Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalifer - помощник
inspo написа:
Ето го и моя регулатор. Върши перфектна работа.
Изображение
при така направения регулатор можеш ли да прецениш поне приблизителната температура?
на мен ми трябват около 170 °С
inspo - майстор
Не съм пробвал, все пак не ми трябва професионално както на повечето писали по темата.
Аз само показвам какво си направих сам. Предполагам с подходящ термометър и проба грешка може би ще я докараш.
А иначе както ти предложиха вземи си един готов, ама на евтините не виждам да има скала или дисплей с градуси...

thinkpad не се сърдя.
thinkpad - майстор
kalifer написа:
на мен ми трябват около 170 °С
Като си толкова непрецизен - един поялник температура около 400-420(450) градуса вдига на пълна мощност. Сложи един диод, да пропуска само единият полупериод и имаш половин мощност. :) Мисля си, че можеш и да ги издокараш около 180-200градуса.
inspo написа:
А иначе както ти предложиха вземи си един готов, ама на евтините не виждам да има скала или дисплей с градуси...
Има, има. Ето един, дето беше 48лв като го гледах в Конрад.
Изображение
kalifer - помощник
Благодаря за отговорите на всички
това с диода как трябва да се нправи? ниямали нещо като кид с потенциометърче само да се свърже?
иначе в крайна сметка може и към готовия продукт да отида не са чак толкова 50 лв пък и имам магази конрад близо до нас
ама ми се иска да пробвам с този който вече имам
hidrazin - майстор
Хубаво е kalifer да сподели защо му е толкова ниска температура и за какво ще го ползва защото предложения от thinkpad конрадски поялник не изпълнява изискванията за 170 градуса. То по принцип малко от евтините поялници поддържат температура под 200 градуса.
Примерно този е от 150 ама пак тези 170 градуса ще са в края на регулирането и няма да е кой знае колко точно.
http://elektronikabg.com/product/151/po ... v-48w.html
thinkpad написа:
...Като си толкова непрецизен - един поялник температура около 400-420(450) градуса вдига на пълна мощност. Сложи един диод, да пропуска само единият полупериод и имаш половин мощност. :) Мисля си, че можеш и да ги издокараш около 180-200градуса...
Нали се сещаш че намаляването мощността наполовина не води до намаляването на температурата наполовина. :-D
thinkpad написа:
... Аз тоя с термодвойката го ползвам за фина електроника, например компютърни платки. ...
За това пък ............ :shock:

:partyman:
MIRO_073 - майстор
inspo написа:
Ето го и моя регулатор. Върши перфектна работа.
Изображение
Много ми хареса. Супер идея с димера :-D
kalifer - помощник
не ми е нужна голяма точност достатъчно е да е в диапазон 150-190 градуса
MIRO_073 - майстор
А уред с термодвойка имаш ли?
shadow__01 - майстор
Голямо дъвкане в тая тема се е получило. Какво толкова има важно и прецизно, че чак термодвойка? На човека му трябва колкото да не прегрява. На мен също, но понеже го ползвам рядко и засега го регулирам ръчно със щепсела. Най-лесно е да се скалъпи един регулатор с тиристор или симистор и да се сложи в малка кутийка последователно на кабела след щепсела.
http://www.kipa-bg.com/product/6441/kit ... t-15a.html
https://www.google.bg/search?safe=off&h ... 1278%3B484
http://hobby.neomontana-bg.com/kit167.htm
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Хубаво е kalifer да сподели защо му е толкова ниска температура и за какво ще го ползва защото предложения от thinkpad конрадски поялник не изпълнява изискванията за 170 градуса.
Абе много добре се сещам, че намаляването на мощността на половина не води до намаляване на температурата на половина и стоя гадая, но за един полупроводников (и)диод - толкова. Колко точно ще се намали не мога да ти кажа. То е малко сложен въпрос. Като иска човека нещо просто и лесно, по-просто и лесно от един подходящ диод не виждам. Ако му върши работа с диода - ОК. Па дано с диода е около желаната от него точка.
Иначе с тези 170градуса никой от масово разпространените припои няма да може да стопи, камо ли да запои нещо.
За термодвойката не знам какво си шокиран - че не мога да ползвам поялна станция с термодвойка ли? А онази на картинката е една примерна. Моята не е много по-горна класа, но смятам че работи отлично за работата, която е необходимо да свърша с нея.
shadow__01 написа:
Голямо дъвкане в тая тема се е получило. Какво толкова има важно и прецизно, че чак термодвойка?
Всичко различно от запояване на улуци и арматура. От когато бях си взел поялник с термодвойка - друг не искам да пипвам.
MIRO_073 написа:
А уред с термодвойка имаш ли?
Ще е необходим, действително, с нещо трябва да се отчете температурата.

Тема "регулиране температурата на поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: