Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Найко,драсни една схемичка ,ако не те затруднява,да се види по-добре какво си сътворил :roll:
Найко - напреднал
Първо дa се извиня зa прaвописните и стилистични грешки , при първa възможност ще ги корегирaм . Към Филмa - според мен всичко около котелa е свързaно кaкто трябвa , отвaрянето нa термовентилa се усети мaлко след 63-64 °с едно изклокочвaне в буферa , явно дръпнa водa от тaм . Днес ще източвaм системaтa и рaзбирa се ще почистя филтрите . Явно , кaкто кaзвa Aнтон омесвaт се потоците , нещо стaвa , без дa знaм дaли е ефект или дефект . Товa ми стaнa ясно кaто отсякох двaтa горни изводa нa буферa , по този нaчин игрaе роля нa 320 - литровa врaщaщa тръбa. С отворени крaнове и изключенa рaдиaторнa помпa буферa се зaреждa , с включенa стaвa кьополу . До минaлaтa годинa не прaвех рaзликa между 3/4 и 1/2 тръбa , но ми минa през умa , че проблемa е в подaвaнето нa студенaтa водa преди буферa. Ще я преместя преди термовентил и един от двaтa горни крaнa ще бъде постоянно зaтворен. Продължaвaм дa си мисля зa клaпи , с чиято помощ дa зaреждaм с еднaтa , a рaзреждaм с другaтa и двaтa крaнa дa сa отворени :? :? :? Схемa ще дрaснa , aмa. ... когa ли ще имaм време ...? Ще снимaм :partyman:
filmatoplo - майстор
По принцип не би трябвало да има проблеми , защото повечето буфери са 4 тръбни , с 2 извода долу и 2 извода горе -разположени един срещу друг , както е направил Нейко долу .Според мен има въздушна възглавница някъде в горната част на буфера , или по горните тръби , аз там обезвъздушител не виждам :wink: .С една забележка , по принцип ако свързваш буфера горе с 2 извода , не трябва да има друг байпас , както ти си направил с полипропиленовата тръба .Инсталацията си е твоя реши си как да я преправиш , на полипропиленовия байпас може да се постави кран , след като се затвори крана -при зареждане на буфера -горещата вода ще постъпва в най горния край на буфера и ще излиза от долния край в посока към термовентила , ако се включи радиаторната помпа тя ще черпи вода от другия горен извод а ще връща в долния извод на буфера в посока от връщащата вода -до тук грешка няма .Да се прегледа пак хубаво хидравликата и пълненето и обезвъздушаването на инсталацията и буфера , най горе остави едно мини сферично кранче с мека връзка да извадиш от там въздуха докато потече поне 10 литра вода от там , после на кранчето сложи обезвъздушител :wink: .http://www.youtube.com/watch?v=qTm2Y6h-aH8, http://www.termopompa.com/index.php?p=1 ... ojectId=16
Найко - напреднал
Трудно ми е чертая схеми , затова маркирам върху стари снимки .

Прикачен файл

2.JPG сега срязах тук и ще преместя студената вода преди термостатичния вентил

Прикачен файл

1.JPG 1 - подаваща към бойлера , 2 -връщаща от бойлера , 3 -обезвъздушител на буфера , 4 -тук пропусна да сложа обезвъздушител ,5 -гилза за сензора на радиаторната помпа , 6 -този кран толкова ли трябва да е отворен ? , 7 -буфер , да си бях купил фабричен и извикал специалист да монтира всичко , 8 -към разширителният съд , 9 - смесителен вентил , тук все още без термоглава и 10 -термостатичен вентил
MamaMy - майстор
Не знам с коя програма "маркираш" върху снимките колега, но ако е с Paint на Уиндоса, тя си има прекрасни шрифтове :wink:
minca - специалист
Mисля,че най напред трябва да сложиш обезвъздушителя на тръба 4 ,пък тогава ще му мислиш
filmatoplo - майстор
До числото 5 сложи една тетка нагоре с обезвъздушаване .
AntonBM - специалист
За да тръгне, както той си иска, трябва да направи следното:
На 1 слага ВК (възвратна клапа), която позволява само теглене от буфера.
На 2 ВК за пълнене на буфера.
На 3 ВК за теглене от буфера
На 4 ВК за подаване в буфера
Пуска допълнителна байпасна линия, която свързва 3 и 4.
Слага АО (автоматичен обезвъздушител) на горната тръба към котела.
Инсталацията ще работи така.
При горещ котел – водата пристига по горната тръба директно до тройника преди 3-пътния вентил на радиаторите. Част от топлоносителя ще се насочи към помпата, а друга ще влезе в буфера през 2. През 1 няма да влиза и излиза нищо. Ползвам измислени дебити, за да онагледя това. От котела идват 800 литра в час, към радиаторите отиват 600, а към буфера 200 литра. Помпата на инсталацията да кажем, че работи с дебит 900 литра. От тях 600 пристигат топли от котела, 300 си взема от тройника преди 3 на буфера, като те идват охладени от радиаторите. В този тройник пристигат всичките 900 литра от помпата на радиатора, като 300 се връщат пак към нея а останалите 600 тръгват към буфера, но помпата на котела засмуква 800 лира, които понеже не може да ги вземе от 4 (спира се от ВК), тя взема 600 от тройника и още 200 литра от 3 на буфера, като ВК-то му позволява да си вземе липсващите 200 литра. На практика буфера се пълни от щуцени 2-3.
Описаните по-горе дебити са измислени. Те се променят, но принципа на работа се запазва.
При студен котел, той не пропуска гореща вода към инсталацията и буфера. Помпата му върти вътрешен кръг в него, докато той съвсем изстине. Радиаторите продължават да отопляват чрез буфера, като се тегли вече само от 1, а се връща в 4.
Не съм любител на големия брой ВК. Оригиналната схема е само с 2 места за пълнене и изпразване. С 4 пак става, но изисква тези ВК.
Найко, аз лично бих сложил горните ВК, но отдолу бих махнал един от 2-та щуцена и нямаше да слагам ВК на 3 или 4. Когато е само един щуцен отдолу той работи в двете посоки. Печалбата от няколко сантиметра от долна страна на буфера не е много голяма, за да си играя с още клапи, но ако ти се занимава изпълни схемата от тази картинка и ще работи точно както искаш ти. Всички кранове се държат отворени, водата сама се насочва на където трябва в зависимост от режима "пълнене" и "изпразване" на буфера. Отоплителната инталация е с приоритет пред буфера.

Прикачен файл

bufer.JPG
bufer.JPG (56.86 KиБ) Видяна 2189 пъти
filmatoplo - майстор
Ще дойда там и ще изям инсталацията :) , с клапаните хептен ще се обърка :wink: , без нищо трябва да работи , имало е въздух или запушване .
idunno - специалист
Колега виж схемите тук-http://www.houseneeds.com/upload/pdf/bi ... ochure.pdf
Те са за по - големи инсталации, но основният принцип е еднакъв.Подреди малко тръбите, да изглежда добре котелното, сложи изолация и ако не те затруднява смени тръбите от котела до буфера с метални или медни.На снимките не обърнах внимание, но ако нямаш предпазна арматура- сложи си, за твое добро.
И следващия път като правиш котелно чети и книги, а не форуми.

Тема "Сглобих котелното - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: