• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
estorm - специалист
С'я какво излиза, че това нещо съм го ползвал наопаки ли :-D Мислех, че тия шипчета са за цокъла на лампа а то било за входно променливо напрежение. Баси поне да бяха си писали в описанието на продукта едни АС и DC съответно. Не се очаква да ги купуват все разбирачи. Хидразине 4х3вата ще рече , че на всеки диод ще имам драйвър. Не е заводска иначе що ще се образовам с това :) И благодарности за помоща точно навреме, че щях да ги опукам всичките :lol:
hidrazin - майстор
Ти какво, да не си подавал захранване на червения и белия пък диода да си го свързвал на шипчетата? :shock: Шипчетата са за да може като си сглобиш ламбата направо да забодеш платката в цокъла на старата луничка.

Към fox_vt - при теб това с 5-те крака е ZXLD1360ET5TA. Драйвер 1А.
Изображение
:partyman:
fox_vt - майстор
estorm :lol: ама ти сериозно ли :-D драйвъра не случайно се казва за цокъл MR16 за това че ще го забодеш на такъв цокъл.
edemy2001 - специалист
estorm написа:
.....
Моля колегата пуснал тази снимка на първа страница в темата да разкаже за това захранване
...
Това е стабилизатор на ток - дето му викат "драйвер". Но се оказа, че не е много подходяща схемата. Изпълнена е с LM317. Изисква поне толкова голям радиатор, колкото и на светодиода. Т.е. има МНОГО ГОЛЕМИ загуби в нея. Сега за десет ватовите светодиоди използвам директно това http://shopping.windsolarhydroenergy.eu ... d-27-.html захранване. Дава около 0.98 - 1.00 А ток и няма нужда от драйвер. Освен това не загрява!
estorm - специалист
На стабилизирани 12 волта 2 ампера може ли да се вържат успоредно 2 бр. лед с консумация по 950мА / 9-12в. са/ без да ги повреди при продължително светене ?
hidrazin - майстор
Не. Не знам колко пъти се пише че да светят максимално добре си трябват драйвери. Голяма част от тях позволяват последователно свързване на светодиоди. Иначе пак може да ги свържеш заедно към този стабилизиран изправител но на всеки ще трябва да се сложи по един резистор.
edemy2001 - специалист
estorm написа:
На стабилизирани 12 волта 2 ампера може ли да се вържат успоредно 2 бр. лед с консумация по 950мА / 9-12в. са/ без да ги повреди при продължително светене ?
Не може, защото на светодиодите дори от една партида параметрите не са абсолютно еднакви и през единия от двата ще тече много по-голям ток отколкото през другия. Съответно бързо ще изгори, след което ще последва същото и с другия. Слагат се както каза hidrazin съпротивления последователно на всеки от светодиодите, но те трябва да са нискоомни и мощни - излишна загуба на енергия в тях и допълнително отделяне на топлина. По - добре всеки с отделно захранване, като това, което посочих по-горе или всеки със собствен драйвер към въпросното 2 амперово захранване за което говориш. Специализираните драйвери за светодиоди работят в импулсен режим и имат над 90 % КПД и при този ток не загряват.
estorm - специалист
Edemy точно драйверите ме бъркат със все още високата си цена у нас. Защото не ми трябват 1_2 а десетки. Засега само експериментирам да видя какво охлаждане им трябва и как осветяват. А от чужбина идват бавно плюс това още не съм изяснил какви да бъдат. За осветление в момента ползвам спирални 15ватови Витоне Дотук виждам че еквивалента на една такава са две 10 ватови лед и то насочени към тавана за омекотяване на светлината. Четири три ватови не могат да я заместят Студено бялата лед светлина е натрапчива и трябва хубаво млечно стъкло за да не дразни. Аз лично не харесвам луни на тавана. Предпочитам да е осветен а не в сянка. За това ще търся решения ледовете да са насочени към него.
hidrazin - майстор
estorm написа:
....Студено бялата лед светлина е натрапчива и трябва хубаво млечно стъкло за да не дразни. Аз лично не харесвам луни на тавана. Предпочитам да е осветен а не в сянка. За това ще търся решения ледовете да са насочени към него.
Е, тук правилно си се ориентирал. най-тъпото осветление е с лунички както и с други осветителни тела оставящи тавана в сянка. По принцип си трябва комбинирано осветление - с пряка и отразена светлина.
Пък за това че от чужбина идвали бавно - ами ти още не си си изяснил какво точно ти трябва. Ти какво, искаш десетки ламби без пари? Няма да стане.
estorm - специалист
ЛамБи ?? Това пък какво е ? И драйвърите са без пари да- сравнено с цените у нас :lol:
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: