Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Фитилчо - майстор
Работят линковете, полезни са , благодаря :wink:
Kolikovski - напреднал
Предимствата на термопомпите вода-вода пред термопомпите въздух-вода са толкова очевидни, колкото е очевидна разликата в топлинния капацитет на 1 литър 12 градусова вода и 1 кубически метър -10 градусов въздух. Разбираем е и стремежа на някои колеги да дискредитират вода-вода тп за сметка на въздух-вода тп. Не им се обиждам!
ivanovbg - майстор
Разликата е само 3 към 1. Според мен не е толкова голяма и грейне ли бате Райко вода -вода губи.
idunno - специалист
Е, щом се стигна до сравнение на специфичните топлинни капацитети на въздуха и водата, за да се продава ТП вода-вода.Ще кажа само едно нещо - отворете една ТП на геосолар и едно Mitsubishi Zubadan и веднага ще ви стане ясно, че не е толкова важен топлинният капацитет на даден флуид, а степента на неговото използване, това че ТП въздух- вода не работят под - 10 вече е отдавна е в миналото.Малко пояснение- работят и при - 20 градуса.
Kolikovski - напреднал
Това че въздушните термопомпи работят и при -20 градуса е така. Въпросът е когато работят при тази температура какъв СОР дават, особено когато се сложи в сметката и размразяването /дефроста/. И ако кондензацията на фреона е по-висока в този случай- а никой не желае от отоплителните тела да духа студено. Така че въздухът си е въздух, водата си е вода. Всяка от тези медии си има предимства и недостатъци.
Моята майка живее в апартамент на 6 етаж. Отоплява само една голяма стая и малка кухня с добър качествен инверторен климатик. Доволна е много, сметката и за целия ток е по-ниска отколкото сметките на съседката за три работещи радиатора.
А относно работата на термопомпите на Геосолар може да попитате някой от нашите 730 клиента- а и след месец и половина ще има официални резултати от европейски термопомпен център. А това, че Митсубиши са много добри машини го знам от личен опит idunno. И бих ги препоръчал заедно с Фуджитсу на тези, които нямат възможност за термопомпа вода-вода :supz:
fbr - майстор
Само да ви светна, щото гледам се надъхвате към безсмислен спор, че има потребител във форума, който беше си направил комбинация от двете,и ако се разтърсите, ще го видите в снимки, така че не мерете п..ки, ами ако имате нещо по-иновативно, споделете и на нас. Тези спорове отдавна не са на дневен ред в този форум.
idunno - специалист
В последно време няма много иновативни неща, освен това, може би- http://www.rehva.eu/fileadmin/hvac-dict ... _loose.pdf
filmatoplo - майстор
Аз имам едно питане за цялостно решение на отоплението на сграда с рзп 1500 м2 , партер 500 м2 офиси височина малко над 3 м , следващи два етажа по 500 м2 всеки хотелска част височина 1,70 м .Желанието е отопление с ТП вода -вода , от тук насам въпроса е -по какъв начин да се изгради сградната инсталация радиатори, водноподово, вентилконвектори , въздуховоди , така че да се постигне най добър резутат и икономии.Естествено ориентировачни сметки оклоло нужната мощност на термопомпата , воден дебит на сондажите , ако ще са сондажи .Моля колегата да даде идеи .
tretre - специалист
И аз имам въпрос! Имам кладенец в двора дълбок 28 метра.
Целогодишно има вода в него около 8-10 метра, но ако пусна помпата за 24 часа ще го изпразня!
Тоест не става за сондажен принцип. Има ли друг вариант за ползването му с термопомпа?
Ако е възможно да си остане и като кладенец?!

Тема "Как сами да монтираме термопомпа вода-вода -лесно е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: