Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalifer - помощник
нямам уред с термо двойка, имам обикновен поялник който загрява до мисля 400 градуса
искам да го намаля под 200 и не по малко от 150
Найденов - специалист
viewtopic.php?f=41&t=29632&hilit=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA
todortv - майстор
thinkpad написа:
.......Аз тоя с термодвойката го ползвам за фина електроника, например компютърни платки. Разпоява много по-бързо и то без да прегрява платката или елементите, отколкото можеш да го направиш с прост регулатор по мощност. А иначе имам и един обикновен, да запоявам с него "улуци" - разни дебели неща без никакви изисквания за прецизност на температурен контрол. Него не го жаля
Не съм срещал мненията ти в теми по "фина електроника". Каква е термодвойката?
За "улуците" съм съгласен. :-D

Относно питащия, пробвай когато искаш да намалиш, дали диод последователно няма да свърши работа.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
... Като иска човека нещо просто и лесно, по-просто и лесно от един подходящ диод не виждам. Ако му върши работа с диода - ОК. Па дано с диода е около желаната от него точка.
...За термодвойката не знам какво си шокиран - че не мога да ползвам поялна станция с термодвойка ли? ...
За първата част - пак ми прочети първия пост. Сега кое ще е по-добре, с диод или с някакъв регулатор от изброените? :-D С тях поне ще го регулира от нула почти до максимум.
За втората част - не съм шокиран че можеш да работиш с някакъв поялник. Просто ми беше интересно за какво го използваш по компютърните платки? :? Защото за да сменяш едни кондензатори хич и не ти трябва поялник с регулатор.
Пък и аз нещо не те срещам в темите с "фина" електроника също като todortv. Та затова де. Ако искаш го считай за риторичен въпрос. :)
:partyman:
P.S. Питащия kalifer да си вземе един кит регулатор на мощност от Елимекс примерно за няколко лева и да си регулира колкото си иска. Ако не може да избере - да пита.
Колегата Найденов също даде добра насока.
thinkpad - майстор
todortv написа:
Не съм срещал мненията ти в теми по "фина електроника". Каква е термодвойката?
Термодвойката в поялната станция ли? Каква точно - не знам. Точността на цялата схема е от порядъка на +/-2°C.
hidrazin написа:
Сега кое ще е по-добре, с диод или с някакъв регулатор от изброените?
Ами за толкова проста схема - с 1 диод, толкова си и може. Иначе може да хване каквото и да е нещо, с което да регулира напрежението. Тия схеми със симисторен/тиристорен регулатор много сложни може да се видят на някого. За това - ако му хареса как работи с диода - добре.
hidrazin написа:
Пък и аз нещо не те срещам в темите с "фина" електроника също като todortv.
Конспирация.
hidrazin написа:
P.S. Питащия kalifer да си вземе един кит регулатор на мощност от Елимекс примерно за няколко лева и да си регулира колкото си иска. Ако не може да избере - да пита.
Може, ама ако няма да пои улуци или да пробива дупки с поялника, лично аз му препоръчвам да вземе някой с термодвойка и активно регулиране на температурата. Преди бях се навивал да правя такъв, но събирането на комплект елементи, програмиране на микроконтролер или замисъл на подходяща схема, да търсиш трансформатор, понеже обикновена дръжка на 230V не е галванично разделена от мрежата - ами много усилия и най-вече търсене иска. След като китайците ми го правят за 50лв - какво се занимавам?
kalifer написа:
нямам уред с термо двойка, имам обикновен поялник който загрява до мисля 400 градуса искам да го намаля под 200 и не по малко от 150
Сигурно колегата имаше предвид мултиметър с термодвойка или уред, подходящ за измерване на температури до 500градуса. За да можеш да я нагласиш тая температура от 170-180градуса опитно ще трябва да установиш нещата. Без да има с какво да измериш - как ще разбереш дали е 170 градуса или 270 градуса? Въобще - за какво ти е точно 170градуса?
п.п Ако някой му е интересно - ето тук има една схема на ZD 98, начертана от някого ЦЪК
kalifer - помощник
Колегата Найденов също даде добра насока.[/quote]

колега дай един жокер какво точно йи трябва от сайта че голям асортимент имат и не можах да се ориентирам
shadow__01 - майстор
kalifer написа:
колега дай един жокер какво точно йи трябва от сайта че голям асортимент имат и не можах да се ориентирам
Не съм hidrazin, но ще опитам, да улесня търсенето ти http://elimex.bg/search.html?phrase=%D1 ... 1%81%D1%82
Това ако ще купуваш от Елимекс. За един поялник най-спокойно с 15-Амперовия ще стане работата дори без радиатор.
sstefanov - майстор
За 3 лв повече ще си купиш от Конрад цял поялник с регулиране на температурата ( с термодатчик!).
kalifer - помощник
sstefanov написа:
За почти тези пари ще си купиш от Конрад цял поялник с регулиране на температурата ( с термодатчик!).
Ще погледна утре и там как стоят нещата

Тема "регулиране температурата на поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: