От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Тодоре, той тоя модел в студената страна на импулсното има само едно напрежение от 103 волта. Като не бачка гаси всичко.
Захранването за standby де прави от обикновено трафче с един триизводен стабилизатор. Всичките останали напрежения от ТХО-то.
Към van4ov - каъо за начало си провери транзистора на ТХО-то за пробив.
van4ov написа:
Колеги, телевизорът е на 15 години и реално струва максимум 40лв.
Това въобще не означава че ремонта му е безплатен или трябва да е на по-ниска стойност от така определената от теб цена. Нови телевизори се продават под път и над път.
:partyman:
MamaMy, донякъде си прав, донякъде не. Винаги съм готов да помогна в нета независимо дали са цинцарки или действително нямат пари. Стига обаче това да е възможно. Демек да имат някакви познания. В 99% от случаите те нямат никакви.
И друго. Хората дето наистина нямат пари рядко пишат в нета и обикновено отиват в сервиз и си плащат. Същото се отнася за възрастните хора - почти никога не се пазарят и са изрядни при плащане.
Та общо взето си прав. Миналата година слагах да двама комшии на село "цифровизация" и на едните им оправях TV-то напълно в стил майка Тереза. Тях обаче ги познавам. Знам че едва свързват двата края и са зарязани или си нямат кой да им помогне от родата.
Към цънцарките съм безкомпромисен. Нищо не им спестявам.
alsted - майстор
Няма ли да се намери някой с права да оправи заглавието на този форум на: "Не си прави нищо сам!" До кога трябва да се обяснява от старите песове на форума, че това не е форум за взаимопмощ и съвети? Поне да се закове един хубав надпис: "Търси си сервиз/майстор!" - най-обобщаващия съвет типичен за този форум! До кога ще се толерират питащи,които НЕ са си показали всички допломи, документи за трудов стаж и препоръки за задаване на конкретен въпрос? Не се ли разбра, че питащите тук се възприемат по презупция за профани?
hidrazin - майстор
Ами за да си изпълниш написаното в подписа - заповядай! Оставям те да му дадеш ценни насоки и да му оправиш телевизора.
Тя темата силно придобива вида на твоята за ЖП-ейските фенерчета. И неговата тема отлетя там, където замина и твоята:
Ремонт на TV Orion 14J
Тук човека поне получи някои насоки за разлика от там. Пък то и на тебе беше трудно да ти се обясни че на реле регулаторите не им се сменят онези чаркове. :-D Иначе в къщи имам компресор, маслена помпа, шмиргел и няколко червени лазерчета. Дали ще мога да започна и да балансирам турбо компресори и турбини за реактивни двигатели?
:partyman:
shadow__01 - майстор
alsted написа:
....да оправи заглавието на този форум на: "Не си прави нищо сам!".... че това не е форум за взаимопмощ и съвети?.....един хубав надпис: "Търси си сервиз/майстор!"
Брей, от къде такава злоба. Да не са те наказвали или баннвали с предишен профил?
Не мислиш ли, че е малко опасно да се дават съвети ма хора, които видно не разбират(поне малко) от това с което са се захванали. Пиша по принцип. Няма нищо общо с темата на автора за телевизора.
Ако беше форум за зидария и да обърка нещо майната му ще го повтори и ще стане, но тук се обсъждат опасни напрежения и е възможно някой да пострада от грешен съвет или правилен, но разбран погрешно поради липса на знания.
Иначе се помага на всички(или поне се опитва). Много потребители са си направили много самоделни неща с помощ и схеми дадени от форума
Във форума за електроника(индекса) направо теглят една майна като видят нова тема и в коша.
MamaMy - майстор
alsted написа:
Няма ли да се намери някой с права да оправи заглавието на този форум на: "Не си прави нищо сам!" До кога трябва да се обяснява от старите песове на форума, че това не е форум за взаимопмощ и съвети? Поне да се закове един хубав надпис: "Търси си сервиз/майстор!" - най-обобщаващия съвет типичен за този форум! До кога ще се толерират питащи,които НЕ са си показали всички допломи, документи за трудов стаж и препоръки за задаване на конкретен въпрос? Не се ли разбра, че питащите тук се възприемат по презупция за профани?
Ако този който пита е сглобил като хоби поне едно работещо устройство, било то и зумер против комари и може да назове с правилните им имена и стойности 10 електронни компонента, аз съм готов да му се извиня 100 пъти и да напиша още толкова, че съм магаре.

Още със заглавието на темата си личи, че е много далеко от тази техника. Повечето такива като него оценяват твоя труд със собствените си елементарни преценки ограничени от собствените им знания и умения. Не оценяват вложените знания и нужните за придобиването им образование и опит за диагностика. Най-често техните изказвания са от типа: "За един кондензатор и две спойки ме одра с хх лв". Твоето време нужно за диагностициране на този проблем според тях е безплатно. Не знам с каква професия си колега, но дано в твоята сфера няма подобни елементи. Винаги съм давал за пример медицината. И аз искам да ми дадете онлайн съвет как да направя трепанация за да икономисам от мозъчен хирург. :lol:

И не бъркайте името на форума. "Направи сам", а не "Поправи с други" :butthead:
todortv - майстор
hidrazin написа:
Тодоре, той тоя модел в студената страна на импулсното има само едно напрежение от 103 волта. Като не бачка гаси всичко.
Захранването за standby де прави от обикновено трафче с един триизводен стабилизатор. Всичките останали напрежения от ТХО-то.
......
Не съм поглеждал схемата,нито автора беше посочил модел или шаси.
Писах принципно, за да видя дали питащия има елементарни познания, поне да не го утрепе тока.
За транзистора мислех директно да му подскажа веднага, но после реших да разбера може ли да се ориентира и да направи някакви измервания и тогава да се задълбочаваме повече.
Аз също съм за взаимопомощ, но мисля че в разделите свързани с ток, трябва да се преценява дали човека има елементарните познания да пази себе си.
lov - майстор
В няколко руски форума ми се е налагало да попълвам елементарни тестове по електроника за да мога да си направя регистрация и имам права да пиша и питам. Та май и тука не е лошо да се помисли и за това. :?
alsted - майстор
Направихте темата достойна единствено за говорилня. Не виждам някой да е молен персонано за съвет/отговор. Защо не възприемете почина: "това питане не заслужава вниманието ми и няма да пиша по него". На вас самите не ви ли е писнало да ви поднасят по всякаквите български форуми? Не ви се е случвало? Или може би в крайна сметка се съгласявате, че сте задали тЪпи, неадекватни въпроси? Кажете си! Плюли са ме в НБС-СЕБТ и ми изтриха тема за ремонт на телевизора ми, но се намериха Хора и ми подадоха линк към руски Форум. Оправих си телевизора, а вие решете с какви впечатления съм останал. Не по различно стоят нещата с колата ми ... Наскоро питах за хладилника - е дадох го на майстор, взе ми парите и го бракувах! Изключения са майсторите, от които не съм се разочаровал! Не са чак толкова много нещата, с които не съм се оправил сам след четене питане и повечко труд. Какво като са ме наплюли някакви анонимни отворкорковци с цел да изпъкнат? Аз пък съм си го преместил в другия крачол :butthead:
pif4o - специалист
И аз не разбирах, но ми помогнахте да си оправя два телевизора, е верно с по елементарни проблеми, мигащо диодче :) ама от тогава се научих- номер на шаси, схемичка от нета, ала бала :) малко по лаишко обяснение от вас към мен като за начинаещ :) и нещата се получават. Аз обаче съм сголбявал схемички, такив аот млад техник :-D усилвателче, ала бала, кабел за диагностика на БРЦ, ламбда сонда визоализатор :-D но това не ме прави разбирач че д амога по схема и с замерване да остановя проблема :) За това при телевизорите разичтах на вашия опит инак смяната на елементите не ми е никъв проблем :) Още веднъж Благодаря за тогава :)
gibined - напреднал
Здравейте знаещи, можещи и малко знаещи. И аз съм от малко знаещите, но зная, че за да Ви се помогне, особенно в тази материя, а тя не е така елементарна, както на някои ИМ се струва, трябва, не от малко да разбираш от "тоци и електроника", а доста да си навътре в материята и ако имаш някакви затруднения, то те да са ясно изразени към знаещите. Тогава и отговорите или напътствията ще бъдат полезни, но само за тези които са в ЧАС.
Никой не се е родил научен - всички продължаваме да се учим, но някои са по-усърдни, а други чакат на готово.
Поздрави: Неделчо Дончев

Тема "Проблем телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: