Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
kalifer написа:
колега дай един жокер какво точно йи трябва от сайта че голям асортимент имат и не можах да се ориентирам
Уф. Те колегите вече ти дадоха. Все пак за 15-20 лева може да си вземеш поялник с регулатор. Дали ще е с термодатчик както казва sstefanov не знам. Според мен едва ли ще има и термодатчик ама знам ли брата китаец какво е сътворил? Не съм трошил точно такъв евтиднжос. Поне ще има регулиране. Провери все пак.
Ти така и не каза какво точно ще правиш с толкова ниска температура за да получиш правилен отговор? На 170 градуса нищо не можеш разпои или запои освен ако не е някой от специалните припои - Вуда, Розе.
:partyman:
sstefanov - майстор
Имам 3 такива поне от 5 години и работят без грешка! С термодатчик са (термодвойкиа), разглобявал съм ги. Единият даже е с прозрачна дръжка и там всичко се вижда.
За тези пари поялникът върши чудесна работа! Препоръчвам го на всички начинаещи и по-напреднали в електрониката.
Едно време бяха по 8.50 лв в Конрад, но напоследък цената им се вдигна на 12 и нещо. Виждал съм да ги продават и в магазини за левче и на Илиянци.
shadow__01 - майстор
kalifer написа:
....за това ли става въпрос
Принципно да, но като гледам тази цена е доста нереална. Частите по тази платчица са не повече от 4 лева. Какви 10 лева искат тези... ужас.
+1 глас за поялника с регулатор от Конрад. Виждал съм го на живо. Не съм работил с него, но за парите си ще е добър.
http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=7300 май беше този.
MamaMy - майстор
Преди година и нещо си купих служебен поялник с регулатор от Конрад. С един английски адаптер та се наложи и преходник да купувам. Това както и да е. Поялника беше с термодвойка, но не ми харесаха нито човката (с покритие), нито регулацията. По тази причина не го ползвах много. Колегата го хареса и го ползваше, но основно със запояване се занимавам аз. С други думи не е много употребяван. Е, позабравян е някой и друг ден да работи, но нощите никога. Тока се спира вечер задължително. Преди няколко месеца даде фира. Разглобих го и се оказа нагревател. Той е капсулован заедно с термодвойката във върха отпред. Отидох в Конрад, но понеже е купен на фирма, гаранцията е една година и е изтекла. Отделно нямаха нагреватели за него. Извадиха някакви за станции които са с термодвойка. Взех един за 4,50 за проба. Ефекта беше пушек от адаптера. Резултата е 2х1 китайски поялник срещу мен. Да си бях купил направо друг.
Един 60 ватов Проскит ме изкара 3 години. Купих нагревател за 1,50 и пак работи. С истинска медна човка от кабел. Запоява перфектно и почти няма нужда от регулиране. Съвсем леко прегрява ако не го ползваш много дълго време и седи включен. Колегата обаче иска регулатор. Купи станцията от Лидъл. За мен е боклук независимо какво пишат колегите по темата.
Най-добрият ми поялник до сега е бил руски 40 ватов без регулатор. Изкара 8 години и е седял денонощно включен. Не е прегрял нито веднъж, но за сметка на това правеше перфектни спойки.
cvetanmu - специалист
Това е и схемата на конрадския поялник.
Правих я и си работи чудесно.

Прикачен файл

tempcontrol-soldering-ckt1.jpg
tempcontrol-soldering-ckt1.jpg (64.96 KиБ) Видяна 2372 пъти
kalifer - помощник
за да разбуля мистерията поялника не ми трябва за запояване,нахам му човката отпред и го използвам за аромотерапиа с билки само сега ми идва силен и билките прегарят което не е добре 4етох параметрите на заводски такива и разбрах че оптималнатъа температура е между 150 и 180-90 и така
hidrazin - майстор
sstefanov написа:
... С термодатчик са (термодвойкиа), разглобявал съм ги. Единият даже е с прозрачна дръжка и там всичко се вижда...
Вероятно е така щом ти го казваш. Не съм работил с такъв. По линка на shadow__01 много са ги вдигнали. :? Ей тика гледам по частна обява са по 12 лева:
Поялник с терморегулатор
От няколко години редовно ползвам някакъв куча и незапомнена марка - май повече от 5 години. :shock: Чак сега се замислих. Удобното му е че има предпазител дето се навива на човката и още като го изключиш може да си го прибереш в найлонова торбичка без да я стопи. :-D Сменил съм му кабела - накъса се целия - и в двата края. Сложих му преди години друг по-дълъг кабел и за сега още си бачка перфектно.
Иначе за настолна работа си имам една дърта станция с регулиране от 0-450 градуса ама рядко я ползвам. Оня неизвестния ми е по-удобен. Поялници - дал Господ. Като ровя из запасите все излиза по някой я руски, я немски ама като съм свикнал с тоя?
:partyman:
8180 - майстор
Не искам до се правя на "умен", но темата набъбва, като все още всеки дискутира каквото му е на ума, изпускайки някои (основно 2) подробности.
Да опитам. Според мен не е лошо при избора да се отчетат (без да се задълбочавам в терминологията):

1. (С) Поялници без регулиране. Шнур, дръжка, нагревател, човка.
2. Поялници С регулиране. Тук въпросът е регулиране на КАКВО И КАК?:
2.1. С регулиране на "мощността" - упоменаваните в темата димери, от прахосмукачки, китове и т.н. Въпросните дори и мощността регулират "условно" - доколкото захранването е постоянно. Натоварването на човката, околната температура и т.н. остават на проба/грешка. Теоретично са БЕЗ обратна връзка по температура. На този принцип работят обикновените котлони на печките.
2.2. С регулиране (стабилизация) на температурата. За целта е необходим някакъв ТЕРМОДАТЧИК, следящ действителното състояние на човката в променяща се среда - ОБРАТНА ВРЪЗКА, което Стефанов няколко пъти споменава.

Тук по евтините модели са без обозначение за абсолютната температура - само някакви степени, които веднъж установени компенсират основните изменения в средата. На подобен принцип са бойлери, духалки, конвектори и др.

По-скъпите варианти са с възможност за задаване на действителната температура. Вариантите са доста. Аз например имам един стар Велер, за който се закупуват (сравнително скъпи) отделни човки според температурата (вграден елемент на Хол) и дебелина, според предназначението. Нататък схемата е супер елементарна.
thinkpad - майстор
MamaMy написа:
С истинска медна човка от кабел..
Която така хубаво засяда в тръбичката на нагревателя, че последният път една пилена човка, на която медта й беше гола в същата тръбичка не можах да я избия дори и с чук. Нагревателят целият трябваше да се сменя, а човката по никакъв начин не можеше да се извади цяла.
sstefanov написа:
За тези пари поялникът върши чудесна работа! Препоръчвам го на всички начинаещи и по-напреднали в електрониката.
Аха. И е галванично разделен? Я го включи в незанулен/незаземен контакт и го докосни с фазоуказател, дали няма да светне като коледна елха. А дали при лошо зануляване не можеш направо да унищожиш това, което правиш?
kalifer написа:
...нахам му човката отпред и го използвам за аромотерапиа с билки
Основният топлообмен в поялника се извършва между електрическият нагревател и човката. Не е правилно поялника да се използва без човка и въобще не виждам какво точно търси в ароматерапия. Но да, хващаш някакъв регулатор, като така и така ще ги прахосваш тия поялници, един термометър подходящ или мултимер с термодвойка и нагласяш регулатора така, че да имаш желаната температура. За мен е кощунство хубав поялник да бъде използван за... ароматерапия? :?
gogo7777 - майстор
Айдеееее и тука са появи проблема с офазения връх на поялника...... :-D , човека иска само да намали температурата, за да не изгарят билките. Вероятно поялника вече е наличен и друг не му трябва. С димер е най-удачно според мене, така може да си докара каквато си иска температура.

Тема "регулиране температурата на поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: