Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Minkov написа:
...сега нямаше да те питам.
Струва ми се, че очакваш да видиш някакъв конкретен отговор за да си сигурен, че това което мислиш е правилно. В другия форум си споменал, че проводника е изолиран с PVC(тук не). Тук пише само допрян.
Вероятно искаш директен отговор. Получи го по-горе:
Няма да се стопи при пробив. Просто трябва да има добра защита(предпазител, автомат, термична защита или каквото е там) и да не пипат хора.
Minkov - специалист
Понеже темата се разводни искам да поясня: Въпросът е какво би станало при ситуацията, описана в първия ми пост.
Практически съвети за реализиране не са нужни, тъй като целта ни не е да изпаряваме водата от локвата. Концентирайте се върху това, дали при обилно обмокраяне протичащият между проводника и земята ток ще нанесе косвени поражения по PVC тръбата? Или, ако задам въпроса по друг начин - материалът, от който е направена тръбата, ще запази ли изолационните си качества, след такава ситуация?
Minkov - специалист
shadow__01 написа:
... В другия форум си споменал, че проводника е изолиран с PVC(тук не). Тук пише само допрян.
"Споменал" съм това: ".... около тръбата навиваме 1-2 навивки с меден, неизолиран проводник..."

За PVC върху този неизолиран проводник не "споменавам" нищо.
hidrazin - майстор
Minkov написа:
... Ти като си ги чел, можеш ли да ми отговориш на въпроса или не? Щото аз, ако съм ги чел, сега нямаше да те питам.
Ми член 6-ти. Да си ги чел. Никога не е късно да научиш нещо ново.
И все пак дай да видим за какво реално става дума. Ако е за бас, спор, дипломна работа - налягайте учебниците!
Относно последния ти пост - едва ли някой ще ти даде точен отговор. Задача с много неизвестени - минерализация на водата, материал на тръбата, вид на захранващия източник, материал на жицата, защити във веригата, проводимост на почвата, в коя геометрична посока тръбата да запази изолационните си качества... Ей такива "дребни" подробности. :lol:
gogo7777 написа:
Ще грееш водата от сондата ли.....или ще трепете къртици... :-D
Не. Ще вадят чернобилски червеи за риба.
:partyman:
P.S Пък и 1,7kV къде го има? Доволно ниско напрежение. У нас предстои премахването на далекопроводите на 220kV. Тези на 110 ще бъдат продадени на ЕРП-тата и на частни фирми. Към ЕСО ще останат тези на 440kV. А познатия НЕК ще остане само като регулатор за част от ВЕИ-тата. :?
Minkov - специалист
shadow__01 написа:
Струва ми се, че очакваш да видиш някакъв конкретен отговор за да си сигурен, че това което мислиш е правилно. ...

Да, правилно ти се струва.
Все пак говорим за 1.7 kV, а с такива напрежения шега не бива, трябва да съм подготвен.
Признавам, че за първи път ми се налага да обмислям проект за работа с толкова високо напрежение, но мисля, че след като това е ежедневие за хиляди, значи не е грях.
Съгласен ли си?
hidrazin - майстор
Minkov написа:
...Признавам, че за първи път ми се налага да обмислям проект за работа с толкова високо напрежение, ...
Искаш да кажеш с токова ниско? Сега ние с реално високите напрежения да мрем ли? :lol:
:partyman:
P.S. Между другото темата ти в другия форум току що отлетя за кошчето. :?
gogo7777 - майстор
P.S. Между другото темата ти в другия форум току що отлетя за кошчето.
Там такива киловолти, ако не са за /от/ ТХО, всичко отива на боклука.

Вдигай шалтера, нищо и няма на тръбата. Опасенията ти трябва да са насочени около бобината без сърцевина и от военните..........да не ви пеленговат по погрешка :-D
miroton - майстор
gogo7777 написа:
Ще грееш водата от сондата ли.....или ще трепете къртици... :-D
Ще ходи за риба и ще вади червеи от земята.
ben84 - специалист
Minkov написа:
Понеже темата се разводни искам да поясня: Въпросът е какво би станало при ситуацията, описана в първия ми пост.
Практически съвети за реализиране не са нужни, тъй като целта ни не е да изпаряваме водата от локвата. Концентирайте се върху това, дали при обилно обмокраяне протичащият между проводника и земята ток ще нанесе косвени поражения по PVC тръбата? Или, ако задам въпроса по друг начин - материалът, от който е направена тръбата, ще запази ли изолационните си качества, след такава ситуация?
"меден проводник" с напрежение 1.7KV допрян до тръбата? Да смятаме ли, че проводника е без изолация?
Дъждът е дестилирана вода на теория и неби трябвало да има проблем. Но в днешни дни дъждове всякакви :roll:
Дори и порцеланова тръба да е, то е възможно да се образува "пътечка" и натам резултатът е все по-отрицателен.
Мисля, че си има правила за работа като твоята и всичко в страни от това би се счело за погрешно.
Никой сериозен човек не би успокоил съвестта ви казвайки: "няма проблем да положиш НЯКАКЪВ меден проводник с напрежение от над 1KV върху ПВЦ тръба на 20 санта от земята."
fox_vt - майстор
ben84 всъщност нещата са може би по така.След като автора пита дали ще има взрив то ситуацията би била с един такъв сценарий-- има си човека тръбопровод по който тече-пропан бутан,бензин,нафта и др подобни.Обаче трябва да прекара ток от точка А до точка Б и решава да използва тръбата за опора.Питането е дали ще има пробив през тръбата навътре който да възпламени горивото и да се получи взрив.Това е реален сценарий предвид данните които са дадени досега.

Тема "Изолатор за 1.7 kV, може ли така?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: