• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 68
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Аз от две години се каня да си направя хоризонтална фреза, ама си останах с каненето. :lol: надявам се, че при теб няма да е така :partyman: .Тани, имаше комплекти хоризонтални таблени фрезери на ЙОНИКО, опашки 12,7 и 6,35, ама сега гледам, че за момента не ги предлагат.
Тани - модератор
И аз се канех, но ми липсваше добра идея за конструкцията. До снощи :partyman: Чудех се кое ми е по-необходимо - под ъгъл или хоризонтална фреза. Това е комбинация между двете, така че остава ... да се наканя и аз :axe:
Тани - модератор
А с какви размери бихте направили масата?
За плота под ъгъл (хоризонталния) 35/70 дали ще е добре или ще е тесен :?
От друга страна , ако се увеличат размерите, ще стане много тежко.
EDI - майстор
Ами добре ми изглежда, но според мен увеличи ширината до 40 см, да имаш повече площ да плъзгаш детайлите.По-стабилно ще е.Освен това не е задължително фрезата да е в средата, можеш да я изнесеш малко назад и така ще се увеличи площта на масата ,преди да започне да реже инструмента.То все пак зависи какви размери дърво планираш да работиш, но 40Х70 е съвсем достатъчно.
Тани - модератор
Сега премерих моята маса. Оказа се, че работната площ е 35/90 . Досега не съм имал затруднения заради размерите. Питах точно за този размер, защото имам такова парче МДФ :wink: А все от някъде трябва да започна с проектирането.
bimbaeco - майстор
Ако използваш алуминиев профил за водене, може да прекъснеш там плота и да добавиш ново парче от другата страна - така ще наваксаш ширина, стига да има някаква подложка под МДФ-а. Не знам дали се изразих понятно, но за плота на моята фреза направих така. Вместо да вкопавам алуминиевия канал, парчетата щперплат го обгръщат, а ПДЧ-то отдолу придава масивност и пречи на щперплата да провисне. С други думи, от двете страни на релсата това са отделни парчета (download/file.php?id=75946&mode=view) - и аз правих масата според парчетата, с които разполагах, а не по някакъв предварителен план.
EDI - майстор
Така, с парчета става най-лесно, хем не си играеш да фрезоваш канали.Тани, като имаш такова парче, с такива размери я направи, няма да е проблем.А дали вместо алуминиев профил няма да е по-добре да се използват направо телескопични водачи - така могат да се направят две подвижни тави върху плота и детайла да си ходи в двете равнини свободно.това май го бях гледал някъде из мрежата.Този плот за друго няма да се използва и няма да има нужда да се разкачва.Освен това аз на фрезата не използвам канали или други водачи.На ръка си водя детайла, опрян в една плоскост зад него, като всичко се води по линеала на масата.
Тани - модератор
Всъщност точно това смятам да направя. Парчето МДФ е 72/37,5/1,8 и смятам да го ползвам за основа. Алуминиевия профил е висок около 15мм , а около него смятам да сложа парчета МДФ с дебелина 12мм. За целта ще трябва да направя само 3мм канал в основата. По този начин ще имам и възможност да залепя алуминиевия профил от всички страни обилно с лепило. Нещо, което е невъзможно, ако го пъхам в канал в цял плот. Все още обаче се чудя колко и в кое направление да са каналите в работния плот. Тези за височината на фрезата са ясни. Лично за мен е по-логично да са два, перпендикулярни на линеала. Реално никога до сега не съм използвал успородния на сегашната ми маса, въпреки, че го има.
Тани - модератор
Извинявам се за последователните постове. Така или иначе нямам маса за фрезите, а на практика само плот, се чудя дали няма да е възможно да модифицирам идеята за да имам възможност да слагам и вертикалния плот с фрезата в хоризонтално положение и да си го ползвам и по стандартния начин :?

Нищо не казахте и за успоредния на линеала канал?
bimbaeco - майстор
Докато не си направиш шейна за фрезата, няма да използваш успоредния канал. Това ти го казвам така категорично... защото и аз не съм го използвал точно поради тая причина :-D .
Намислил съм да направя кутия за чай с такава сглобка (http://www.woodsmithshop.com/download/4 ... l-keys.pdf). За нея без този канал ще е трудно да се постигнат повтаряеми резултати, освен ако някак не застопоряваш линеала винаги в едно положение. Има много предимства да го има, ама и да не го сложиш сега, винаги може да се добави после.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: