката, пак няма да го намери. Така че - не са виновни темите, нито това, че са огромни, нито пък нещо друго по форума.
Понякога имам чувството, че се правят какви ли не глупости, само и само да се прави нещо. Хайде спри се, обърни внимание на важните неща, вместо да пишеш постове по 300 реда и оправдания за това, което правиш, а просто го прави като си решил. Какво - одобрение ли търсиш, разрешение ли? Ти си модератора, ти решаваш. Преценил си да разделиш темата - делиш я, пишеш: "Разделих я". Точка. Сякаш искаш да изпълняваш модераторски функции, но се опасяваш някой да не ти се разсърди. Винаги ще има недоволни, винаги хора, които ще те подкрепят.
Тани - модератор
Многословието ми е с цел да се представи и гледната точка на модераторите, за да се създаде някаква култура на общуване тук и някакъв ред! Форума не е на модераторите - той е ваш! Ще ми се да имаше малко повече съпричаснист! Целта ми е , потребителите сами да пожелаят положителна промяна, а не да се налага някой да ги принуждава с правилници и други бюрократични измислици!

Когато ми се наложи да давам линкове към вече обсъждани въпроси, направо обединявам темите които намирам по въпроса и добавям и питането там. Ако тези , които могат да работят с търсачката просто дадат линк към вече съществуващите теми и използват бутона Изображение за да помолят модераторите да изтрият новата тема, нямаше да се пишат едни и същи неща по няколко пъти, защото можеше да прочетат за поне няколко решения на проблема си!

Колко теми за проблеми с осите са необходими на форума? Последния път открих 7 , които обединих в една. В идеалния форум, по всеки въпрос трябва да има по една тема и търсещия информация да може да я открие там БЕЗ ДА ПИШЕ! Тук обаче писането е на почит, а повечето хора не четат постове по-дълги от три реда и даже се обиждат, когато някой им напише по-дълъг пост по коментирания проблем! Всичко е обърнато на чат! Далеч съм от мисълта, че форума може да стане идеален, но поне посоката да е натам, а на на обратно!
hidrazin - майстор
Тани написа:
...Другата ти грешка е, че използваш parkside , а името може да е изписано на български ...
което е крайно неправилно. Обяснил съм защо в една друга тема:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p581687
Лошото е че малка част от потребителите се замислят за това дали темата им ще бъде полезна и за някой друг. Обикновено се ограничават до това да си свършат собствената работа и да е полезна единствено за тях. Та си мисля модераторите поне може да се грижат за правилното заглавие на темите.
В конкретния пример от другата тема - неправилно заглавие:
Проблем с алтенатора на пежо 306тд
Вероятността някой, някога да изпише по този начин модела на колата в търсачка е нищожен. Ако го напишеш така в Google ти излиза резултата от форума но търсачката веднага те коригира и като приемеш корекцията от търсачката резултатът от форума изчезва.
Проблем с алтернатора на пежо 306 тд
Както виждаш дори една шпация променя коренно нещата. Разбира се най-добре щеше да е ако заглавието изглеждаше примерно така:
Проблем с алтернатора на Peugeot 306 TD
Та си мисля че ако се обръщаше повече внимание на заглавията на темите и правилното изписване на марките и моделите, търсенето щеше да е много по-лесно и резултатно. Не случайно в доста от техническите форуми такива заглавия и изписвания не се допускат.
Друг е въпросът че повечето не умеят да ползват търсачката, мързи ги да я ползват, мързи ги да четат, въобразяват си че техния проблем/питане е уникален и неповторим... :lol:
:partyman:
Chefo77 - майстор
Тани написа:
Многословието ми е с цел да се представи и гледната точка на модераторите, за да се създаде някаква култура на общуване тук и някакъв ред! Форума не е на модераторите - той е ваш! Ще ми се да имаше малко повече съпричаснист! Целта ми е , потребителите сами да пожелаят положителна промяна, а не да се налага някой да ги принуждава с правилници и други бюрократични измислици!

Когато ми се наложи да давам линкове към вече обсъждани въпроси, направо обединявам темите които намирам по въпроса и добавям и питането там. Ако тези , които могат да работят с търсачката просто дадат линк към вече съществуващите теми и използват бутона Изображение за да помолят модераторите да изтрият новата тема, нямаше да се пишат едни и същи неща по няколко пъти, защото можеше да прочетат за поне няколко решения на проблема си!

Колко теми за проблеми с осите са необходими на форума? Последния път открих 7 , които обединих в една. В идеалния форум, по всеки въпрос трябва да има по една тема и търсещия информация да може да я открие там БЕЗ ДА ПИШЕ! Тук обаче писането е на почит, а повечето хора не четат постове по-дълги от три реда и даже се обиждат, когато някой им напише по-дълъг пост по коментирания проблем! Всичко е обърнато на чат! Далеч съм от мисълта, че форума може да стане идеален, но поне посоката да е натам, а на на обратно!
Ето пак ...
Човече, ТИ СИ МОДЕРАТОР. Да, форумът е наш, но на никой нормално мислещ не е необходимо да се дава половин страница обяснения защо си направил нещо. Решил си, преценил си, направил си го. Още повече, че както ти каза (и както съм ти казвал по телефона), форумът е до голяма степен саморегулиращ се - самите "по-стари" потребители вършат "твоята" работа като правят забележки.
Казваш за осите - да, обединяваш темите, пишеш един пост, че си ги обединил и толкова. Разбира се, ако става дума за съвсем различни материи, нещата стоят по друг начин. Примерно часовникарска ос и ос на шпиндела на някаква голяма машина. Както и когато е налице омоним...
VLADO66 - майстор
И аз се опитах да обясня на Тани че форума се саморегулира,ама йок.Правото/в случая правилата на форума/ са една рамка в която трябва да се живее.Съдът/модератора/ тълкува рамката и издава присъди.Не е нужно да се дават мотиви по простата причина че няма последствие за осъдения освен че е изключен/най-тежкото наказание/ от дадено общество.Бъди съдия Тани, а не прокурор.

П.П.Питай Аleksandars как модерира другия форум :)
8180 - майстор
VLADO66 написа:
И аз се опитах да обясня на Тани че форума се саморегулира,ама йок.Правото/в случая правилата на форума/ са една рамка в която трябва да се живее.Съдът/модератора/ тълкува рамката и издава присъди.Не е нужно да се дават мотиви по простата причина че няма последствие за осъдения освен че е изключен/най-тежкото наказание/ от дадено общество.Бъди съдия Тани, а не прокурор.

П.П.Питай Аleksandars как модерира другия форум :)
+1 !
Тани - модератор
Е нали точно на вас - старите пушки пиша! Не ви се обяснявам какво правя, а ви моля за помощ! Двама трима модератора няма как да се справим с всички проблеми!

На който не му се чете целия пост , посланието с няколко думи:

РАЗЧИТАМ НА ВАШАТА ПОМОЩ! (Предпочитам действия, а не акъл :partyman: )

Само за който му е интересно:

Един от проблемите - голяма част от потребителите са дошли тук да питат и да си чакат отговорите, понякога с дни и седмици, но не са склонни да потърсят необходимата им информация за час два, въпреки, че вече я има поне на 3 места във форума! Забелязва се тенденция, дори да се игнорират теми от знаещите, по които вече е говорено до втръсване! Чефо, какво би трябвало да е моето действие по случая, без да говоря?

Другия проблем, който напоследък като гледам е станал мода, е "синдрома папагал" Потребителите в някои теми масово повтарят целите предишни мнения! Винаги съм се чудел защо ли е ограничението на брой цитат в цитат, но сега съм благодарен, че го има, иначе щяхме да прочетем цели страници от темата само в един пост!

viewtopic.php?f=10&t=30321&start=200
а тук става доста весело с картинки и видео из цитатите :axe: viewtopic.php?f=10&t=30321&start=160

Представям си всичко това в един реален разговор! Може да правите забележки и на "папагалите" , пълнещи търсачката!

Относно правилното изписване на марките на латиница :? Хайде да се опитаме да подобрим първо българския език , поне в заглавията! Пък ако се подбират и подходящи заглавия ще е супер!
hidrazin написа:
В конкретния пример от другата тема - неправилно заглавие:
Вероятността някой, някога да изпише по този начин модела на колата в търсачка е нищожен. Ако го напишеш така в Google ти излиза резултата от форума но търсачката веднага те коригира и като приемеш корекцията от търсачката резултатът от форума изчезва.
Проблем с алтернатора на пежо 306 тд
Както виждаш дори една шпация променя коренно нещата.
Всъщност разликата не е в шпацията , а в правилното изписване на алтернатор! Лично аз го поправих в заглавието! Но реално само там е правилно :wink: Погледни си думата във първото търсене :partyman: Този проблем е доста по-сложен, защото ако можем да накараме някой да спре да прави някакво действие веднага с някаква забрана, то никой не можем да накараме да започне да пише от утре правилно. За този проблем поне аз не виждам решение. Ако вие знаете с удоволствие ще ви изслушам и ще приложа съвета ви на практика!
hidrazin - майстор
Тани написа:
Относно правилното изписване на марките на латиница :? Хайде да се опитаме да подобрим първо българския език , поне в заглавията! Пък ако се подбират и подходящи заглавия ще е супер!
..........................
Ако Вие знаете с удоволствие ще Ви изслушам и ще приложа съвета Ви на практика!
Ами като начало да опитаме да подобрим българския език и да не бъдем толкова толерантни. И не е нужно да коригираш неграмотните заглавия. Има си кошче. Темата отива там и след като се оправи заглавието само я връщаш в раздела. Ако ще вървиш да бършеш след всеки няма как да смогнеш.
Тани - модератор
Не можах да разбера само, дали ми предлагаш да си говорим на Вие или смяташ, че личното местоимение за 2 л. мн.ч. – вие , се пише с главна буква? Доколкото знам, дори в уважителна форма, "вие" може да се изпише с малко "в" , когато не се използва в официален документ!

По -важния въпрос обаче е:
ЩЕ СЕ ЗАЯЖДАМЕ ЛИ в тази тема или ще се опитаме да стигнем да някакви РЕШЕНИЯ и РЕЗУЛТАТИ за взаимопомощ ? :?

Относно предложението ти за коша - там не може да се пише, за да се смени заглавието! Идеята ми беше, да се включите в процеса :wink: Ако някой вече е направил забележка за заглавието и/или е направил сигнал с Изображение, който няма как да бъде видян от когото и да било , освен от модераторите, то ако автора не си оправи заглавието преди следващия си пост в темата, темата изхвърча в коша!
hidrazin - майстор
Ееее... Не се заяждам. Шегичка. :-D Аз в процеса съм се включил отдавна, макар и много пъти да съм укоряван че съм бил прекалено взискателен и подобни. Това за коша след направена забележка - ами да видим дали ще работи. Голям вой ще падне. :-D
P.S. И в уважителна форма, и в неуважителна форма, и в неофициални документи, и в официални документи, и другаде Вие се изписва с главна буква независимо дали се отнася за за едно или повече лица. Това от септември 2012. За мен - от малък. :shock:
Някои правописни и правоговорни норми в речника на БАН

Тема "Как да ползваме търсачката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: