• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dare_Devil
От известно време сметките, които получавам за ток са ненормално високи. Не мисля че проблемът е в електромера, тъй като ако правилно си спомням високите сметки започнаха 2-3 месеца преди подмяната на електромерите на входа ни. Преди време бях проверявал дали някой не се е вързал към нас - свалих всички предпазители в апартамента и наистина електромерът не отчиташе никаква консумация в този момент. Не че това е гаранция де - напълно възможно е евентуалният крадец на ток просто да не е имал нищо включено към мен в този момент. Сега обаче ми щукна, че може би проблемът е в някаква високосъпротивителна утечка, например между фаза и арматура (ако изобщо такова нещо е възможно). Има ли вероятност това да е проблемът, как да проверя и съответно ако няма възможност да е това, моля посъветвайте ме къде да търся причината за този чудовищен разход.
Тани - модератор
Утечката по принцип трябва да е постоянна и като такава, би трябвало да я отчетеш на електромера. Не че не може да има и изключения, но трябва да има доста големи съвпадения на събития, което би било много малко вероятно. За да отчетеш дали някой ти ползва тока. Спри тока от главния предпазител в апартаментното табло за известно време, когато няма да има никой в жилището. Засечи показанията на електромера и сравни тези при спирането на тока с тези при пускането. Не прекалявай с времето на спиране, за да не ти се размрази фризера. По-добре прави експеримента по-често. Така е по-вероятно да хванеш "проблема" , ако въобще има такъв по трасето!
hidrazin - майстор
Ако "утечката" е СЛЕД главния предпазител така няма как да я установи. Едно възможно решение - без да се свалят никакви предпазители тотално изключване на всички консуматори. Заряди за телефони, рутери, спрени телевизори, готварски печки с дисплеи.... Абе всичко дето може да се извади от контактите. Гледане на електромера дали върти и евентуално ако показва консумация с едни ампер клещи да се установи от кой токов кръг е.
После ще му мислим. Колко е този "чудовищен" разход и каква е разликата спрямо предните месеци?
:partyman:
Dare_Devil
@hidrazin - и аз мислех нещо такова. Иначе за сметката - нарастване от около 50 лева месечно на 90-100. Практически двойно. Консумацията не се е променила - ползваме си едни и същи електроуреди, по един и същи начин.
moimoimoi - майстор
мисля автора на темата е нужно да ни уведоми
1- новия електромер електронен ли е?
2- към кое ерп е -евн ,чез или енергопро
3-ел-мера в мазето ли е или на етажа

новите ел-мери на евн изписват на дисплея и моментна консумация
а като си изключиш всички консуматори в жилището може да се измери с мултицет дали има утечка
Тани написа:
Утечката по принцип трябва да е постоянна и като такава, би трябвало да я отчетеш на електромера. Не че не може да има и изключения, но трябва да има доста големи съвпадения на събития, което би било много малко вероятно. За да отчетеш дали някой ти ползва тока. Спри тока от главния предпазител в апартаментното табло за известно време, когато няма да има никой в жилището. Засечи показанията на електромера и сравни тези при спирането на тока с тези при пускането. Не прекалявай с времето на спиране, за да не ти се размрази фризера. По-добре прави експеримента по-често. Така е по-вероятно да хванеш "проблема" , ако въобще има такъв по трасето!

Аз имах същия случай миналата година месец Януари, от 100 лева през зимата, след смяната на НОВИЯ електромер, следва- 200 лева !!
Говорих с човек които работи в ЧЕЗ ( мои познат) и тои ми обясни че старите електромери не отчитали истинското потребление както трябва ( и били стари и болни като техника) а тия новите отчитат БАШ точно потребеното. Ха честито на всички ни [-o<
Кики - специалист
След споменатото до тук допълвам с друг вариант за намиране на утечка във вътрешната инсталация (след главния предпазител в апартаментното табло):
1. всички консуматори се изключват (издърпани щепсели от контактите)
2. изключват се всички предпазители на отделните токови кръгове (главния се оставя включен)
3. с мултицет измерва м/у вход и изход на предпазителите един по един, ако покаже някакво напрежение някъде проба с пробна лампа (5-10 вата), ако светне кофти-съвсем сигурен признак за утечка.
4. за токов кръг осветление е добре да се развият и изключат осветителните тела.
5. и цялото упражнение най-лесно се прави с мегер (поне 500 волта), като начина и точките на мерене се различават и задължително с изключване на предпазителя в таблото преди електромера (не е за препоръчване да се тества с мегер линията м/у електромера и табло апартаментно, става но след разкачане на електромера)
Последна промяна от Кики на пон мар 10, 2014 1:31 pm, променено общо 2 пъти.
alsted - майстор
bogi0 написа:
... старите електромери не отчитали истинското потребление както трябва ( и били стари и болни като техника) а тия новите отчитат БАШ точно потребеното. Ха честито на всички ни [-o<
При такива съмнения можеш да си поставиш допълнителен контролен електромер, при желание специално калиброван. Уважаване на констатацията от ЕРП-то е малко вероятно, но при подходящ подход не е изключена. За съдебен иск няма да отварям дума - там нещата са отвратителни.
Конкретно към питащия бих добавил: при възможност ежедневно записване на показанията (макар и през ден, през два ...). Идеята е да се хване някакъв скок и евентуално логически да се обвърже с някакви обстоятелства. Може би да се наблегне със записването в края на отчетния период и особено ако се забележи, когато минава инкасатора.
romanpm - майстор
Самата дума "утечка" е ток в много малки граници с който би сработила ДТЗ , но не и да уголеми сметка фрапиращо :)
Кики - специалист
Ако е между фазов и нулев проводник няма да изключи ДТЗ и сметката може да си набъбне доста
  • 1
  • 2

Тема "Проверка за утечки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: