Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vlassev - специалист
dobrev написа:
Погледни това задвижване "ремък в ремък". За машини с големи размери изглежда достатъчно стабилно и лесно за изпълнение. Успех!!!
http://www.youtube.com/watch?v=T9QU3YQe-Sc
=P~ Точно такова задвижване бях направил на първия прототип от ремъка и гумения вал на принтера. Работеше доволно като изключим ниската скорост поради слабото принтерско моторче, но върши работа, понеже използвах системата само за позициониране без да я натоварвам.

Колкото до винтовете ще се прави компромис между големината на работното поле и точността и бързината.
При дълги винтове предполагам ще трябва да се взима под внимание и температурните разширения!
И още един въпрос, до каква дължина на портала може да се използва 1 вал и кога ще трябва да се добави втори?
Balabanov - специалист
Защо не се насочиш към рейки според мен това ще е най-удачния вариант. Ремък с голяма дължина не е оферта а за шпилки (винтове) ще трябва да са от 30мм на горе и пак ще подскача!
vlassev - специалист
Да, прав си, благодаря за съвета! Ще намаля размера на работната площ. Предполагам за 1.2 метра винт Ф30 е достатъчно. Другия проблем е разстоянието между направляващите, за 460 милиметра ще е достатъчен ли един винт по средата или ше се кълчи портала?
И още нещо като идея, какво ще стане, ако винта е неподвижен а мотора върти гайката?
:? Ето какво изтифтичих от една стара Ricoh машина 3в1.. Не била Xerox.. Както и да е.
Извинявам се, че качвам снимките по този аборигенски начин, но imageshack е платен вече, а снимките надхвърлят допустимите тук mb :rolleyes:

Общо взето май са две стъпковите моторчета.. Ако бъркам кажете :partyman:

П.П.. Линка да кача няма да е зле.. :toimonster:

http://dox.bg/files/dw?a=c0457d02f1
MrMurdjo - майстор
vlassev написа:
Да, прав си, благодаря за съвета! Ще намаля размера на работната площ. Предполагам за 1.2 метра винт Ф30 е достатъчно. Другия проблем е разстоянието между направляващите, за 460 милиметра ще е достатъчен ли един винт по средата или ше се кълчи портала?
И още нещо като идея, какво ще стане, ако винта е неподвижен а мотора върти гайката?
За 1200 мм винт и 20мм е достатъчно, ако съдя по моята конструкция - винтът е 900 мм дължина по 14 мм диаметър, при това е обикновен (мек) с трапецовидна резба.
За ширината при мен е аналогична, зависи много от типа на направляващите и базата, на която стъпват плъзгащите лагери. А също и от механичната якост на самия портал. Ако направляващите са от призматичните, при тях удържането на усукването е доста по-добро.

Въртящата се гайка не е нещо ново, но също си има тънкости. Най-вече откъм лагеруване, аксиално укрепване, биене (по-точно липсата му) и маса на въртящия се възел. Задвижването обикновено е с назъбен ремък.
STEPER - специалист
vlassev написа:
Преди окончателно да решиш какво ще е задвижването и размера на работната площ,потърси съвет от учстник във форума
под ник skartalov. /Симеон Карталов/
Той е производител на такива машини и е помагал на много от нас в началото на форума когато започвахме да строим такива
неща.Беше ни нещо като гуру със своите съвети.
Ето тук viewtopic.php?f=18&t=8418&start=3720 в дъното на страницата /там има и негов SKYPE,E-Mail и WWW сайт/,
ще видиш едно творение с дължина 7 метра -впечатляващо нали- и на която "ще се фрезоват матрици за термоформоване с големина 6500х1500мм с дебелина 20мм (от алуминиева плоча)"
А тук също линк от форума viewtopic.php?f=18&t=8418&start=3640
машина с работно поле 1350х2850mm за плазмено рязане на метали.И двете машини са в експлоатация.
По мое мнение /без да задължавам някого/ в зависимост от финансите и предназначението вариантите са два при големи размери на работната площ:
При големи натоварвания /фрезоване на метали/ зъбна рейка а при по-умерени /фрезоване на неметали или рязане с плазма/ зъбен ремък.
И в двата случая линейни направляващи - релса.
vlassev написа:
Нищо няма да стене.Просто ще работи.Мотора се качва на шейната с гайката.Предавката е ремъчна и възела става по-тежък.
По-сложно за изпълнение с повече стругарска работа.

Прикачен файл

2.JPG

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (83.71 KиБ) Видяна 3110 пъти
STEPER - специалист
Iliev Labs написа:
Мен пък ме интересуват ремъци и ролки. Каталози, цени. Дайте некои линк.
http://www.baktrade.com/
Фирма Бактрейд-Пловдив.Има магазин и в София.
Каталог на фирма MAEDLER - Германия.
http://www.baktrade.com/shared/images/c ... 592147.pdf
Това мяза ли ви на стъпково ?

Изображение
Изображение

П.П. Извинявам се, че ви прекъсвам!
MrMurdjo - майстор
Стъпково е, за демострации може и да стане.
Молбата ми е да прочетеш малко тази дълга тема за да не започваме отново от яйцето и кокошката.
Balabanov - специалист
В "Бактрейд" София една госпожа ме гледаше като полезно изкопаемо докато и обяснявах какво ми трябва и след едночасови мъки и нищо различно от шпилките в "Евроболт" реших, че просто няма смисъл и се обадих на пича от "Ексорор" :lol:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: