От мобилни телефони до цифрови камери
vasiv - напреднал
Здравейте колеги ,става дума за промяна на управлението на вентил за климатик-сега се управлява с реле което сменя поляритета,бобината на релето е 12VDC като + е постоянен а "-" идва от процесора и поддържа релето вкл. 10сек.през които се сменя поляритета и клапана превключва.Тъй като клапана е DC и е проблемен ,целта е да се замени с променливотоков управляван от реле в режим вкл.или изкл. без ограничение на време като се използва сигнала от процесора или комутацията на друго реле 12v /заменяйки това което сменя поляритета/но и то ще работи само 10сек.Особеното е че в момента релето за смяна на поляритета в нормално положение т.е. изкл./без минус от процесора/ държи клапана в режим "отопление/а когато получи минус т.е. вкл.10сек.обръща клапана в режим "охлаждане" а при променливотоковите е обратно при изключен клапан е в режим охлаждане ,а при включен -отопление .Дано сте ме разбрали че ми бръмна главата от тоя гад....
Andri01 - майстор
Изчетох го до края и...на мен ми бръмна главата :). Можеш ли да драснеш схемичка / даже на ръка/,за яснота де .
MamaMy - майстор
Според мен и това което разбрах ти трябва превключващо реле с две стабилни положения. При +- се включва в едното положение и дори да отпадне напрежението остава така. При смяна на поляритета на -+ отива в другото положени и пак задържа там. Съответно неговите контакти ще управляват променливотоков вентил.
Досега това упражнение го е правел самия вентил. Така ли е?

Ако е така, това означава, че в един от двата режима отопление или охлаждане, този вентил ще работи постоянно под напрежение. Мисля, че не е добра идея. Тая намотка няма да изкара много дълго да работи 24/7. Освен ако не се избере този режим да е охлаждането за да се охлажда самия вентил? :?
hidrazin - майстор
Аз пък не можах да го дочета до края.
:partyman:
vasiv - напреднал
Браво колега ,mama my абсолютно точно си схванал идеята ,само забележката ти в края е без основание тъй като над 90% от климатиците работят с такъв режим на четирипътния клапан т.е. на охлаждане с изключен клапан а на отопление с включен.Всъщност електромагнитния клапан само отваря едни капилярки които избутват с налягане тефлонова ампулка .Върти ми се из главата нещо като тригер с реле ,или електранно реле на което да подам директно сигнал минус от процесора или 12 -те волта които отиват на бобината на сегашното реле за смяна на поляритета....Ще помисля още а и ви моля да помагате ,че нали отстрани по -ясно се вижда....
vasiv - напреднал
Здравейте колеги,утре ще драсна схемичка а и ще пъхна и по една снимка на въпросните клапани.....
pipilica - майстор
Трябва ти поляризовано реле.
vasiv - напреднал
Прикачен файл:
Picture 1841.jpg
Колеги ето горе долу целта на занятието ,снимка на платката /двустранна/с DC вентила и AC който искам да управлявам /този с месинговата пура/

Прикачен файл

Picture 1861.jpg
vasiv - напреднал
Ето и това което успях да извадя като елементи след процесора ,от колектора на Т2 излиза "-" който едновременно командва малко реленце подаващо захранване към изпр.мост и релето за смяна на поляритета-10сек
Прикачен файл:
Picture 1864.jpg
vasiv - напреднал
Малка грешка със снимките

Прикачен файл

Picture 1865.jpg

Тема "помогнете със схемичка за вкл.и изкл.на магнетвентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: