Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Може ли някой да ме светне какви видове горелки има и да даде най-общо описание на ретортни, тубусни и др.
jabata - специалист
На мене са ми известни само тези двата вида ретортни и тубусни. Като при двете принципа на работа е коренно различен. Тубусните горелки са широко разпространени, и при тях пелетите падат от високо върху тигана, където изгарят и пепелта се издухва от вентилатора. Тези горелки са много по-прости и лесни за конструиране.
А при ретортните горелки пелетите се избутват от шнека директно в тигана. При тези горелки подаваните пелети избутват горящите навън, като по-този начин се избутват и по-твърдите частици които не са изгоряли и не са издухани от вентилатора, като този ефект се използва за изгаряне на гориво с високо съдържание на пепел. Такива горелки биха могли да горят както некачествени пелети, така и въглища.

Това е което аз знам за тези горелки. Ако нещо е неточно, или грешно моля поправете ме.
Radoslaw - специалист
Retorta думата няма синоним и превод на български.Но означава стъклен кълбовиден съд.Ако си споняте от часовете по химия ,загрявахме вода в нея и т.н.По подобие на нея, горелката е получила името си.

Прикачен файл

retortovy-horak-60-90-kw.jpg
retortovy-horak-60-90-kw.jpg (14.38 KиБ) Видяна 2137 пъти
hidrazin - майстор
Radoslaw написа:
Retorta думата няма синоним и превод на български.Но означава стъклен кълбовиден съд.Ако си споняте от часовете по химия ,загрявахме вода в нея и т.н.По подобие на нея, горелката е получила името си.
Да така е. Пък ето и още една глупост:
реторта
Просто някое канарче зарибено с пелетните горелки се е изцвъкало там.
Като гледам, след тая топла зима темата започва рано да заспива. Ще чакаме нова повишена активност в началото на есента, когато поредните канарчета ще се опитват да се стоплят безпроблемно и евтино с пелетни горелки.
Успех!
:partyman:
rosso666 - специалист
Колега от сега почвам да се потговям за идната зима(с надежда да е по-студена .... скиори сме все пак.)пролетта ще се прави изолация с около 8см стертеопор. за горелката ще се измисля механизъм за прочистване....Да не говорим за слънчевите колектори(дано да имам време да си направя едно барбекю) :partyman:
VLADO66 - майстор
rosso666 написа:
..с около 8см сертеопор :? . за горелката ще се измисля механизъм за прочистване....тъщаДа не говорим за слънчевите колектори(дано да имам време да си направя едно барбекю)...при горелката :partyman:
:lol:
rosso666 - специалист
:? лелееее тази бира .....
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
Благодаря, разбрах.
А какви други видове горелки съществуват?
Radoslaw - специалист
Приятелю,ако не уважаваш другите ,поне уважавай себе си.Имаш такава горелка и не знаеш.Имаш един от най хубавите котли в България.Пак ще го повторя цяло лято ползва съветите на форума ,така и не направи един пълно представяне на котела си .Какво гори ,как гори ,как се държи с различните горива.Попитах те един два пъти ,кка са цените на костилки орехови черупки,Направи се на разсеян.Естествено ,че няма да дойда отСофия да ги търся при теб,но си мисля ,че форума е за това за споделяне.само че не можеш само да взимаш, отвреме на време трябва и да дадеш.
rosso666 - специалист
и на мене ми стана интересно каква марка е тоз котел на колегата s_s...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: