Съвети за начинаещи готвачи.
Съни - специалист
Аз ако мога да споделя скромния си опит имам такова чудо от три години. В началото бях много скептична и честно казано направо мислех че ще ме ухапе ако сбъркам грам. Имам провали разбира се, но си намерих едната рецепта от стоте, които имаше в книжката и с нея плюс минус много на малко не съм хвърляла ни хляб опечен ни насипен. По скоро мисля че реда на тези продукти е важен. Тоест винаги течности първо и така и така. Това е важно да се следи. Стигнах дори до там че си замесих и козунака миналата година. Да, положих доста усилия и аз докато тя месеше под формата на следене и добавяне на продуткти, но си стана страхотен. Напоследък изобщо не се замислям от кое колко слагам. Явно ръката ми помни и мозъка пък ме ръчка просто да проверявам харесва ли ми тестото докато се меси. Друго, което не й харесвам на чудесията е че трябва да си предвидя време. Аз не мога да предвидя, кои чорапи да обуя след малко пък три часа свободно време кога? Ще кажете отложен старт. Имам го, но това още хапе и ръмжи за мойте нежни възприятия. За скъпото аз не го смятам така. Щом ще е вкусно и по-добро от купешкото значи си струва парите. Не съм си купила кютюк за украса на шкафа я.Та заключението е: Да, удобство ми е, но и какво пречи да ме поболи ръчицата за една питка когато имам настроение.
Svetoslavoff1 - майстор
И ние имаме повече от година и аз като главен дегустатор и консуматор съм много доволен;)
Жената я зарежда и не съм чул нещо особено да я затруднява. Само един път резултатът беше плачевен, но там маята нещо...
Вече споменаха по-горе за темпериране на продуктите, чак до везна не сме допряли, мерителните лъжички са достатъчни.
За рентабилноста - вземам брашно Класик 500, чувалче 25кг излиза по 0,75лв/кг. Слагаме и по малко царевично или пълнозърнесто или типово при зареждането - каквото имаме в момента. Напоследък жената се чувства по-уверена и почна да хвърля и по малко ядки извътре.
Съжалявам, че дълго време преди това бях скептично настроен и не сме си купили по-рано тази полезна машинка.
ПП Почиствайте добре около осите на бъркалките.
gofi - помощник
Ot kolko do kolko leva struvat tezi pekarni.
Svetoslavoff1 - майстор
До около 100 бюджетните, 200-300 и нагоре "марковите". АКо ще вземаш, гледай възелът с осите да е разглобяем. На предната беше неразглобяем, едната ос запече и добре, че още беше в гаранция та я смениха. Втора ваничка според мен не е излишна глезотийка, но май само някои от по-скъпите модели имат.
Успех с избора!
пп. Избягвай писането на латиница.
kalpev - специалист
Toва е един от най-полезните уреди за мен лично. Моята е "Moulinex" с капацитет 1.5 кг, кръстил съм си я Пенка :)
Била ми е животоспасяващ уред в Индия (буквално), така че без нея не мога. Не само за хляб, но и за козунаци, кифлички и други по празниците. Влюбен съм в тази машина, любовта ни е безпределна и неомръзваща. Въобще, любов ли бе да я опишеш...Вапцаров...Жената мога да я сменя, но Пенка никога!!!
Аз лично хич не съм по готвенето, но някой път ми идва музата свише и тогава се наемам да правя домашна питка. Преди месех, разточвах и биех тестото на ръка докато ръцете не почнеха сами да маршируват от умора. Откакто имам Пенка съм рахат :) С нея си замесвам тестото и като стане готово само го оформям на топки в тавата, и хайде във фурната малко след това. Чиста работа и благодарни ръце, щото през всичкото това време най-тежкото им е да държат чашата с кафенцето, най-много :)
Най-готината фунция на Пенка е отложения старт. Зареждам продуктите преди да си легна и на сутринта тъкмо се изключва със събуждането ми. Топъл, вкусен и пухкав хляб за закуска, ммм... :tonqe:
А благоуханието примесено с аромата на сутрешното италианско еспресо е неописуем :)
Gnus - специалист
Докато хванеш цаката, прави обикновени бели хлябове. Най-малко капризни откъм съотношения.
kuger - майстор
Също имам такова чудо, от най-нереномирана марка. Повече от 7-8 години спасява положението в къщи, на село, кога няма хляб. Като недостатък, поне на тази, която притежавам е, че не препича горната коричка достатъчно. Особено ако и заложа пълния капацитет. Но как ухае, когато пече, връща ме в детството, когато на село имаше фурна за хляб.
lov - майстор
Не знам защо ми изчезна едно мнение. Но се досещам защото писах, че и най-китайските ментета пак правят хубав хляб стига да си спазил правилно дозировките.
Иначе ето освен форума на мамите и едно руско.
http://www.hlebopechka.net/
hadjiivanov - напреднал
Здравейте, колеги. Моля, споделете опит за хлебопекарните относно дебелината на кората на хляба. Има ли функция или възможност да става тънка кора (като на болшинството купешки хлябове) или става от по-дебелите кори (като купешките хлябове в чието наименование често присъства името "ръчен"). Предварително благодаря.
lov - майстор
Че на моята има програма за по изпечен и я ползвахме нея за да има по дебела и по изпечена коричка. На стандартната не ни харесваше щото почти я няма.

Тема "Домашна хлебопекарна-мини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: