• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Jacomo - специалист
Здравейте,
На какво мин. разстояние се препоръчва да са сондата за поливна вода и пропивна септична яма? Има ли значение ако има денивелация на терна, т.е. водата под земята също ли следва наклона?
nikolson - майстор
Да, водата следва склона. Ямата трябва да е под сондажа.
tretre - специалист
И двамата си ви бива...
Това да не е филия с лютеница!
nikolson - майстор
tretre написа:
И двамата си ви бива...
Това да не е филия с лютеница!
Не разбрах какво имаш предвид. Би ли казал нещо по-конкретно?
tretre - специалист
Първо водата не следва склона!
Попивните ями са в разрез със законодателството.
Има подземни реки по които е хубаво да се определи къде да е сондажа.
Но като се замисля искам да видя как ще се направи яма по-дълбока от сондажа...
romanpm - майстор
tretre написа:
Първо водата не следва склона!
Попивните ями са в разрез със законодателството.
Има подземни реки по които е хубаво да се определи къде да е сондажа.
Но като се замисля искам да видя как ще се направи яма по-дълбока от сондажа...
:goodman: Е щоо , то въпроса е багерчето колко му е дълга "дръжката" на лопатата :partyman:
Jacomo Ако водата от сондажа е само за поливане няма нужда от притеснения :)
Jacomo - специалист
Доколкото четох, рядко се намира някой да успее да каже къде са тия подземни реки, камо ли накъде текат. Както и да е, последният отговор напълно ме удовлетворява.
Благодаря.
nikolson - майстор
Аз знам, че водата, било под-, над- земята "тече" в посока на водосбора, а той винаги е по-ниско от точката на сондажа.
brum - майстор
Я и аз да питам нещо в тая връзка. Имам кладенец и септична яма като разстоянието между тях е 35-40 метра. Кладенеца се ползва за всичко без пиене. Има ли за какво да се притеснявам?

Кладенеца е достса плитък, около 3 метра. Септичната яма не знам колко е дълбока, защото е заварено положение. Терена е равен, няма наклони.
koveslav - майстор
brum написа:
Я и аз да питам нещо в тая връзка. Имам кладенец и септична яма като разстоянието между тях е 35-40 метра. Кладенеца се ползва за всичко без пиене. Има ли за какво да се притеснявам?

Кладенеца е достса плитък, около 3 метра. Септичната яма не знам колко е дълбока, защото е заварено положение. Терена е равен, няма наклони.
Ако кладенеца е три метра дълбок и има вода на тази дълбочина,това би трябвало да означава,че терена е блато....Ямите не са по-дълбоки от четири метра,а сондажите и кладенците се правят на десет-дванадесет метра дълбочина,и то ако подпочвената вода е плитко.Водния стълб покачва водата в сондажа до шест метра под нивото на повърхността в Пловдивския регион,за другите нямам точна информация,но казват че водата им е по-дълбоко.Отстояние от десет метра мужду двете съоръжения досега не е повлияло на нашата вода в кладенеца.Така е и в доста други имоти.Водата е изследвана много пъти в ХЕИ!
  • 1
  • 2

Тема "Сонда и септична яма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: