Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
StanZ - специалист
Отчето в една църква ме помоли да измисля нещо като чешма на гърба на църковния склад. Отидох да огледам и от стената стърчеше тръба с китайски чучур, а под него кофа (намаше връзка с мръсен канал). Каза ми:" виж там ако можеш да я вържеш някъде да не хвърляме водата и излей едно бетонно корито ... ти си знайш как". На другия ден отидох с няколко чертежа да си избере. После му казах колко ще струват материалите и си стиснахме ръцете. Накрая го попитах дали иска да я състарим с няколко годинки,а той пак: " ти си знайш". Съжалявам единствено че не успях да го убедя да сложим един хубав меден чучур. Краката са бетонни блокчета, хоризонталния плот бетон с вграден сифон. Всичко останало итонг покрит с масивен пласт хирдо. После грундове, циментова смес с полипропиленови влакна, малко Арт дялкане, ръчкане и изобразително изкуство :-D . След това рисуването (най трудното от всичко) и накрая импрегнатор. Не знам с колко годинки я състарих, но ето какво се получи:

Прикачен файл

22.jpg

Прикачен файл

5.jpg
VLADO66 - майстор
Много добре си се справил =D>
Ivcho01 - помощник
Много добре е станало! =D>
dadko - майстор
Много добре изглежда. Би ли споделил относно материалите- циментовата смес е някаква купешка в торби, или сам си я приготвяш, за изработването на релефа- някакви щампи ли ползваш?
bulhomes2 - майстор
Знаеш си, знаеш си.... =D> =D> =D> :prayer:
Stefan_62 - майстор
Браво =D> , който си го може, си го може. Майсторско изпълнение :prayer: друго не мога да кажа, дано и отчето е останал доволен, а съм сигурен че е така. :drinkers:
StanZ - специалист
Ха-ха, поуляхте се малко :-D чак пък майстор ... радвам се че ви хареса и аз ви Благодаря :prayer: това ми е като хоби, вадя си хляба с друго.

dadko, материалите не са нещо особено, намират се по складовете в бг. Не знам дали мога да спомена макра, но аз ги купувам от Пловдив. Да в торби суха смес по 23кг. Фибрите не са задължителни, преценява се на място според това какво ще се прави, каква е основата и дълбочина. Ако ще се прави нещо по сложно като фигури може да се добави някакъв полимер (материала става по пластичен), и не залепва по инструмета както е примерно с лепило за плочки. Бях чел тук някъде преди време колеги които се опитваха (с лепила), но не знам дали са успели, но от скромния опит ... едва ли. Ползвам бои на водна основа (полупрозрачни) и много рядко киселинни. Лак - ползвай имрегнатори задължително накрая, но никога с гланц. Виждал съм такива изпълнения, страхотна изработка и отгоре оакано с гланц за 5-7 лв лак. Аз поне не съм виждал естествен камък да лъщи (с малки изключения). Това за материалите.

С изработката е малко по сложно. Много хора бърка това с щампован бетон. То се познава по детайлите (аватара също аз съм го дялал), това че няма повторения никога и всеки камък е уникат, отделно и дълбочината ... всичко се прави на ръка и се ползват текстурни кожи колкото да се даде някаква повърхност на оформените вече камъни. Щампите особено подовите (почит и уважение към колегите които се занимават с щам бетон) те са комерсиални и с тях можеш да постигнеш голям обем работа, с добра организация и 1-2 помощници над 100м2 но, 2500-3000 качествени щампи (пълен комплект, не 2-3 щампи)но накрая 10 клиента с еднакви "камъни", само цвета различен. Аз с "мойта технология" (както дойде и според позицията на слънцето :-D ) макс 5-6 м2, обаче пък разнообразието е зависимо единствено от въображението.

Инструменти: 10-12 кожи, 10 текстурни валяци и толкова релефни маламашки. За съжаление в бг е много трудно да се намерят на нормална цена. Преди няколко години си купи един валяк на Маршалтаун - 300лв. Осъзнах се на време и като разбрах колко трябва да дам само за валяци, да не говорим за всичко останало, и се отказах да търся изобщо тук. Ако имаш познати зад океана е перфектния вариант. Аз платих $180 за доставка с кораб, но пък валяк за $40 бройката :)

Това е в общи линии. Но както и да го въртим иска си оченце, ръчичка и малко въображение. Ето още един пример да подкрепя написаното горе и спирам, че "развалихме" темата за чешмичката:

Прикачен файл

2.jpg
dadko - майстор
Не смятам, че си развалил темата. Напротив- това, че споделяш и технологията ти прави чест, защото малко хора ще го направят. :prayer: Сакън да не им вземем хляба. Това е форум "направи сам" и ако някой иска да научи нещо тук-то ще е да се пробва да си направи нещо вкъщи. Профитата ще намерят начин да разберат технологията и да научат тънкостите.
Мисля си ако естествена скала се намаже със силикон- двукомпонентен, ако ще е по- дебел слоя или обикновен, но на няколко пъти- дали ще се вземе качествен отпечатък, който да се ползва за текстуриране?

Още веднъж- евала. Това, че ти е нещо като хоби и се занимаваш любителски- още повече вдига летвата за професионалистите.

Тема "Чисто нова, ама много стара чешма!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: