Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
Здравейте!
Честита Баба Марта на всички! Дано на всички ни донесе здраве! [-o<
Един мой съсед за следващия отоплителен сезон е решил да се оборудва с пелетна горелка. Котела му е Виадрус.
Иска да гори с приоритет слънчогледови пелети ( е в краен случай и дървени ). Размислите му до момента са сведени до посочените в заглавието на темата:
1. Ferrolli - за нея в основни линии мога да му споделя моя опит ( половин сезон с нея изкарах на слънчогледови пелети, а от един месец работя и с дървени ).
2. Greyko - притесненията му са, че има само 3 степени на мощност, не знам до колко е възможно да се регулира в широк диапазон подаването на пелети и въздуха? Знам, че LazarGanev има опит с нея ( а дори и лично я използва ), та ако сподели мнение ще съм му благодарен! :partyman:
3. Т.н. универсална горелка http://www.autokotle.com/index/gorelka27? Не виждам подробна информация за производителя й. Според съседа ми, цената й е около 1400 лв. - твърде ниска ми се вижда и не намирам никакви отзиви за нея?
Ако някой се е сблъсквал с нея, нека сподели мнение.
Благодаря предварително на всички отзовали се! :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Само аз ли гледайки тази "Универсална горелка" виждам само шнека и? Някой вижда ли останалото оборудване - вентилатор, запалка, управление, кутия? Всъщност то няма много снимки - само картинки :wink: .
Колкото до Грейко - има си цяла тема за нея, какво да разводняваме навсякъде? Горелката е ретортна, тоест горенето става върху слой от пелети, а продуктите на горене се избутват контейнера за пепел без да задръстват или пък да се отлагат по горивната камера. Мощностите са 3, но са предостатъчни - минимална, максимална и средна, като горелката си превключва на всяка от тях според нуждите. Тези мощности са фабрично настроени , но могат да се променят ако има нужда. Аз мисля че няма нужда. Да речем че радиаторната мощност е 15кВт. Може да се фиксират трите мощности на горелката примерно 5, 10 и 15кВт. След разпалване горелката тръгва на 15кВт и работи до достигане на 70*С, тогава минава на 10кВт, ако температурата на водата продължава да се вдига, то на 75*С горелката минава на 5кВт и ако пак продължава така, достигайки 80*С горелката преминава в режим на изчакване (suspend), който продължава да речем 1 час. Всички тези времена и температури могат да се пренастройват. Просто и логично управление. Аз не виждам логика горелката да има 99 мощности, както някои се хвалят. Това са пелети, не е газ. Аз съм правил няколко замервания на дебита на един и същ шнек, с едни и същи пелети и дава много големи разлики. Един път ми дава 1300грама за 6 минути, веднага след това пак замервам и ми дава 1050грама. Така че няма смисъл да се заблуждаваме, че можем да разделим мощностия диапазон на 100, а и какъв е смисъла.
n.ganev - майстор
LazarGanev написа:
Един път ми дава 1300грама за 6 минути
Може би нещо си объркал ми се струва? :?Като че ли си сложил една 0 повече.
filmatoplo - майстор
Днес тествах една горелка Грейко рб20, и се изненадах от точната и коректна работа относно влизане в модулация , цепи градуса :) .Не като другите горелки които модулират когато си искат и при каквато си искат температура .Има и много други плюсове -2 независими шнека , пали бързо за 2 минути с запалка 120 вата ,не ползва много въздух ,горивната камера не се почиства,управлява 2 помпи ,таймер и др.Добре е да се види в действие ще видите разликата .
LazarGanev - "Велик майстор"
n.ganev написа:
LazarGanev написа:
Един път ми дава 1300грама за 6 минути
Може би нещо си объркал ми се струва? :?Като че ли си сложил една 0 повече.
Не, това е при постоянна работа на шнека
alex_serviz - специалист
А имате ли впечатления за работата Greyko-то с по-некачествени пелети ( слънчогледови )?
filmatoplo - майстор
Справя се отлично с така наречените грозни и калпави пелети от дървесина , гори слънчогледови , дори и сламени -които почти не могат да се горят в друг вид горелка .http://www.youtube.com/watch?v=f9hFcf9V ... MolSaJ4okQ
alex_serviz - специалист
О'К! Благодаря!
Аз стигам до извода, че за себе си май съм избързал с Ferolli-то. Но това е друга тема.
Още няколко въпроса за Greyko:
1. Монтира ли се успешно на котли тип Бош/Дакон дор ( в частност 32 KW, какъвто е моя )? За Виадрус-а е ясно.
2. Предполагам, се предпочита RB ( а не BMG )?
3. Предполагам, че както останалите горелки може да работи и по инициатива на стаен термостат? Това го видях току що, че е възможно!
filmatoplo - майстор
По 3те точки си на прав път , имайки предвид че екипа и не спира да я усъвършенства . :) Боша има предимства пред Виадруса за тази горелка , Боша е триходов ,има по голямо дъно под горелката и няма да задръсти с пепел :wink: .
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
Справя се отлично с така наречените грозни и калпави пелети от дървесина , гори слънчогледови , дори и сламени -които почти не могат да се горят в друг вид горелка .http://www.youtube.com/watch?v=f9hFcf9V ... MolSaJ4okQ
За сега знам само 1 горелка от купешките да се справя добре със сламени пелети .

Само не ми казвай ,че тази горелка е Грейко.Съжалявам ,но няма да ти повярвам.Горелките които донякъде успяват да горят тези пелети са ретортните.А тази на Грейко не е такава.болщинството от турските котли предлагани в България са с такава горелка и могат да ги горят .Има наистина един единствен български производител ,който беше показал комплект котел с ретортна горелка собствена разработка.цената не беше ниска ,но той наистина би могъл да се похвали ,че се справя с тези пелети.някъде до Пловдив беше.Някои от моделите на Дефро също.И нещо много интересно всички се хвалят че ги горят само че нито един на Пловдивския панаир не направи демонстрация с тези пелети.Дефро гореше въглища и обикновенни пелети,грейко и той също.На щанда им изобщо нямаше дори налични сламени или слънчогледови пелети.Това че са направили един видео клип ,в който нешо гори не показва нищо.Ама как го гори, колко го гори,това е нещо друго.Когато човек дава 2000 лв, би трябвало да знае за какво ги дава.Евала им казвам На Ерато ,те поне си казват.Нашите горелки горят пелети клас А.Оттам нататаък всеки да си прави сметката какви пелети ,ще гори.Между другото съгласно стандартите пелети с пепелно съдържание повече от 3% са за промишлено използване.Не знам какъв %,но със сигурност повечето от слънчогледовите и сламени пелети са със %, по голям от 3.
А иначе сигурно горелките са си хубави и работят добре,но все пак всеки би трябвало
да знае с какво гориво ще ги ползва.

И малко повече за една чисто ретортна горелка
http://www.youtube.com/watch?v=thZqWtNKuZk

Тема "Ferrolli, Greyko или универсална горелка ( autokotle )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: