Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Не знам дали това е правилният раздел, в който трябва да пиша, но ми се стори най-удачен. Преди време бях събрал барут или фосфор, не знам точно какво е, от кибритени клечки в кутия кибрит. Чудех се какво да го правя и направих нещо като малка ракета, от фолио, и я вкарах в предварително запушена желязна тръба. Между тръбата и ракетата сложих всичко от кутията и пуснах едно фитилче. Не се получи зле, фолиото отиде на 6-7 метра. Въпросът ми е дали не бъркам някъде с цялата идея, защото искам да направя същото но в по-голям мащаб, а не искам да давам пари преди да съм сигурен? И ако някой знае сайтове за правене на пиратки и заря вкъщи ще съм много благодарен да ги сподели. Поздрави!
stiv1961 - майстор
Хидрата е твоя човек :-D , има фабрика за пиратки и........ калашници :-D
miroton - майстор
Потърси в нета имаше български форум.
hidrazin - майстор
georgiew_96 написа:
Не знам дали това е правилният раздел, ...
Добре дошъл!
Изобщо не е дори правилния форум. След като не знаеш какво се съдържа в една кибритена клечка, хич не си за тая работа. Освен това си трябват доста химикали, дето не ги продават на деца. А още по-необходимите не ги продават и на всеки възрастен.
Иначе не е лошо. В училище наблягай на химията. Пък за сега ако тати разреши в магазините пиратки и други чудесии колкото искаш. Няма как да си ги направиш по-евтини и по-хубави.
Успех с пиротехниката. Като пораснеш.
:partyman:
edemy2001 - специалист
Послушай hidrazin! За да се занимаваш с такива неща се изискват много, ама МНОГО знания по химия и ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПО ТЕХНИКА НА БЕЗОПАСНОСТ! Имам изкаран курс по пиротехника преди доста години ( преди 35) и въпреки, че съм наясно с всичко необходимо за целта, не се занимавам с такива неща защото са КРАЙНО ОПАСНИ, не само за теб, но и за други около теб. Познавам пиротехници с липсващи пръсти, с липсващи ръце и други крайно нужни на здравия човек части. Познавах и такива, които вече ги няма на този свят. Най-малкото невнимание и незнание може да доведе до нещастен случай. Само да ти подскажа за опита, който ти си правил - ако беше влезнала бучица пръст в тръбата в която си запалил този барут (то си е вид барут, защото съдържа както горивното вещество, така и окислителя необходим за горенето му в затворен обем) и можеше да стане ВЗРИВ с непредвидими последици, особено в метална тръба - шрапнели във всички посоки и наранени хора... Научи най-напред химията на тези вещества и процесите свързани с горенето им, след това иди в минно геологическия институт и ако ти е още мерак, стани ПРОФЕСИОНАЛИСТ. В тази област любители и лаици няма на този свят - обикновено след някой и друг опит отиват при Дядо Господ!!!!!
maleeeestrax - специалист
Младежо ти можеш и със сода и оцет да гръмнеш а в селскостопанските аптеки продават едно мощно взривно вещество(няма да го назовавам) но послушай тези хора които явно са наясно с материята и не прави щуротии.Потърси навремето в ракетомоделизма имаше двигателчета за ракети не ги прави сам.
fox_vt - майстор
Точно така потърси и си купи готови двигатели :idea: Така както го описваш си направил не ракета е нещо подобно на оръдие.Имам белег от подобна постановка :? Купуваш си двигателчета те са различна мощност (тяга) след това си навиваш хартия на тръба с диаметър колкото е двигателчето като стената на така получената тръба да е поне 1 мм.Всичко това разбирасе го мажеш обилно с лепило.Като изсъхне го вадиш от тръбата и пъхаш в него двигателчето със соплото надолу.Зора е да направиш конус отгоре за връх на ракетата и стабилизаторите ама със опити и практика ще свикнеш.Навремето ги пускахме със по две телчета направени като уши и нанизани за 6мм арматура за водач.Сега има по техно джаджи.
teo_5f - помощник
Maleeeestrax Да нямаш в предвид .... той и него не го продават на всеки.
Последна промяна от teo_5f на вт мар 04, 2014 10:13 pm, променено общо 2 пъти.
edemy2001 - специалист
teo_5f написа:
maleeeestrax ...
Драги ми колега по форум, ясно е, че младежа не е наясно въобще какво прави, след като е сложил в затворена тръба вид барут (който не е от слабите и безобидните). Не бих толерирал в никакъв случай такива експерименти. Има начин да се свърже с хора от бившите ракетомоделни клубове и да научи как се прави модел на ракета, да му кажат от къде може да си купи съответните двигатели и най-важното - КАК се борави БЕЗОПАСНО с тях. Но във форум, достъпен за всеки, според мен не бива, да не кажа, че е и крайно обществено ОПАСНО да се обсъждат такива теми. Така всеки що-годе четящ може да се превърне и в потенциален терорист. За последното не се майтапя. Имам издаден държавен документ за пиротехник и съм пределно наясно какво може и какво - не. Между другото .... може да бъде както ракетно гориво, така и опасно взривно вещество при определени условия. Мисля, че тази тема трябва да се заключи или поне някои части от мнения да бъдат изтрити, като например за ....
lov - майстор
Има си официален форум на ракетомоделистите както и по пиротехника. Не ми се рови да ги диря сега но от любопитство съм хвърлял по едно око. Там освен че има доста рецепти за ракетни горива но и доста е наблегнато на безопастноста със съвети какво може и какво не. Та младежа да се преориентира на там и да почете повечко преди да прави нови глупости.

Тема "Въпрос за пиротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: