• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 199
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ако я направиш конструктивно като нея ще работи , само че тези горелки почти не палят сами , но може да се пробва за чипса , нямат запалки защото се ползват и за въглища , и предимно горивния им процес не спира .
boris_4 - напреднал
Да се намеся и аз.Имам такава горелка но тя е предназначена предимно за изгаряне на всякакви въглища,До сега съм горил предимно въглища.Пробвах смес от чипс и мокри въглища и се получи добре.Пробвал съм и въглища с пелети също се получава добро изгаряне.По мнение на други колеги които са горили само чиос разхода е голям.Ще пробвам само чипс и само пелети.Проблем може да настъпи когато горелката е достигнала необходимата температура и изчаква до следващото горене.
rosso666 - специалист
Аз искам да горя само чипс не въглища и тем подоби .Даже си мисля,че ако е трудно запалването на чипса(със нагревателя ) може да го смесвам със дървени трици или пелети .
Интересува ме конструктивно самата горелка и горивната и камера дали ще може да ги гори.Иначе се прави един винт(хоризонтален) който да доставя чипса до отвора на горелката-нещо подобно https://www.google.bg/search?q=ERATO+Pe ... B700%3B416 https://www.google.bg/search?q=%D0%B0%D ... B400%3B456
Искам да питам тези горелки (дето горят всичко) как се запалват????
Надявам се да не ставам досаден. :-D
boris_4 - напреднал
Наи добре е да копораш стоманенена ретортна горелка.Моята е изцяло чъгунена идеална за всякакви въглища.Не че е невъзможно да се направи.Тази която наи много ми хатесва е на килегата s_s1.Неговият котел е kosrtrewa pellets fuzzy logic 2.Можеш да монтираш запалка.
rosso666 - специалист
Колега какво представлява тази запалка .
Идеята ми за преустройството към чипс беше само до направата на нов шнек(метален винт)
Ако трябва да си правя и горелка нещата се обезмислят затова питах дали моята ще се справя.
Поздрави
п.п.Какво е това -"копораш"-копираш ли е?
filmatoplo - майстор
Има опасност в нормална Ератовска горелка чипса да задръсти при влизане и спускане в горивната камера , оттам да подкара огън нагоре по горелката и да подпали горивото което идва по шнека .При другия вид горелка тип ретортна -горивото идва отдолу и се избутва нагоре , горенето става върху горивото , което едва отново и отново .
boris_4 - напреднал
Колега rosso 666 не видях,че искаш да преправиш ератовска горелка.Първоначално подаи ръчно чипс.Ако няма проблеми можеш да направиш по голям подаващ шнек.Не съм запознат с устроиството на тази горелка.
Radoslaw - специалист
От доста време търся материалите за такава ретортна горелкаШнека ,който ти предлагат трябва деа е поне от AISI 310 цена 60 лв на метър беЗ ДДС продават го на 3м.Отделно вала пак от такава стомана,тоест цената на шнека е поне 150 лв.С двигател за барбекю не става.Оборотите бях го казал за 1-2 в минута.Най евтиния който намерих е над 500 лв.С горелката на ерато забрави.трябва да си направиш нова горелка,пак от топлоустойчива стомана.Оригиналната е от чугун,шнека също.Явно са го измислили прасвиш модел лееш и си готов.Няма заварки,рязане пилене.Скоро ще се опитам да излея шнека и горелката ,ако стане ще сложа снимки.
agro - специалист
Много години вече се занимавам с шнекове и разни други транспортьори. Чипс, орехови черупки, клечки, сламки и други подобни са възможно най-гадния материал за транспортиране чрез шнек. Затягат между витката на шнека и стената на тръбата със всички неблагоприятни последици от това - затапване, заклинване, късане на оста или разбиване на лагери. Налага се голяма мощност на мотора, а това оскъпява предавката/редуктора/. Спасението е витката на шнека да е с диаметър, много по-малък от тръбата, което пък има други недостатъци. Слагал съм успешно квадратна "тръба". Става и с безосов шнек/спирала/ с диаметър, по-голям от най-едрите парчета на горивото, обаче само ако е възможно спиралата да "тегли", а не да "бута" материала, което за гориво на път към горивната камера е неприложимо. Засега най-перспективно изглежда конструкция на шнек с малък диаметър, ексцентрично поставен на дъното на тръба с голям диаметър. Ще заклинва по-малко, а пък ще измита материала в тръбата без остатък. Това последното е важно, за да няма възможност да върне огън назад по шнека като спре тока например.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 199

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: