• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
zayko_bayko написа:
Фитилчо! Ще трябва да прочета повече за термопомпите.Много ми говорят но не ми е ясно нищо.Като остана по свободен ще прочета да се запозная. Ама доколкото разбрах са и скъпи.
Zayko_bayko
В англия са по-евтини....тук товарят много ...

Гео термалното (МНОГО СКЪПА СОНДА) взима вода на 13 градуса(примерно) от под земятя и я подава на термо помпата, която я дозагрява и ти я подава на конвектори/подово в къщурата :wink:
Тези 13 градуса ти стигат за лятото да се охлаждаш безплатно :wink:

Има и вариант с хоризонтална серпентина закопана на 3-4 метра под земята. Тя е по-малко ефективна , но и доста по евтина, защото не правиш сонда. :wink:

Много правилно си се насочил. Много е важно нещата да се обмислят стратегически до най малката подробност.

Аз ще правя един пиклив "гараж" 70 квадрата и го дъвча от година :axe:
VLADO66 - майстор
Ето примерни габарити на един котел/копнат случайно/ http://www.pelletboilers.bg/BG_p_2.html Освен това трябва да се предвиди и склад за пелетите.Може да имаш проблем с тягата на комина тъй като го предвиждаш на края на покрива.
PLD - помощник
ribnikolaevi написа:
Вероятно една хубава голяма дневна.
Ами една от задачите на архитекта и на конструктора е да разбият зависимостта "голямо помещение" = "голямо поле". Важи особено за еднофамилни къщи, еле пък и едноетажни.

Всъщност на картинката полето не е чак толкова голямо, или колоните до камината няма да ги броим ... Да не говорим, че не е използвана възможността в стената, където ще е телевизора, също да се предвиди колона. С една две обратни греди в подпокривното нещата придобиват съвсем нормален вид. Всичко това след като и архитекта и конструктора са обяснили на възложителя, че в случая може и въобще без плоча и са му описали алтернативите. В идеалния вариант и с малко сметки, колкото и да са груби.

Не може да няма грешка в количествата бетон и/или желязо. Че то В20, което се предполага, че ще е за основите и за бет.настилка на кота 0 излиза по половин кубик на кв. метър. Фундаментна плоча ?...

В тази връзка все по-малко странна ми се вижда офертата на фирмата. Просто такива проекти, с явни недомислици (абстрахирам се напълно от архитектурата) е 99% сигурно, че ще бъдат променени и не си заслужава да се хабиш с точна, разбирай изпилена, оферта.

В крайна сметка, ако възложителя държи да си сложи едни 100 тона /точно толкова са/ над главата, ще си сложи. Всички работим с кожа на клиента. :)
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
Гео термалното (МНОГО СКЪПА СОНДА) взима вода на 13 градуса(примерно) ........
Термопомпите са няколко вида:
1. Въздух - вода. При тях източник на енергия е външно климатично тяло с преобразувател фреон-вода. Ето пример http://www.nmdgreen.com/pdf/daikinaltherma-brochure.pdf
2. Вода-вода. Източник на енергия тук е вода от подземен сондаж с необходим дебит и температура.
3.1 Земя-вода с подземен сондаж на 100-150 метра. Източник на топлина е земната енергия която се отнема от циркулираща вода в тръбата на сондажа.
3.2 Земя - вода с подземна серпентина в двора. Същото като 3.1 , но вместо дълбок сондаж се заравя серпентина на 2-3 метра под земята.
BLUEPUPIL - майстор
Кажи му на твоя конструктор да не се излага с тази безгредова плоча премостваща 8-9 метра. Да я преработи за собствена сметка и да прибави допълнението към одобрения проект в общината. Тъй, като държиш на плоча, при която да няма долни греди, вариантите са два: Първи вариант- гредите са обратни и стърчат в подпокривното пространство; Втори вариант- да ползва плоча описана в българските учебници по стоманобетон, като гредова скара. Вместо специализиран кофраж се ползват леки оставащи в плочата зидарски блокчета от пенобетон. В краен случай може да се ползват решетъчни тухли.

Прикачен файл

READY.jpg
tretre - специалист
Това е за еднопосочно армиране.
За двупосочно се използват легени, но те са за по-сериозни полета.
Архитекта е написал "без греди"
Конструктора е сметнал на 20 см- не му е излязла. На 25 му излиза. Това е!
50 кубика бетон и 4 тона желязо - 10-12к. Колко може да се икономиса от тях?
VLADO66 - майстор
tretre написа:
Това е за еднопосочно армиране.
За двупосочно се използват легени, но те са за по-сериозни полета.
Архитекта е написал "без греди"
Конструктора е сметнал на 20 см- не му е излязла. На 25 му излиза. Това е!
50 кубика бетон и 4 тона желязо - 10-12к. Колко може да се икономиса от тях?
Работил съм с легени,височината им с бетона отгоре е към 50см.
zayko_bayko - специалист
BLUEPUPIL! Не си прочел внимателно предните постове.Моето задание беше никакви греди отгоре и от долу.Тва е.
Аз се включих в темата не да търся как да спестя 1000 лева от желязо или от бетон.Интересно ми беше офертата на една фирма и една бригада. А кой е добър и лош конструктор според мене не се решава тука на раздумка. Не бива без да се знае колегата да се говори така за него.Аз не познавам конструктора.Архитекта си работи с него. Щом са търсени значи добре. Никога не съм си позволявал да кажа за мой колега,че хал хабер си няма или, че се излага/макар,че професията ми е далече далече от строителството/. Не е професионално.
Щом съм поискал така да се изработи ще плащам. Отговарям и на въпроса-Защо не гредоред? Може би съм "чешит", но признавам за строеж на къща само бетон и тухла. За това и се насочих в началото към 38см тухли поротерм за да няма външна топлоизолация. Всичко друго е забранено за моя дом/в грубото строителство/. Това е мое мнение.Който иска да строи с дърво. Като четеш поста ще си кажеш: Тоя е като Монк/от сериала по TV/. Но аз не се притеснявам какво си мислят хората за мен.
с уважение Zayko_bayko
Tsilkov - майстор
zayko_bayko написа:
Отговарям и на въпроса-Защо не гредоред? Може би съм "чешит", но признавам за строеж на къща само бетон и тухла. За това и се насочих в началото към 38см тухли поротерм за да няма външна топлоизолация.
То бетон и тухла си е "класиката" нищо "чешитско" няма в тях. Никой не те кара да правиш дървена къща. Какво ти пречи да си вдигнеш тухлени стени и отгоре бетонни пояси, над тях редиш дървените столици на покрива и си готов - също неостаряваща "класика". Още повече пък че си избрал 38 см Поротерм - при сегашния ти вариант фасадите ще са ти"оринати" с бетон (греди, дебели колони....) и съответно стиропор върху тях.
Това беше пак лирично отклонение, ама ти сам реши да пускаш чертежи и картинки :idea: .По основния ти въпрос - мисля вече е ясно , че количествата не са ти точно тези и фирмата е дала неясна оферта (по мое мнение много висока като за оферта).
zayko_bayko - специалист
Tsilkov! Уважавам мнението ти.Без да съм специалист мисля че не трябва да има такива разлики в офертите.Сигурно ще се спра на варианта строителна бригада и аз да си наема специалист, който да наблюдава какво и как се строи. Снимките ги пуснах по "молба" на съфорумците за да видят за какво става дума и за да изкажат мнение за разминаване в цените -35000 лв. И започна да се говори кой как може и кой е по....Както и да е. Като започна строежа и стигна до средата може да пусна снимки.Тогава вече ще кажа точно колко бетон, желязо е отишло. Колко ми е струвал строежа. Това последното смятам,че вълнува повечето читатели във форума, които четат постовете като гости а и не само тях.
Забравих. Като стигна до покрива ще пиша лично до Вадим да ми даде оферта или да ми препоръча фирма, която да работи само покриви в Пловдив.
С уважение Zayko_bayko
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Семейна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: