Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalifer - помощник
Здравейте предварително се извинявам ако има подобна тема,но аз лично не намерих
та, има ли начин да се регулира температурата на загряване на поялника?
hidrazin - майстор
Да. С най-обикновен регулатор за мощност - димер за осветление, регулатор за оборотите от някоя стара прахосмукачка с изгорял мотор, кит от магазина... Може и сам да си го направиш ако се в час с поялника и електрониката.
Все пак на колко волта е поялника и каква мощност е?
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Да. С най-обикновен регулатор за мощност - димер за осветление, регулатор за оборотите от някоя стара прахосмукачка с изгорял мотор, кит от магазина...
Така НЕ регулираш температурата, а регулиращ мощността. Мощността на един електрически нагревател е пряко свързана с отделеното количество топлина по Закона на Джаул-Ленц. Спрямо топлинният баланс на системата определена мощност може да отговаря на определена температура, но този метод е страшно не прецизен, защото няма никаква реална компенсация. Ако поялникът се докосне до голяма повърхност, температурата му просто пада, защото не се регулира тя, а мощността. От друга страна, малки елементи могат да бъдат изпържени. Нагласяването на ръка е много мудно.
За да се регулира по температура е нужен термодатчик, например "термодвойка" и определен метод за регулиране, например ШИМ. Така активно се регулира по температура. Тези схеми за изпълнение са много по-сложни, отколкото делител на напрежение, някой диод, резистор или лампа, закачени последователно.
edesign - специалист
една от най-разпространените станции за запояване 936. Правят я хако, гордак и кой ли още не. Кой е оригиналът не знам но схемата я има в нета навсякъде
http://dalincom.ru/datasheet/HAKKO_936_schematic.pdf
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Така НЕ регулираш температурата, а регулиращ мощността...
Да бе да. Направо съм сигурен че при така зададения въпрос ще търси температура примерно 338 градуса. :-D Естествено че като нямаш датчик за температура ще регулираш само мощността а оттам и грубо температурата.
Докато човека не каже какво точно търси, всичко останало са глупости на квадрат. И кои елементи ще изпържиш? Всяка работа си иска съответния инструмент. Не може с поялника дето калайдисваш спайките да запояваш SMD-та. Още повече с оня специалния тинол. :-D Знаеш ли колко пъти съм ровил за някое SMD по масата, пък то да си стои залепено за човката на поялника от половин час и нищо да му няма?
:partyman:
inspo - майстор
Ето го и моя регулатор. Върши перфектна работа.
Изображение
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Да бе да. Направо съм сигурен че при така зададения въпрос ще търси температура примерно 338 градуса.
За 45-50лв може да се купи поялник с керамичен нагревател и регулиране на температурата с термодвойка. Това обезсмисля всякаквото правене на регулатори, освен ако някой не е ентусиаст. Не всички елементи издържат на прегряване, а припоя, за който говорих в друга тема - нека си остане там. Къде какво си ровил - не е за тази тема.
inspo написа:
Ето го и моя регулатор. Върши перфектна работа.
Само димера, контакта и кабела ти струват към 20лв. Поялника още да речем 10лв. За още 20 си вземаш фабрично изпълнен поялник с термодвойка, ESD защита, галванично разделен от мрежата, с керамичен нагревател и 2години гаранция. Ако ще се прави регулатор, да се прави с термодвойка и подходящата електронна схема за управление. С посочената от теб схема могат да се запояват улуци. Аз обаче като си взех читав поялник с термодвойка направо се родих - няма постоянно нагласяне, няма да ти изстива поялника, да не ти стига температурата или да се мъчиш да разпоиш 1 елемент на по-голяма контактна площадка по 2 часа.
todortv - майстор
За 50 лв. 2 броя.
https://www.google.bg/search?q=zd99+cen ... 80&bih=709
А този работи прилично и е само за 12лв.
Последна промяна от todortv на вт мар 04, 2014 5:02 pm, променено общо 1 път.
inspo - майстор
Всичките части за направата са извадени от забвението в килера. Така че не ми струват нищо.
За домашни изпълнения върши идеална работа както казах по горе. Най-важното за мен е, че колкото и да седи поялника не прегрява, както ми се получаваше преди да си направя регулирането. И не, не запоявам улуци. Преди малко запоих с него пътечката на едно дистанционно, че се беше прекъснала докато го ръчках за да го отворя с една отвертка....
thinkpad - майстор
todortv написа:
За 50 лв. 2 броя ZD99
Това не са поялници с термодвойка, а отново регулатор на мощност. Дори мога да ти дам схемата, какво има вътре в тоя поялник. Точно такъв имах преди да си купя поялника с термодвойка, общо взето - мъка беше.
inspo написа:
Всичките части за направата са извадени от забвението в килера. Така че не ми струват нищо..
Не се сърди, не съм искал да те обидя. Просто регулирането въобще не е прецизно. И с подобни поялници и човки като пирон е мъка да се запоява нещо фино. Аз тоя с термодвойката го ползвам за фина електроника, например компютърни платки. Разпоява много по-бързо и то без да прегрява платката или елементите, отколкото можеш да го направиш с прост регулатор по мощност. А иначе имам и един обикновен, да запоявам с него "улуци" - разни дебели неща без никакви изисквания за прецизност на температурен контрол. Него не го жаля

Тема "регулиране температурата на поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: