• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Много трудно може да се постигне идеалната къща!
Аз 6-7 години започвам с различни Архитекти и се отказвам поради некадърност на проектантите, тоест не ми харесва това което ми предлагат или ред други причини.
Поради това, че повечето Архитекти не разбират от реално и практично строителство, проектират абсурдни неща, вредни и трудни за изпълнение, да не говорим за практическа насоченаст от към пестене на енергия и др.

Най-накрая и аз стигнах до края с цената на доста компромиси и вече чакам разрешението за строеж.
Разбирам колегата какво има предвид като казва, че не може да се връща отново в изходна позиция :o

Дано всеки успее да построи и намери щастливата част на живота в къща, въпреки някои кусури и недостатъци които ще има.
Аз съм направил всички сметки за грубия строеж, които ще видим колко верни ще излезнат, събрал съм оферти от бетонови възли, арматурни дворове и т.н
Избрах и бригада, сега искам добър Технически да намеря /нещо удрям на камък - приемам предложения/, който да бъде от моя страна контрол, помощ и съвети.
Сигурно и надзор ще взема за узаконяването на етапите, защото като гледам тия в Общината - Витоша, действат нарочно или неволно :rolleyes: като охлюви.
Също ми е неизвестно, когато човек строи по стопански начин, с кой се сключва Договор за да е законно всичко и да няма глоби?
Успех на всички стопански :wink: строители!
VLADO66 - майстор
А-а-а,община Витоша-или добро или нищо :x ,друго не знам какво да кажа щото ще ме баннат/ще ми ставаш комшия/и :supz: Между другото не искам да кастря колегата пуснал темата,просто се сблъсквам често и може би ежедневно :) с подобни дилеми и споделям опит :)
StanZ - специалист
Pasko написа:
Щом си я харесва, значи си я заслужава! Човека иска съвети ,а на градивна критика отговаря ,че всичко вече с свършено!?!
Pasko, писах че съм най обикновен трудов българин, не глупак. С този неприкрит сарказъм ми казваш, че съм точно такъв ... малко заобиколно. Ще опитам да пропусна и забравя този момент.
Харесване, нехаресване ... не съм писал такова нещо, това е доста субективно. Ще се повтора ама айде: и аз виждам неща които не ми допадат, ако мога да направя нещо без да променям проекта генерално.
Всички освен теб отговориха по един или друг начин на въпросите ми от първия пост:

1. Бетон Б20 или Б25
2. Хидроизолация на основите.
3. Отопление.
4. Съвет за архитектурата (терасата конкретно)
5. Цени на актуването до Акт 15

Щом не съм готов да прежаля времето и парите означава ли, че не приемам критиките? :)
Прочетох всичко и намерих доста полезни неща за мен. Извадих си някакви изводи и в никакъв случай не се сърда на авторите, дори и на по острите.
Моята е със сутерен, -1, с фундаментна плоча:
1. То си пише в проектите - за фундамента ми пише Бетон Б20, нагоре Б25, може би ще ползвам и за фундамента Б25
2. Ако има води в района задължително хидроизолация и дренаж, аз съм предвидил 2 пласта битумна под фундамент и по стените на основите до кота 0, после 10 см фибран и дренажна мембрана накрая.
3.Направи си хубава изолация на терасата, за да не изстива отгоре.
4. Най- евтино - котел на дърва, аз съм заложил на пелети, но ще мисля за алтернативен 2 ри вариант.
Мои приятели с къщи в Бояна и планините, казват, че през нощта е по-евтино на ток, а през деня минават на втори вариант, камини, водни ризи, газ, и др. :roll: Заложи си още един вариант за отопление така, че да си гъвкав. Ако свършиш парата, да имаш някакъв втори вариант за отопление.
5.Цени не мго да ти кажа, защото навсякъде е различно - за бетона разстояние от възела, качество, можеш ли да договориш отстъпки, последно ми дадоха скъпа оферта за бетон и ми казаха, че не слагали пепелина - заместител на цимента, която слагали в другите възли...казва ли ти някой, като цена най-добра получих на обекта 76 лв/м3 без ДДС
6. Арматурата е към 1.30 кг с ДДС
:arrow:
StanZ - специалист
Мерси, а това за цените се отнасяше конкретно за документацията по време на строежа до акт 15. Обаче с цените на бетона с Цилков направо ме подтиснахте доста сериозно :-D
Аз питах вече. Могат да ми доставят от възела до обекта със 7кубикови бетоновози - транспорт/курс 120лв, делено на кубиците прави 17лв. Б25 - 122+17= 139лв ... до тук сметките още без помпата. Срам ме е да пиша колко ми искаха за нея на кубик ... а още повече колко само за да дойде до обекта. :? Но в столицата е едно, в провинцията никак. Ама човек като се хване веднъж ... :butthead:
Вадим Владимиров - специалист
Не е реклама.Просто да се сравнят цените.
Прикачен файл:
pricesbg1.png
Прикачен файл:
pricesbg2.png
pricesbg2.png (111.52 KиБ) Видяна 3206 пъти
Tsilkov - майстор
StanZ написа:
По този начин ситуацията става абсолютно различна.
Както са казали колегите Римляни: Facile dictum, difficile factum [Лесно на думи, трудно на дела] или по бълграски му "Пусни питомното - да гониш дивото". Ти още не си я почнал тая къща, а тя вече е за реконструкция :idea: Не че и така няма да може да се живее, ама аз ако си давам всичките пари че и още отгоре + 2-10 години от живота някак си не бих се задоволил с "половин резултат".
StanZ написа:
Всичко през което преминах за документите, пари и време ... по скоро ще се откажа от къща, но няма да повторя цялата процедура отново.
Като толкова дъжиш на разрешителното (няма да коментирам че сигурно ще се обидиш) поне иди хвани колегата архитект за "ушите" и го накарай да ти разчертае всички проемни които планираш докато не стане нещо поне "поносимо"-дет се вика той е отговорен поне за 50% от тоя бълвоч.
StanZ написа:
Какво имаш предвид за трапезарията и масата?
Ами набити са едно в друго - като ти доидат гости ще има "мръдни да мога да нарежа салатата". Да не говорим че цялата "посуда" се гледа и че кухнята е сравнително малка. Не че не става ама е кухня за апартаментче/гарсониера сложена в къща.
Ето ти два елементарно рпавоъгълни примера при подобна квадратура:
Изображение

Изображение
prascho написа:
Ясно е, че разположението на мебелите е примерно и много по-добре може да се подреди.
Да е примерно, да е приемрно - колко да е приемрно :lol: Като е кофти като пространство и 10 пъти да мести женати диваните пак до същия резултат ще се стигне. То иначе ясно - на мястото на камината се слага ТВ да стане близо (а камината дори се запазва отстрани обаче). Ако направиш и един централен диван срещу него ще се гледа и пряко даже. Ама заради оная безмсиелна чупка от 50-60 см. пространството в дясно винаги ще стои неизползваемо а дивана ще е за 3 човека (пак се поватрям ама като в гарсониерка). Шкафа в антрето какво можеш да му направиш за да е по-голям и да побира якета? За вартите дето са сложени на 50 см от стената вместо на 70 не ми се говори................. Да не говорим южния вход и "стълбището за кооперация" какви беди са донесли, ама там ако тръгне да се мисли............
lemon70 написа:
4. Най- евтино - котел на дърва, аз съм заложил на пелети, но ще мисля за алтернативен 2 ри вариант.
И става плащаш 2 ползваш 1 [-X
Последна промяна от Tsilkov на чет фев 27, 2014 12:01 pm, променено общо 3 пъти.
vanyata - напреднал
Относно терасата, мисля че е по-добре да е с южното изложение, за да ти е приятно да прекарваш повече време там.
Tsilkov - майстор
Единствената причина да сложиш тераса на север е да имаш хуабва гледка и/или южната да гледа към висока сграда на съседа.
prascho - майстор
И мен почнахте да ме цитирате....:). Все пак в първия ми пост съм написал, че разположението на тераса, прозорци от север... и вход от юг не е най-практичното решение в конкретния случай... /Не съм очаквал, че и Вие ще сте на това мнение/

В къщи хола и трапезарията са едно помещение от 35 м2 и допълнително както е посочено в първия пример на Цилков има 7м2 кухня от северо-изток. Цялото това помещение бе общо но оставихме само един преход към кухнята. Целта бе да се намалят миризмите и по-скоро гледката към кухнята. Лично според мен е хубаво кухнята и трапезарията да са две съседни помещения, а не едно общо.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Започвам нова къща, имам нужда от съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: