Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Чаро - Акълия
Сега сериозно -а това разгледа ли?

Прикачен файл

13_BIG.jpg
Тани - модератор
Чаро, тези не стават.

Ако говорим за навиване на резба, не е ли по-добре направо да се захване със самонавивни винтове :?
Особено пък ако трябва да се навие в горния край на гредата. Поне аз не съм виждал на живо метчик с дължина 20 см. Не казвам, че няма, но...

Относно точността на отвора, все ми се струва, че за навиване на резба ще е необходима по-голяма точност.
Относно трудността при заклинването на металния анкер - може да се захване с клещи стърчащата отвън част на анкера. На всеки оборот се опъва надолу за да се провери дали ще се заклини . Кагато това стане, вече няма да има нужда от клещите. При завиване, анкера ще се пресова в гредата, а горната му част ще се отвори още повече. Поне според мен, 10 - 15мм резба държат повече от 3мм резба, а конусната сглобка, която се получава, би трябвало освен на опън, да издържи повече и на конзолни товари, каквито ще има ако се ползва планката по-горе и ако на нея е закачена люлка - динамично натоварване. Може и да бъркам. Поправете ме.
orlincho - помощник
lov написа:
А щом цялата дандания ще е стационарна и няма да се сваля дупчи направо гредата.Нарежи си спокойно резба в нея. Предвиди само малко по дълъг болт така че да излезе малко зад нея след като се завие. Намажи с фиксатор за резби и си готов.
Опс... Чак сега видях че това не е П профил а е профилна тръба. Вероятно със стена под или около 3мм. Тогава задължително само с нарязване на резба и на двете стени. Като болта да захване и на двете стени.
Това ми се вижда мисия невъзможна, разроянието м/у г-к и гредата не е ясно колко е още не съм го продупчил. Гредата е със страна 15см това значи че ще ми трябва 1. бургия за метал над 20см дълга и предполагам 9.5 11.5мм дебела както и медчик дълъг 20+см което е по-невъзможното. Като така пак общата стена ще е 3+3мм което е по-малко от дебелината на една гайка М10 или М12

Май все пак ще трябва да се заварява.

А да правя по-голяма дупка наблизо и да се мъча да вкарвам гайка вътре в гредата нещо?
VLADO66 - майстор
Щом ще се провесва човек от найсти етаж не може да се разчита на единично укрепване.Хубаво е да се отвори едно прозорче в ГК,да се пробият две дупки в профила,да се прекара една П образна шпилка и да се стегне добре.От там нататък може да се окачва.Дупката може да се скрие с пластмасова ревизионна вратичка.
lov - майстор
Аз съм си за бой защото не съобразих че едва ли ще имаш подходящите инструменти като толкова дълго свредло а пък за метчик с дъги опашки още повече. Но нали в последния момент захапах какво ти е заданието.
Е ще трябва да резнеш в тоя случай гипсокартона. Но в место заварки на такова терсене място като таван пък и в дупка би могло да ползваш винтове за директен монтаж. Но първо трябва да си направиш една плочка с размера на гредата и да я хванеш с такива винтове но поне на 4 места. На плочката съответо да си си заварил предварително халката за окачване. Винтовете обаче пак да преминават и през двете страни на гредата. Е със свредлото сигурно пак ще ти е зор но такива свредла се намирват лесно.
То варианти много зависи и с каква техника разполагаш.
orlincho - помощник
lov написа:
... ползваш винтове за директен монтаж.
Това предполагам някакъв закален винт за монтаж в метал пък и трябва да е дълъг. Може ли да дадеш пример.
Мерси
VLADO66 - майстор
Самонарезните винтове имат ниска якост на опън.
lov - майстор
Те всички винтове на опън имат по малка издръжливост. Но пък и опираме и до здравината на основата. Виждал съм на живо как изхвърча от скалата анкер. Е не точно анкера ами той заедно с парче от скалата. Та слаби слаби като са повечко ще стане. За това и предложих да са поне 4 в краищата на планката. като иска да се презастрахова и с още някой. Но за сега май само гадаем какво има от долу и даваме някакви предложения. Иначе съм се опитвал да извадя такъв винт от бетона с голям кози крак.Голямо напъване беше. Е скъса се но не излезе. А иначе никъде не съм срещал написано какви натоварвания може да понесе на опън.
kam34 - специалист
Щом ще виси детето ти, а и ти самия, не си прави експерименти с разните му там дюбели, рапидки и други неподходящи крепежи. Режеш в картона един прозорец 20,30см да се оголи хубаво гредата, разпробиваш я и през двете стени и стягаш шпилка М12 с шайби и гайки и от двата края, така че гредата да се стегне здраво. Гайките ги мажеш с осигурител за резби както вече ти казаха, щото нямаш постоянно видим достъп до тях. В профилна квадратна греда аз не бих разчитал да вися на резба в тънката и стеничка пък била и в двата и края. Тая греда е от не повече от три милиметра огъната и заварена ламарина.
След това си слагаш парчето от картона, като можеш да разгледаш в темите за гипсокартона точно как се прави кръпка без да личи.
lov - майстор
Той човека се чуди от къде да намери свредло 150mm ти искаш да има и ъглова глава за бормашината.
Щото в такъв случай дупката му трябва да е доста по голяма. И аз мислех да му предложа това но нали колегата не иска да кърти големи дупки.

Тема "Анкериране в скрита метална греда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: