Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
Тани
Веднага ти давам предложение - както е в много други форуми, неправилно зададен въпрос или неправилно формулирана тема, заминава в коша. Как да обърнеш внимание на тема, чието заглавие е грешно? Да, когато видя думата "алтенатор", веднага се сещам за алтеРнатор, но пък хайде пък питащия да внимава малко като пише поне заглавието ... Или какво, толкова много бързаме, че успяваме да изядем буква. Извинявам се, ако някой се засегне от това, но както и да го погледнеш - така си е. Или другото - тема в случаен раздел със заглавие "ПОМОЩ!!!" За какво ти трябва помощ - свършила е тоалетната ти хартия ли?
Хубавото е, че хората, които поемат, възприемат забележката не като лично нападение, а като нормална забележка. И мен са ме поправяли. Лошото обаче е, че тези, които не приемат забележката, веднага започват да се сърдят. И за да не се разсърдят, трябва едва ли не всички ние да си мълчим, модераторите да им ходят подир задниците, за да могат да вкарат малко ред в темите им.
Та - тези, които са дошли тук, за да си решат проблемите и да избягат, без да си мръднат ни най-малко пръста за да достигнат сами до решението или да се впишат в духа на форума, не мисля че трябва да бъдат толерирани по какъвто и да е начин. Това е форум за ВЗАИМОПОМОЩ, тук "услугите" (да се чете съветите) се заплащат с думите "Благодаря", а когато нямаш желание да кажеш "Благодаря"-то, няма да получиш съвета. Същото трябва да е и когато не уважаваш тези, от които искаш услугата. Значи той не си направил труда да напише адекватно заглавие, иска отговор веднага, ти ще му ходиш подир задника. Хайде стига.
Kumay - майстор
hidrazin написа:
Аз в процеса съм се включил отдавна, макар и много пъти да съм укоряван че съм бил прекалено взискателен и подобни. Това за коша след направена забележка - ами да видим дали ще работи. Голям вой ще падне. :-D
Да падне вой! Но да има ред! Какъв е смисълът от теми от рода на "Сърби ме, ама не знам къде!? Как да се почеша?" И после се сърдят, че не искали да им помагат! Първо се опитваш да си помогнеш сам и ако не можеш - тогава търсиш помощ!
Наистина е досадно да повтаряш едно и също или да търсиш, защото колегата не си е направил трудът да потърси!
Chefo77 написа:
Та - тези, които са дошли тук, за да си решат проблемите и да избягат, без да си мръднат ни най-малко пръста за да достигнат сами до решението или да се впишат в духа на форума, не мисля че трябва да бъдат толерирани по какъвто и да е начин. Това е форум за ВЗАИМОПОМОЩ, тук "услугите" (да се чете съветите) се заплащат с думите "Благодаря"
Напълно съм съгласен със Чефо - стига с тази толерантност! Ред и дисциплина!
Тани - модератор
Пичове, възхитен съм от вас! Направо ми четете мислите! Точно това е ЦЕЛТА - ред и дисциплина, а не анархия. Е все пак не сме казарма и не е нужно да изпадаме в крайности. Всеки си има трески за дялане и не бива да се заяждаме помежду си за подробности. Нали сме се събрали да си помагаме! Все едно да дам бан на Хидразин, че си е изпуснал нервите и нагрубил някого! Ами той си е такъв - кибритлия, но бързо му минава! Дори след това се извинява!А иначе е един от хората, които помагат най-много във форума!

Не бива да правим лошо впечатление и да гоним новите потребители още от първия пост! Нека е по почина на Андрей Ляпчев: Со кротце, со благо и (само, ако е необходимо) со малце кьотек в точно тази последователност!

Знаех си, че мога да разчитам на вас!

ПП
Това последното е правилно, преди да сте ме захапали отново :lol: :lol:
С голяма буква за множествено число се пише само в официална кореспонденция дори по новите правила , а аз ви имам за приятели и не смятам да се дистанцирам от вас с официалности! Все пак, благодаря на Хидразин за информацията! Беше нова за мен, не знаех че са променили правилата от последния ми рожден ден!
hidrazin - майстор
Хах... Повярвал си на миналогодишните опити за създаване на сензация и изкуствено напрежение.
Няма нови правописни правила
Остават си правилата на Официалният правописен речник на българския език,"Просвета", София, 2012 г.
По думите на проф. Мурдаров въпросът с учтивата форма ("Вие") в българския език не е бил усложняван от екипа на БАН, каквито обвинения отнесоха учените в някои български медии. Още в речника от 1983 г., в който за първи път са обхванати всички норми и правила в българския език, въпросът с учтивата форма е пределно ясно решен. Правилната форма е: "Иванов, Вие грешите". Правилно е също "Господа, Вие грешите", т.е. "Вие" се пише с главна буква, дори когато обръщението е и към много хора. Също така правилната форма за учтиво обръщение е "Вие сте ходили". Грешно е да се каже и напише "Вие сте ходил(а)".
В стария речник от 202-ра година само е упоменато че "С главни букви в официални документи се пише ....." но никъде не е упоменато какво се случва в неофициални. :-D В края на краищата какво му е учтивото на Вие ако е с малка буква и кое е официален документ? Примерно за швабите, дето бачкам с тях, едно писмо в пощата и изпратена снимка са си официални и законни документи. У нас и цял снимачен екип да направи филм за някоя кражба не се приема в съда. :lol:
Та все пак предполагам тук има и по-запознати от мен с най-новите правила в българския език. Може да внесат по-голяма яснота. Стария речник от 2002 го имам но този от 2012-та - не.
:partyman:
8180 - майстор
Ще се въздържа да коментирам аргументацията на М(м)одератора.
Вярвам, че силистренските журналисти :? достатъчно точно отразяват мнението на учените от БАН, "които са оторизирани от държавата да следят и контролират развитието на родната реч" (цитат).
Ще си позволя един цитат от коментарите под предложения ни материал (не че самият материал е изряден откъм правопис):
Rumen Ivanov · ТУ Габрово
Не е трябвало да Ви допускат да преминавате някой клас! И много други, пишещи тук. Почти всички от "новите" правила са си стари и сме ги учили в училище. Ама сега хората искат да не се напрягат за нищо и да натрапват на всички простотията си.

Има коментари и с обратна насоченост - въпрос на вкус.

Иначе, учтивата форма си е ПРОСТО проява на учтивост, дори извън строгите правила/задължения. Обратното също. Всеки си избира (допустимо във Форум), АКО не подменя смисъла. :)

П.П. Хидра, писали сме заедно.
Вероятно едно и също, само дето не знаех че е от "202-ра година". :partyman:

Тема "Как да ползваме търсачката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: