Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimko1 - специалист
Здравейте,имам проблем с касетофон филипс модел N 2210 като се пусне да свири и намачква лентата навива я на гуменото колелце което притиска лентата,някой може ли да ми каже какъв е проблема?
stiv1961 - майстор
Нещо по механиката куца-я ремък, я износено колелце :? май на ремък бие...
http://freeservicemanuals.info/en/servi ... ERECORDER/
vvg - специалист
dimko1 написа:
Здравейте,имам проблем с касетофон филипс модел N 2210 като се пусне да свири и намачква лентата навива я на гуменото колелце което притиска лентата,някой може ли да ми каже какъв е проблема?

Що не опиташ да почистиш главата и ролките с памучен тампон навит на дървена клечка и овлажнен в силен спирт :?
ditronix - специалист
По-вероятно да е фрикционната шайба на куплунга,който прибира лентата. Извади касетата ,пусни касетофона на плей и виц дали куплунгчето дали се върти на празен ход. Ако се върти,опитай да го задържиш с пръсти. Би трябвало да спре,но с някакво сравнително голямо усилие. Ако спира съвсем леко- или износена фрикционна шайба на маховика,или износен съединител. Ако е ремък-ще започне да влачи,да върти неравномерно. Ремъкът задвижва цялата механика,така че много трудно хлабав ремък ще се прояви само на едно място.
Gnus - специалист
Гуменото колелце се притиска в оста неравномерно и изтласква лентата на една страна. Можеш да провериш дали е така, като натиснеш бавно бутона за свирене и в същото време гледаш как ролката се приближава към оста и как прилепва към нея.

Не знаех, че все още могат да ми потрябват знанията от ръчкане на касетофони като млад. :rock:
ditronix - специалист
Gnus[/b] ,след като лентата се навива около тонролката,значи не се "обира" от приемащия куплунг! Ако той-куплунгът-си дърпа лентата,а тон-ролката я избутва-изхвърля,лентата просто ще става на юфка,но няма да се намотае на ролката! Та в този случай вариантите,както писах по-горе са два-съединител или фрикционна шайба.
kozl - майстор
Съгласявам се с ditronix, че причината е влошено намотаване на лентата поради хлабав обтяжен момент във валчето със шлиците към касетката. Едно време имаше касети специални, които измерваха този момент.
Но освен фрикциона причината може да е остарял ремък и ролките да превъртат спрямо ремъка много преди да задейства фрикциона. Старата гума губи свойствата на сцепление и тъй като маховика към оста с ролката, която регулира скоростта на движение на лентата е метален по трудно приплъзва ремъка в него. Освен това може механизмът да не е само с един ремък и вторив да е скъсан или откачен - тогава няма какво да върти обиращата ролка.
Gnus - специалист
Прави сте, не съм прочел внимателно симптомите.
Може временно да се възстановят свойствата на ремъците, като се измият с вода и сапун.

Тема "проблем с касетофон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: